Kombinacija očeta in dveh “naspidiranih” otrok se morda res sliši ubijalsko, ampak niti ni (vsaj ne vedno), če se kot oče za najmlajše konkretno zavzameš in jim res nameniš dovolj svojega časa. Tako sem storil sam, potem ko je žena izrazila željo po generalnem pospravljanju in čiščenju stanovanja. Čeprav se z razmetanim stanovanjem ne obremenjujeva preveč, boljša polovica pravi, da jo takšna opravila sproščajo. Saj bi temu rekel nakladanje, ampak očitno je res nekaj na tem. Ker je bilo vreme kot nalašč za aktivnosti v naravi, smo se odpravili v bližnji park na ogromen travnik, kjer smo se cele 3 ure imeli super.

Dobra dva kilometra vožnje in že smo bili v Evroparku

Čeprav ima bivanje v naših krajih tudi slabosti, imamo po eni strani srečo, da živimo v Zasavju, kjer je več kot dovolj hribov, travnikov, gozdov in narave na splošno. Poleg tega imamo vse našteto že v radiju nekaj kilometrov, zato je izbira velika in raznolika za kvalitetno preživljanje prostega časa.

Le dobra dva kilometra stran od doma se nahaja tako imenovani Evropark. Gre za velik park s travnikom, ribniki, sprehajalnimi potmi, veliko otroškimi igrali in še marsičim. Morda bom v prihodnosti napisal tudi objavo namenjeno izključno Evroparku, zato bo zaenkrat dovolj, da veš, da smo tamkajšnji zelo velik travnik izkoristili za piknik in sproščanje energije skozi igro.

Travnik v Evroparku
Travnik v Evroparku je idealen kraj za otroke

Odeja za piknike, žoga, igrače, sok in prigrizki

Da bi nam bilo kar čim bolj udobno in ne bi sedeli neposredno na travi, smo si ob rob travnika razgrnili odejo za piknike, ki je sicer že precej zdelana, ampak nam zaenkrat še dobro služi. Nanjo smo odložili nahrbtnika obeh otrok, v katerih smo imeli sok, borovnice (ne borovničke, ti alkoholik!), banane, nekaj igrač in slane prigrizke. S sabo smo vzeli še dve žogi, za vsakega po eno. Metoda s katero preprosto pripravim moja najmlajša do medsebojnega deljenja igrač brez pritoževanja je sicer učinkovita, ampak zakaj bi tvegal prepir zaradi ene žoge, če imam na voljo dve?

Od teka, izvajanja prevalov in žoganja, do igranja z igračami in drugih aktivnosti

Le malokdaj se zgodi, da lahko z ženo otrokoma rečeva, da imata možnost početi skoraj karkoli, brez da bi ju držala za roke in/ali imela ves čas na očeh. Ker je travnik v Evroparku res ogromen, poleg tega pa je bil pred kratkim pokošen, sta lahko najmlajša uživala kolikor sta želela. Glede na videno, sta to res potrebovala.

Da bi preostanek dneva potekal čim bolj umirjeno, sem ju stalno spodbujal k teku do druge strani travnika, lovljenju, brcanju žoge in drugim aktivnostim, ki naj bi (ja, naj bi) ju utrudile. Pri tem sem seveda sodeloval tudi sam, zato smo se super povezali med seboj in se res imeli odlično.

Nimam pojma zakaj, ampak še posebej sin zelo rad izvaja prevale, ki jih prakticira že odkar se je naučil teči. Ker je mlad in mu škripanje ter pokanje v sklepih in hrbtenici ne predstavljata težav (tako kot meni, “penziču”), se je prevalov lotil kar na travniku, skušala pa ga je posnemati tudi sestra.

Med počitki, katere sem potreboval bolj jaz, kot pa otroka, smo sedli na odejo, se igrali z igračami in praznili zaloge hrane. Skratka, ni nam bilo hudega!

Sin izvaja preval na travniku
Sin se je prevalov lotil kar na travniku

Večino časa nismo imeli sence, zato nas je za spomin opeklo sonce

Nismo bili rdeči kot žena, kadar se tušira s skoraj vrelo vodo, je pa bilo z našega obraza in rok videti, da smo bili izpostavljeni soncu. Večinoma namreč nismo imeli na voljo sence, razen zadnjo uro, ko smo vse svoje stvari prestavili par 10 metrov stran, kjer nas je pred soncem varovala ena in edina manjša senca bližnjega drevesa.

Sem pa nekaj ugotovil, na kar mi še nedolgo nazaj ni bilo treba biti pozoren – odkar se mi “letališče” na glavi povečuje in njegovo pisto redno urejam s strižnikom za lase brez nastavka, v vročih dneh ne bom smel pozabljati na kapo. Ne zato, ker ima vsaka kanta svoj pokrov, temveč zato, da ne bom imel glave podobne rdeči pesi.

Vprašanje zate

Če se tudi ti kdaj s svojimi otroci odpraviš na piknik, katere aktivnosti največkrat izvajate? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!