Rojstvo otroka pomeni nepopisno veselje starša. Čeprav se tudi tisti brez otrok dobro zavedajo, da se ob prihodu “mladička”, življenje novopečenih staršev obrne na glavo, pa le malokdo izmed njih ve, kaj v resnici to pomeni. In s to objavo se želim dotakniti predvsem starševstva v povezavi s hišnimi opravili. Marsikdo je namreč pred nastopom starševske vloge dokaj reden pri ohranjanju čistoče v svojem stanovanju. Če se čiščenja in pospravljanja našega doma lotimo recimo enkrat tedensko, pravzaprav niti nimamo veliko dela, sploh, če že sproti dajemo stvari na svoje mesto, po vsakem obroku pomijemo posodo in podobno. Šele potem, ko se število družinskih članov poveča, vidimo, kaj pomeni biti bitke s hišnimi opravili, katerim nikdar ni videti konca.

Ni slabo imeti čistega in urejenega stanovanja

Povsod so izjeme in tudi pri tem se gotovo najdejo ljudje, ki jim res ni mar za red in čistočo njihovega doma. Poznam celo osebe, ki pravijo, da “ne bodo služabniki lastnega stanovanja”. Kakorkoli, večina nas je takšnih, ki se veliko bolje počutimo, če nas zjutraj v kuhinji ne čaka gora posode, če nam zaradi kopice umazanega perila ni treba skoraj podreti vrat kopalnice in če nimamo pod jedilno mizo ostankov kosila izpred nekaj dni. Se strinjaš?

Poleg tega, da sta red in čistoča pomembna že zaradi samega izgleda stanovanja, s tem preprečimo tudi nepotreben razvoj bakterij, pojav moljev (in drugih ogabnih bitij) ter nenazadnje poslabšanje zdravstvenega stanja astmatikov, alergikov in podobnih. No, tako naj bi bilo v teoriji. Z rojstvom otroka teorija namreč ni več pomembna, ker jo je v praksi v tej meri nemogoče izpeljati, brez da bi bili otroci zapostavljeni.

Zdravilo Ventolin za astmatike
Čistoča doma je še posebej pomembna za nekatere astmatike, izmed katerih jih veliko redno uporablja zdravila, kot je recimo Ventolin

Hišna opravila ali delo, ki se nikdar ne začne in nikdar ne konča

Priznam, da obožujem urejeno stanovanje. Moram pa tudi priznati, da sovražim hišna opravila. Niti enega ni, ki bi se ga lotil z navdušenjem, a to ne pomeni, da vse prepustim ženi, saj si nobenih opravil ne deliva na “moje” in “njene”. Če primerjam obdobje pred in po prihodu prvega otroka, je bilo definitivno obdobje preden sem postal starš z vidika hišnih opravil lažje, pa tudi motivacije za to sem imel veliko več. Zakaj? Ker sem po opravljenem delu vsaj kakšen dan ali dva občudoval urejenost in čistočo doma. Zadnja dobra 4 leta so to le sanje, ker katerega koli opravila se z ženo lotiva, na koncu sploh ni videti, da bi kaj počela, čeprav nama otroka vestno pomagata med drugim tudi v sklopu naše večerne rutine. Naj ti v nadaljevanju na nekaj primerih razložim, o čem govorim.

Pranje perila

Kam si je najlažje obrisati nos ali hrano, ki je med obrokom ostala okrog ust? V rokav, itak! Tudi mizo se najlažje obriše z oblačili. Včasih iz neznanega razloga pijače ne pogoltneta ampak jo enostavno spljuvata na majico. Kaj vse nastane ob lizanju lizike in sladoleda, si lahko predstavljaš. Tudi ustvarjanje zna biti super recept za kaos na njunih oblačilih. Ker sta pač otroka, si zunaj večkrat privoščita kopel v kakšni umazani luži, skakanje po blatu ali valjanje po tleh. Kot ti je verjetno jasno, pralni stroj opravlja svoje delo noč in dan.

Umazana hčerkina majica
Umazana otroška oblačila so v naši družini stalnica

Pomivanje posode

Če ne bi imeli pomivalca posode, bi verjetno vso posodo metal čez balkon. Za marsikateri obrok porabimo vsaj enkrat več posode od pričakovanega. Otroka bi najprej jedla z žlico, potem bi raje vilico, vmes bi se preizkusila še z nožem … Pa ne bi imela hrane na tem krožniku, ampak raje na drugem, ker jima je tisto sekundo pač bolj všeč. Tudi kozarec ni vsak dober, ker z ženo včasih pozabiva in ne dava obema enakih. Pride dan, ko bi kakšen prigrizek, ki bi se ga zlahka jedlo iz originalne embalaže, raje imela vsak v svoji skodelici. Aja, da ne pozabim na to, da bi ob kakšnem obroku pila mleko in zraven še malo soka in vode. Skratka, s toliko posode bi lahko priredil že majhno pogostitev za polovico našega bloka.

Čiščenje tal in drugih površin

Le kateremu otroku je mar za to, da je med obrokom več hrane na tleh kot v njegovem želodcu? Ja, res je, nobenemu. Prav tako ni nič neobičajnega, če se hrano z nogami prenaša po celem stanovanju, pa tudi ne, da si skoraj izpahneš kolk, ko stopiš na lepljiv madež soka in se ti nanj prilepi stopalo. Kadar žena pri kuhi uporablja moko, ji najmlajša pomagata in rezultat je izgled Kredarice med najhujšim sneženjem. Idealna zadeva za razvoj živčnega zloma je tudi plastelin, ki se ti suvereno nalepi na stopalo ali rit in tega niti ne opaziš. Ah ja … iz teh in mnogih drugih razlogov bi moral čistiti od zore do mraka. In od mraka do zore. In od zore do mraka. In …

Testo za kruh
Večkrat pečemo kruh in kadarkoli pri tem sodelujeta otroka, se z ženo ne moreva izogniti “mokastemu kaosu”

Pospravljanje

Tukaj so na prvem mestu definitivno igrače. Na določene dni, koncentracija otrok za igranje s točno določeno igračo traja natanko nekaj sekund. Zatem že takoj sledi vlačenje drugih igrač iz omare. In tretjih. In četrtih. In kar naenkrat bi potreboval pomoč komunalcev pri pluženju vseh kock, barbik, avtomobilov in bog ve česa še vsega. Včasih pa tudi igrače ne zadovoljijo njunih potreb in se namesto tega raje lotita kuhinjske posode ali česarkoli, kar jima tisti trenutek pade na pamet. Razlogov za pospravljanje je, kot vidiš, nešteto.

Vprašanje zate

Kako bi se kot starš lotil hišnih opravil? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!