Dinozaver1

Dinozavri – vsakdanja tema v naši družini

Preden sem postal oče, se za otroke, njihovo razmišljanje, interese in dojemanje sveta nisem preveč zanimal. Ko pa sem tudi sam stopil v čevlje starša, sem iz leta v leto bolj začel ugotavljati, da se veliko otrok pri podobni starosti zanima za zelo podobne stvari. Ena izmed njih so prav gotovo dinozavri, ki pri nas vsaj že kakšno leto zavzemajo precejšen del dneva. Predvidevam, da gre tukaj pretežno za fantovsko reč, hkrati pa ne dvomim, da se tu in tam najde tudi kakšna ljubiteljica dinozavrov.

Sin dinozavre obožuje, medtem ko je bilo včasih ravno obratno

Za dinozavrsko obarvane dni je odgovoren predvsem sin, ki je pred nekaj dnevi dopolnil pet let. Me je pa v zvezi z njegovim navdušenjem nad dinozavri ena stvar zelo presenetila. Še leto in pol nazaj se je namreč česarkoli v povezavi s temi bitji, ki so izumrli pred okrog 65 milijoni let, izredno bal. Kadarkoli je opazil igračo ali sliko dinozavra je planil v jok, vse dokler mu “krivca” nismo umaknili izpred oči. Prepričan sem bil, da bo pri tem ostalo celo njegovo otroštvo.

Kar naenkrat, pred približno letom dni, pa je začel na dinozavre gledati drugače. Ne le, da se je povečalo njegovo zanimanje zanje, temveč je iznenada pričel izražati željo po knjigah, igračah in vsem, kar ima kakršno koli povezavo z njimi. Meni osebno se zdi to precej presenetljivo, glede na to, da je še na lanskem 34. Čarobnem dnevu v Arboretumu Volčji potok, kjer je bilo na ogled postavljenih veliko dinozavrov v naravni velikosti, doživljal več strahu kot veselja.

“Dino” knjige, igrače, slike, videi, igre,… 

Najbrž mi ni treba posebej poudarjati, kako so videti dnevi, kadar počnemo tisto, česar si želi sin. Poleg igranja z igračami dinozavrov (ki jih nikdar ni preveč), tu in tam na telefonu pogledamo kakšno njihovo sliko ali videoposnetek.

Igrače dinozavrov
Igre z igračami dinozavrov so pogostokrat na našem “meniju”

Definitivno pa ne gre niti mimo branja v knjižnici izposojenih in kupljenih knjig o dinozavrih. V bistvu imamo na to temo le eno knjigo, ki smo jo dejansko kupili. Čeprav je zaradi vseh podrobnosti in dolžine namenjena otrokom nad 10. letom starosti, jo sin rad posluša tako čez dan, kot v okviru naše večerne rutine, ki še vedno ostaja podobna, z nekaj malega prilagoditvami.

Če res nismo zaposleni z obveznostmi, pri nas brez otroške igre ne gre. In v povezavi s sinom, te igre (brez igrač) večkrat temeljijo na igranju vlog, kjer je vsak izmed nas določen dinozaver. Nadaljnji potek, ki je vsakič drugačen, določi najmlajši.

Z ženo sva se o dinozavrih prisiljena naučiti čim več

Če se želi starš 100% posvetiti otroku, mu dati vedeti, da mu je pomemben in slediti njegovim željam v zvezi z igro, mu ne preostane drugega, kot da se o otrokovem interesu nauči čim več. Z ženo dinozavrov nisva vzela kot “še eno neuporabno bedarijo”, čeprav naju tovrstna bitja niti malo ne zanimajo. Namesto tega se vedno rada naučiva kaj novega in sina z veseljem poslušava pri njegovem razlaganju vseh možnih podrobnosti, ki si jih je zapomnil preko branja knjig, gledanja videov in na druge načine.

Medtem ko je vsak izmed nas že slišal za tiranozavra, triceratopsa in brahiozavra, pa sam zagotovo ne bi spoznal še številnih drugih (seveda ne vseh) dinozavrov, če kot družina ne bi bili v obdobju v kakršnem smo. Govorim recimo o parazavrolofu, diplodoku, arheopteriksu, titanozavru, plateozavru, spinozavru, stegozavru, ankilozavru, velociraptorju in drugih. Zdaj recimo poznam tudi razliko med glavnima vrstama dinozavrov – zavrishiji in ornitishiji. Skratka, četudi teh informacij nikoli ne bova potrebovala, si jih z ženo rade volje zapomniva, ker dajeva s tem sinu vedeti, da nama za njegovo veselje ni vseeno, pa tudi lažje se igrava z njim, saj veva, za kaj se gre.

Dinozaver2
Z ženo se o dinozavrih rada naučiva kaj novega

Zakaj toliko otrok zanimajo ravno dinozavri?

Hm, le kakšen je razlog za to, da toliko otrok obožuje dinozavre? Gre dejansko za razvojno stopnjo ali zgolj naključje? Ampak zakaj ravno dinozavri in ne recimo zgodovina človeka ali čisto nekaj tretjega? Odgovore na ta vprašanja bi resnično rad poznal, zato se zna zgoditi, da se bom v bližnji prihodnosti o tem malce poučil. Če ne bodo pri sinu v tem času dinozavri že postali preteklost in se bom moral posvetiti drugemu področju.


Vključi se v debato

Napiši komentar in izrazi svoje mnenje, podaj koristen nasvet ali deli z mano in bralci zanimive izkušnje povezane z vsebino zgornje objave. Vesel bom tvojega odziva!

Deli z ostalimi

Če ti je bila zgornja objava všeč in meniš, da bi jo želel ali moral prebrati še kdo, jo s klikom na želeno ikono spodaj, deli z ostalimi!

Sledi mi na spletu

Ne pozabi mi slediti na Facebooku in Instagramu, da boš na tekočem z novimi objavami in še več!

Nadaljuj z branjem

Za konec ti predlagam še branje spodnjih objav ali obisk bloga, kjer si lahko sam izbereš kar te zanima!

Pogled na obzidje gradu Gamberk z dvorišča

Grad Gamberk

Ker smo imeli željo izkoristiti lepo vreme nekje na prostem, smo sklenili sobotne popoldanske ure preživeti pri razvalinah gradu Gamberk, ki sta jih otroka videla prvič v življenju. Če se…

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo nikjer javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top