Prostovoljno gasilsko društvo Zagorje – mesto ni odprlo svojih vrat za obiskovalce že več kot 10 let. Letos so se očitno odločili, da bodo po dolgem času to znova storili. Ker se gasilski dom nahaja le kakšnih 500 metrov stran od našega stanovanja, smo priložnost izkoristili in si več ur ogledovali vse, kar gasilci potrebujejo za reševanje življenj.

Odprtost gasilcev za vprašanja in nasvete

Čeprav v to nisem dvomil in je bilo pravzaprav za pričakovati, so bili vsi gasilci zelo odprti za vprašanja in nasvete. Kdorkoli jim je lahko zastavil kakršno koli vprašanje in rade volje so nanj odgovorili. Tu in tam se mi je celo zgodilo, da sem bil med pogovorom s kakšnim gasilcem brez moje pobude deležen kakšnega “bonus” nasveta, ki sem si ga dobro zapomnil, ker vem, da mi lahko pride zelo prav.

Vozila za različne namene

Kot laiku se mi zdi, da imajo naši gasilci za relativno majhen kraj kar obsežen vozni park. Vozil sicer nisem štel, ampak po spominu bi rekel, da si lastijo 5 tovornjakov, 2 ali 3 kombije in še vsaj 2 druga avtomobila.

Na ogled je bil celoten vozni park gasilskega društva in v prav vsako vozilo smo se lahko usedli, si ga ogledali zunaj in znotraj ter pri nekaterih celo prižgali sireno (to mi delaj!). In kaj smo videli? Gasilsko cisterno za gašenje gozdnih požarov, kombi za prevoz gasilcev, poveljniško vozilo, tehnično reševalno vozilo z dvigalom, tovornjak s teleskopsko reševalno ploščadjo, tovornjake s cisterno in še kaj. Seveda smo si pogledali tudi vso opremo, ki jo posamezno vozilo vključuje. 

Naj se sliši še tako smešno in v nasprotju s pričakovanji, ampak otrokoma je bila najbolj všeč cisterna za gašenje gozdnih požarov iz leta 1971, v kateri sta preživela tudi večino časa. Ko pa so gasilci dovolili prižig sirene, je bilo veselje še toliko večje. Po videnem in slišanem lahko zatrdim, da je tovornjak ne le videti kot 50-letnik, ampak je njegova sirena tako tudi slišati – kot zdolgočasen volk, ki tuli v luno. Kakorkoli, baje je kljub starosti odličen in nepogrešljiv.

Cisterna za gašenje gozdnih požarov
Cisterna za gašenje gozdnih požarov, letnik 1971, je bila najmlajšima izmed vsega najbolj všeč

Učenje temeljnih postopkov oživljanja in ogled razbijanja stranskega ter rezanja vetrobranskega stekla

Kdor je želel, si je lahko ogledal demonstracijo in se tudi sam preizkusil v znanju temeljnih postopkov oživljanja, kjer so nam gasilci po korakih razložili vse ključne stvari, ki bi jih moral vedeti vsak izmed nas. Najbolj od vsega sem si zapomnil besede, da “naj nas ne bo strah, ko med masažo srca pokajo kosti.”. Ah, kje, zakaj neki bi se počutili nelagodno, saj smo vajeni rebra lomiti vsak dan, kajne:)?

Eden izmed gasilcev nam je s sila enostavnim pripomočkom – kakšnih 10cm dolga zadeva s konico na eni strani in vzmetjo na drugi strani – demonstriral, kako razbiti stransko avtomobilsko steklo (le-to je namreč manj trdno od vetrobranskega). Konico je nastavil na rob stekla, napel vzmet in jo spustil. Steklo se je razbilo kot za šalo. Sem pa v povezavi s tem izvedel nekaj pomembnega, na kar ne bi nikdar pomislil. Se še spomniš, ko sem omenil, da imam v avtomobilu kladivo za razbijanje avtomobilskih stekel? Gasilec mi je pojasnil, da naj, če je le možno, z njim vedno udarim ob robu stekla in ne na sredini, sicer lahko ob udarcu roka “uide” skozi steklo in se porežem. Zapomni si!

Na mojo željo je gasilec pokazal tudi, kako se lotijo vetrobranskega stekla, ki je za razliko od drugih stekel močnejše in dvoplastno, zaradi česar bi z udarcem s kladivom ali prej omenjenim pripomočkom le počil, ne pa se razbil. Za to uporabljajo posebno ročno žago, s katero najprej udarijo po steklu, da naredijo luknjo in nato pričnejo z žaganjem, ki poteka kot po maslu.

Dron in ciljanje predmeta z vodnim curkom za otroke

Kako dron izgleda med letenjem in kako je videti posnetek, ki ga med letom naredi, žal nismo videli, vseeno pa smo si ga lahko ogledali na tleh. Ne predstavljam si, koliko takšna stvar stane, menim pa, da bi bil kar nekaj časa lačen, če bi si ga želel privoščiti.

Dron
Dron smo žal videli le na tleh

Oba otroka sta neizmerno uživala ob ciljanju predmeta na stojalu s pomočjo vodnega curka. Seveda ni šlo za pravo gasilsko cev, ampak za gasilnemu aparatu podobno stvar (pojma nimam kako se imenuje), kjer je eden držal cev, drugi pa z gibanjem ročke gor in dol ustvarjal pritisk in s tem omogočal vodni curek.

Ko sem se med preizkusom gašenja z gasilsko cevjo skoraj podelal v hlače

Da biti gasilec ni lahko, vemo vsi (upam, da ti tudi). Nisem pa si mislil, da je držati gasilsko cev iz katere “leti” curek vode s pretokom skoraj 500 litrov na minuto, tako preklemano težko. Na glavo sem si nadel čelado, v roko prijel cev in začel z blažjim curkom. Eden izmed gasilcev mi je nato pretok postopoma povečeval do prej omenjenih slabih 500 litrov na minuto in mi rekel, da naj medtem hodim naprej. Če odštejem, da sem na čase izpadel kot bumbar, ki ne razume, da naprej ne pomeni nazaj, mi je še kar dobro uspevalo. Kako to uspe neki 50kg gasilki? Ne vem! In kako lahko gasilec cev na tak način drži ter po možnosti z njo hodi več ur? To vem pa še manj! Potem, ko sem ob koncu dobil nekaj lekcij o tem, za kaj točno se posamezne oblike curkov uporabljajo, sem si šel zamenjati gate.

Težaven preizkus klešč in razpirala na vratih avtomobila

Za tisti dan s fizičnim delom očitno še nisem opravil. Sicer je res, da tako klešče kot razpiralo izgledata masivno, nisem pa vedel, da imata preko 20kg. Ko sem se opremil z rokavicami in čelado z vizirjem, sem se najprej preizkusil z rezanjem avtomobilskih vrat. Po končanem rezanju pa sem v roke prijel še razpiralo in vrata dokončno “razmontiral”. Po eni strani sem bil presenečen nad težo obeh pripomočkov, po drugi strani pa nad enostavnim upravljanjem, saj sem moral uporabiti le dva gumba, da sem dosegel svoje. Je pa treba vedeti, da je šlo v mojem primeru za idealne pogoje, ker je realnost drugačna – slabo vreme, težja dostopnost in tako naprej.

Simon med uporabo klešč na avtomobilskih vratih
S kleščami sem uničeval vrata avtomobila in ni mi žal

Vse omenjeno in še veliko več, pogrešali smo le dvig s teleskopsko reševalno ploščadjo

Ogled prostorov gasilskega društva, pripomočki za interveniranje v primeru poplav in uporaba izolirnega dihalnega aparata je le nekaj zanimivosti, ki so poleg zgoraj omenjenih sestavljali dan odprtih vrat. Žal nismo imeli dovolj časa, da bi si vse to lahko pobližje ogledali. Smo pa eno stvar pogrešali. In to je bil dvig s teleskopsko reševalno ploščadjo, ker tega nihče izmed nas še ni izkusil, še posebej ne na več kot 35m višine.

Vprašanje zate

Kaj bi si najprej ogledal, če bi imeli gasilci v tvojem kraju dan odprtih vrat? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!