Kljub temu, da sem na dni s slabim vremenom še posebej hvaležen za streho nad glavo, je bilo včasih moje razpoloženje podobno vremenski situaciji. Veliko sem jamral in se pritoževal, sčasoma pa sem takšno, vse prej kot pozitivno energijo, pretvoril v dejansko nekaj koristnega. In med drugim so to tudi zabavne družinske aktivnosti, kot je recimo ustvarjanje, ki je pred kratkim zavzemalo precejšen del nedeljskega deževnega dopoldneva.

Vsi družinski člani radi ustvarjajo, le jaz (še) ne

Čeprav se z ženo včasih nisva veliko družila in nisem pretirano seznanjen z vsemi njenimi “skrivnostmi” iz otroških dni, jo poznam že praktično celo življenje. In skoraj bi si upal trditi, da se je rodila ovita v šeleshamer, s čopičem v eni in barvico v drugi roki. Dandanes celo del njene službe temelji na ustvarjanju in umetnosti, zato nisem presenečen, da tudi otroka rada ustvarjata.

Pobarvan velikonočni zajček
Mislim, da je iz slike dobro vidna moja “anti-ustvarjalnost”

Jaz, vsaj zaenkrat, žal še nisem ustvarjalni tip človeka, a se kljub temu trudim pri tovrstnih aktivnosti sodelovati, saj nas dobro povežejo in dajejo ogromno priložnosti za klepetanje in zabavo.

Pobarvanke (z velikonočnim zajčkom), tempere in flomastri

Ustvarjanja smo se lotili na enega izmed vikendov pred veliko nočjo, zato se nam je zdelo smiselno, da druženje pričnemo s pobarvankami velikonočnega zajčka in pirhov. Ker kupljenih nismo imeli, nam jih je narisala kar boljša polovica. Zatem smo si po želji izbrali pripomoček za barvanje – žena in otroka so barvali s temperami, jaz pa sem raje posegel po flomastrih, ker znam biti včasih kar mojster za umazati oblačila. K sreči nisem edini, saj to dobro uspeva tudi najmlajšima.

Ni ostalo le pri barvanju

Po barvanju, klepetanju in trenutkih polnih smeha, z ustvarjanjem nismo zaključili. Bil bi velik optimist, če bi mislil, da bosta otroka v vsem našem skupnem času zgolj barvala. Ko jima je zmanjkalo pobarvank z zajčkom in raznoraznimi drugimi motivi, sta na mizo hitro prinesla še kup listov in nanje risala, pisala ter se na vse možne načine bolj ali manj abstraktno izražala – nekaj njunih umetnin je pokasirala tudi miza (tako kot vedno).

Sin in hčerka rišeta s temperami
Ker pobarvanke niso bile dovolj, sta sin in hčerka ustvarjanje nadaljevala z risanjem

Slabo vreme je super priložnost za povezovanje družine

Kot sem omenil že na začetku, sem se včasih preveč ukvarjal s tarnanjem nad slabim vremenom in premalo z družino. Ko sem spoznal, da oblačno, deževno in/ali vetrovno vreme pravzaprav ponuja odlično možnost za povezovanje družinskih članov, je vse skupaj postalo lažje, saj sem se začel zavedati, da na noben način ne morem vplivati na vremensko dogajanje. S tem sem se preprosto sprijaznil in vso energijo usmeril v preostale člane družine. Na tak način sem dosegel boljše medsebojne odnose in predvsem hvaležnost s strani otrok, saj sta neizmerno vesela, kadar se jima v celoti posvetim.

Vprašanje zate

S čim se ti in tvoja družina zamotite ob dneh s slabim vremenom? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!