Otroci znajo biti zelo radovedni, se strinjaš? Nekateri svojo radovednost pričnejo kazati dokaj zgodaj, drugi pač kasneje, a dejstvo je, da vsak starš slej kot prej pride do točke, ko njegovo trenutno znanje ne zadošča težavnosti nekaterih zastavljenih vprašanj njegovega otroka. Čeprav se otroci med seboj razlikujejo in določene ne zanima toliko stvari kot druge, sem prepričan, da bo tudi moja hčerka, stara slabi 2 leti, kmalu pričela nadgrajevati svoje znanje ne le z izkušnjami, ampak tudi z odgovori na vprašanja, ki ji jih bova dala midva z ženo. No, kot boš lahko prebral, je sin v tem že skoraj veteran.

Radovednost se mi zdi dobra lastnost

Čeprav mi najmlajši nešteto vprašanj zastavi ravno ob najbolj neprimernem času, menim, da je radovednost zelo dobra lastnost človeka – otroka ali odraslega. Večkrat zastavljamo vprašanja, več bomo vedeli in znali. Resda ne gre vedno verjeti vsakemu odgovoru, a sčasoma najdemo kredibilne vire informacij, na katere se lahko zanesemo.

Če bi moral opisati moje misli in občutke ob tem, ko mi sin večkrat zastavi kakšno vprašanje, bi lahko kratko in jedrnato rekel, da sem navdušen nad njegovim razmišljanjem in zanimanjem nad različnimi področji. Poleg tega sem vesel, da se z vprašanji največkrat obrne ravno name, kar potrjuje, da v meni očitno vidi nekoga, ki je razgledan in veliko ve. No ja, realnost je takšna, da nihče ne ve vsega, zato se ljudje iz dneva v dan učimo, res pa je, da so starši za svoje otroke že tako in tako vzorniki in vsevedi.

V čem otroci iščejo ideje za zastavljena vprašanja

Otroci sprašujejo marsikaj. Celo zgodi se, da bi se tu in tam raje ugreznil v zemljo, kot pa odgovoril na kakšno res čudno vprašanje. Ampak od kje otrokom v glavo šinejo ideje za zastavljanje posameznih vprašanj? Po daljšem razmišljanju sem prišel do sklepa, da ideje črpajo iz vsakdanjega življenja – gledanje televizije, dogodki na sprehodu, pogovori med staršema, dogajanje v vrtcu, reakcije očeta med vožnjo avtomobila in še ogromno drugih razlogov je, ki spodbujajo otrokovo radovednost. Da je temu res tako, ponavadi ugotoviš šele potem, ko se vprašaš “Od kje hudiča je pa to vprašanje privlekel?!”.

Sin hodi po asfaltirani cesti
Otroci včasih tudi na sprehodu dobijo ideje za zastavljena vprašanja

Če odgovora ne poznam, ga enostavno poiščem

Kot sem rekel – nihče ne ve vsega, zato sinu še zdaleč ne znam odgovoriti na vsa vprašanja “iz prve” in to mu dam jasno vedeti. Ker sem tip človeka, ki se rad nauči kaj novega, nenazadnje pa ne želim, da bi bil sin zaradi mojega neznanja prikrajšan za odgovor, se čim prej usedem za računalnik in začnem iskati konkreten odgovor na njegovo vprašanje. S tem ne le, da držim obljubo in mu zagotovim odgovor, ampak se tudi sam nekaj naučim. Na koncu sva oba zadovoljna – volk je sit in koza cela, bi lahko rekel.

11 vprašanj, ki so zanimala mojega 3-letnika

Zakaj 3-letnika? Ker prvih par let praktično nisem dobil nobenega konkretnega vprašanja in razlog za to je več kot očiten – z leti se otroški možgani spreminjajo, spreminja se tudi njihova sposobnost govora, razmišljanja in tako naprej. Skratka, priznati moram, da me je z nekaterimi vprašanji pozitivno presenetil, ker si nikdar ne bi mislil, da je že zmožen razmišljati na tak način in v tej smeri. Če povem po pravici, si določenih vprašanj iz nadaljevanja niti sam še nikoli nisem zastavil (vsaj ne, da bi vedel). Kakorkoli že, mojemu korenjaku sem hvaležen, da je izpopolnil in osvežil mojo razgledanost s tem, ko sem moral vklopiti možgane in včasih tudi računalnik, da sem mu odgovoril na spodnja vprašanja.

 • Zakaj je Zemlja okrogla?
 • Zakaj je morje slano?
 • Zakaj imajo pirati pokrito eno oko?
 • Zakaj se ne spomnimo našega rojstva?
 • Zakaj imajo živali rep, ljudje pa ne?
 • Kako je nastal prvi človek?
 • Kako naredijo, da avtomobili postanejo pravi?
 • Zakaj ljudje kravam kradejo mleko?
 • Zakaj se ne vidi, da je Zemlja okrogla?
 • Kako nastane veter?
 • Zakaj ne čutimo, da rastemo?

Izvirno, ne? Le kdo bi vedel, kaj vse se bom moral še naučiti …

Morje v Medulinu
Sina je med drugim zanimalo, zakaj je morje slano

Vprašanje zate

Na kakšna vsa vprašanja tvojega otroka si moral že ti odgovoriti? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!