Monkey see, monkey do, oziroma po slovensko kar opica vidi, to naredi, pomeni točno tisto, kar ti je najbrž prvo padlo na pamet – posnemanje. Najverjetneje se vsi, tako bodoči očetje kot tisti, ki otroke že imamo, dobro zavedamo, da nas bodo naši otroci skušali v čim več stvareh posnemati. Včasih je “hoja po naših stopinjah” super, velikokrat pa tudi ne, sploh če gre za posnemanje nečesa negativnega. Preden nadaljujem – ker sem oče, bo objava povezana z očeti, sicer pa popolnoma enako velja za matere.

Zavedanje je eno, a v praksi ne gre tako zlahka

Vsak človek skozi leta v življenju oblikuje neke svoje navade in razvade, ki so lahko za posameznika in okolico koristne ali škodljive. Eni izmed bolj škodljivih in pogostih razvad sta recimo kajenje in alkoholizem, medtem ko je denimo spoštljiv odnos do partnerke pozitivna navada. Bistvo, ki ga prevzaprav želim povedati pa je, da se zavedati, da kot očetje s svojimi dejanji oblikujemo življenja naših potomcev, ni težko. Veliko težje pa je dejansko živeti na način, na kakršnega želimo, da bi živeli naši otroci. Saj veš, teorija in praksa sta si dostikrat precej različni. Ponavadi je slednja veliko težje izvedljiva, pa čeprav teorijo obvladamo “v nulo”.

Pri posnemanju ne gre samo za očetove navade in razvade, ampak tudi za njegov način vzgoje, razmerje s partnerko in podobno, ki prav tako bistveno vplivata na razvoj otroka in njegovo življenje v odrasli dobi.

Oče je idol in učitelj svojim otrokom

Očetje otrokom predstavljajo idealno figuro moškega. So njihovi vzorniki in učitelji od rojstva naprej. Oče je tudi oseba, v kateri otrok vidi nekoga, na kogar se lahko zanesejo, ga prosijo za pomoč, pogovor in tako naprej. To seveda velja v primeru, da oče s svojim vedenjem in dejanji ne “odbija” svojega otroka stran od sebe.

Simon sina uči streljati z lokom
Otrok v svojemu očetu vidi vzornika

Karkoli počne in govori oče, se bo slej kot prej preneslo na njegovega potomca, ki bo začel delati in govoriti točno tisto, kar so se naučili od svojega idola – očeta. Morda se to ne bo pokazalo na čisto enak način, bo pa otrokov namen vsekakor čim bolj posnemati očeta. Zakaj? Ker bodo prepričani, da je tako prav, četudi v resnici morda temu ni tako. A kako bo otrok vedel, da tisto, kar počne njegov oče, nikomur ne koristi? Hja, ne more vedeti, ker je njegov oče “bog i batina”. Potemtakem se mu bo vsaka njegova beseda in vsako njegovo dejanje, zdelo edino pravilno – kot nekaj, čemur je treba slediti. Logično, ne?

Oče vpliva na deklice in dečke

Čeprav sprva morda kdo misli, da je očetov vpliv največji na fante, to ne drži, saj je enak tudi na njegovo hčerko.

Recimo, da se moški večkrat tedensko konkretno spre s svojo ženo, nanjo kriči, jo zmerja in za piko na i še udari. Kot nalašč sta vse to videla in slišala njuna otroka. Ne le, da sta ju s tem zelo prestrašila, ampak jima je njun oče med drugim sporočil, da je to tisti pravi način za reševanje prepirov. Da ne spoštuje njune mamice. Da je njegova partnerka (oziroma ženske na splošno) manj vredna kot on. Da ima on glavno besedo. Da miren in sočuten pogovor ne obstaja. Da s pretepanjem ni nič narobe. Počutila se bosta prestrašena in kot glavna krivca za nastalo situacijo, čeprav morda sploh nista bila nikjer omenjena. Vsa ta in še številna druga sporočila bosta dobila v samo nekaj minutah.

Si se kdaj vprašal, kako oče vpliva na družinsko življenje njegovih potomcev? Takšen, kakršen je oče do svojega sina, bo tudi sin nekega dne svojemu potomcu. Hčerka, po drugi strani, pa si bo iskala oziroma našla partnerja, ki bo v njej zbujal enake občutke, kot jih zbuja njen oče, saj je to edino, kar pozna še iz časa svojega otroštva.

Simon se igra s hčerko
Oče ne vpliva le na svojega sina, temveč tudi na svojo hčerko

Včasih otroci v odraslosti krenejo v drugo smer

Čeprav vse doslej napisano drži, pa tako kot povsod, tudi tu obstajajo izjeme. Za primer vzemimo očeta alkoholika in njegovega sina, kjer slednji vsakodnevno opazuje svojega pijanega starša. Obstaja velika verjetnost, da bo ta otrok postal alkoholik, ni pa nemogoče, da se bo namesto tega raje odločil iti po drugi poti in bo vse tisto (tudi alkoholizem), za kar bo spoznal, da je oče delal narobe, začel ravnati na bolj drugačen način – torej ne bo pil alkohola, pretepal svoje partnerke in podobno. Pri tem je potrebnega veliko dela na samemu sebi, a v to se ne bom poglabljal, ker se ne spoznam dovolj in se mi zdi prav, da se vsak sam obrne na kredibilnega strokovnjaka.

Vprašanje zate

Kakšne imaš kot oče izkušnje s posnemanjem tebe s strani tvojih otrok? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!