Ne vem točno kje, ampak nedolgo nazaj sem v neki Facebook skupini spremljal debato o tem, ali je s partnerjem bolje imeti skupne finance ali ločene. Rečeno drugače, ali naj vsak izmed partnerjev (zakonski ali izvenzakonski, saj je vseeno) upravlja le in samo z denarjem, ki ga dobi na svoj bančni račun, ali ves denar oba partnerja združita in ga skupaj porabljata glede na njune želje in potrebe. V debati nisem sodeloval, ker je vmes prihajalo do nemalo trenj in zbadanja, sem se pa odločil, da svoje mnenje napišem tukaj, na mojem blogu.

Pravijo, da se pri denarju vse konča

Prepričan sem, da si stavek “Pri denarju se vse konča.” že slišal. Velikokrat to tudi drži, ker se številni odnosi (sorodstveni ali prijateljski) skrhajo ravno v trenutku, ko vmes poseže denar. Morda celo poznaš kakšno družino, v kateri si družinski člani glede kakršne koli delitve denarja in deležev (recimo v primeru dedovanja) niso bili enotni in so se raje na smrt sprli, kot pa se človeško dogovorili kaj, zakaj, kdaj, kje in koliko. Po eni strani je to morda razumljivo, ker vsak pričakuje, da bo dobil “svoj” delež, po drugi strani pa so takšne in podobne zgodbe precej žalostne. Če so finance razlog za razhajanja, menim, da odnosi že v osnovi niso bili tako dobro urejeni, kot se je sprva morda zdelo. V kolikor je razmerje z nekom trdno, sem mnenja, da ga niti denar ne more spremeniti, saj se da s pogovorom, razumevanjem, kompromisi in prilagajanjem rešiti marsikaj.

Nekateri izrecno ločujejo denar med seboj

Morda so tvoje izkušnje drugačne, ampak kolikor sem doslej uspel ugotoviti, je partnerjev, ki strogo ločujejo finance med seboj bistveno več v primerjavi s tistimi, ki oba “kupčka” denarja združijo in ga skupaj porabljajo.

Recimo, da vsak izmed partnerjev zasluži 1.000€ mesečno. In ker vsak rokuje le in samo s svojim denarjem, to pomeni, da lahko tako eden kot drugi partner vsak mesec porabita točno 1.000€. V tem primeru se običajno dogovorita, katere stroške (voda, elektrika, internet,…) bo kdo pokrival. Preostanek porabita zase – za luksuzne dobrine, oblačila in tako dalje.

Kup položnic s kovanci iz hranilnika
Čeprav ne gre za pravilo, se veliko parov, ki finance med seboj ločujejo, dogovorijo, katere stroške bo kateri partner plačeval

Težava pri vsem skupaj se pojavi, če enemu partnerju za neko stvar zmanjka denarja. V tem primeru mora dobesedno prositi drugega, če mu lahko potrebno vsoto posodi in mu jo vrne ob naslednji plači. Zgodi se tudi, da se partnerja spreta, ker mora tisti z višjim prihodkom večkrat posojati denar drugemu. Da o nestrinjanju o porabi denarja za luksuz enega ali drugega partnerja niti ne govorim. Skratka, osebno v takšnem pristopu vidim več slabosti kot prednosti in menim, da pri tem veliko vlogo igra medsebojno nezaupanje, ki pa ga v zdravem odnosu ne bi smelo biti. Misliš, da se motim?

Midva (in še marsikateri drug par) imava le en proračun

Kar nekaj pa je tudi takšnih, ki oba prihodka združijo in ga združeno tudi porabljajo. Ena izmed njih sva midva z ženo.

Še preden sva z boljšo polovico začela živeti skupaj, sva imela finance urejene brez kakršnega koli predhodnega dogovarjanja. Nekako se nama je zdelo samoumevno, da če sva se že odločila za skupno življenje, je edino prav, da imava tudi ves prislužen denar združen. Ne ozirava se na to, koliko je kdo od naju zaslužil, prav tako si nikoli nisva delila obveznosti, kdo bo kaj plačal. Poleg tega se nama ni treba ukvarjati s posojanjem denarja, ker pri naju “moje” in “tvoje” ne obstaja. Obstaja le “najino”.

Če za primer ohranim kar prej omenjenih 1.000€ na osebo, to pomeni, da ob najini plači “položiva na mizo” oba tisočaka in do naslednjega prihodka skupaj razpolagava z 2.000€. Najprej plačava za vse naše potrebe (položnice, najemnina, hrana, gorivo…), če kaj ostane, pa porabiva za naše želje (izleti, hobiji, igrače za otroke, stvari za dom,…).

Bazenski kompleks z morjem v ozadju v Savudriji
Če nam po plačilu vseh obveznih stvari ostane dovolj denarja, si med drugim privoščimo kakšen krajši ali daljši izlet

Tu in tam se zgodi, da bi jaz preostanek denarja porabil drugače kot moja žena, ampak sva to doslej še vedno rešila s temeljitim pogovorom in kompromisi, s katerimi nihče izmed nas ni bil prikrajšan. Še pomembneje pa je, da se zaradi financ ne vname nepotreben prepir, ki bi negativno vplival na najin odnos.

Vprašanje zate

Kateri način povezan s financami, meniš, da bi se pri tebi bolje obnesel? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!