Nazadnje sem o koronavirusu pisal lansko leto ob pojavu prvega vala, kjer sem se dotaknil njegovega vpliva name in sodelavce v logistiki, govoril o nenadnem zanimanju ljudi za naravo in spodbujal k ostajanju doma. Tisti čas sem mislil (in upal), da bo vse skupaj dokaj hitro minilo in bo življenje teklo naprej po ustaljenih tirnicah. Odtlej, natančneje od marca, je minilo že več kot 10 mesecev in situacija je še precej slabša. Sprva smo se s tem relativno lahko sprijaznili, zdaj pa nekatere, nekdaj samoumevne stvari, že res pogrešamo.

Omejeni smo po dolgem in počez

Trenutno smo bolj kot ne omejeni čisto povsod. Kaj lahko kupimo, kje lahko kupimo, kje se lahko gibamo, kdaj ne smemo biti izven doma in podobno. Skratka, omejitev ne manjka in verjamem, da gre celotna situacija povezana s koronavirusom marsikomu na bruhanje. Zase lahko rečem, da sem ukrepe dolgo zelo dobro prenašal, a mi počasi že presedajo, saj nimajo nikakršnega pozitivnega učinka.

Kaj v času omejitev najbolj pogrešamo

So ukrepi, za katere nam je vseeno in zaradi katerih nismo kot družina nič na slabšem. Je pa tudi nekaj omejitev, ki moje življenje in življenje preostalih družinskih članov zelo omejujejo in nam onemogočajo početi tisto, kar radi počnemo.

Otroška igrišča

Videti je, kot da otroška igrišča ne bi obstajala. Prav vsako igrišče je obdano z rdeče-belim trakom in tablami z napisi, da je zadrževanje na njih oziroma v njihovi okolici prepovedano.

Rdeče-bel trak okrog otroškega igrišča
Otroška igrala so zadnje mesece obdana z rdeče-belim trakom

In kaj ta čas počneta otroka? Vsekakor nista tako aktivna kot bi bila sicer, saj smo na igriščih vedno preživeli veliko časa. Zdaj svojo energijo sproščata na drugačne načine, kar pa niti približno ne morem enačiti z igrali. Dodatno smo omejeni še zato, ker živimo v bloku, kjer sosedom s skakanjem in tipičnimi otroškimi vragolijami hitro stopiš na živec. In nenazadnje, otroka trenutno zaradi zaprtih igrišč nimata toliko priložnosti iskati novih prijateljev in se igrati s svojimi vrstniki. Vse to se dobro pozna tudi na njunem vedenju.

Obiskovanje prijateljev izven občine

So “prijatelji” in so prijatelji v pravem pomenu besede. Žal je tistih prijateljev v navednicah ponavadi bistveno več, a k sreči imava z ženo nekaj takšnih (še posebej eno mlado družino), ki so res v redu in s katerimi se zelo dobro razumemo. Težava pa je, da jih ne smemo obiskati, ker ne živijo v naši občini, temveč kakšnih 100 kilometrov stran.

Kljub temu, da se je dandanes zaradi prisotnosti družbenih omrežij lažje povezati z ljudmi, pa to enostavno ni to. Videti se in govoriti iz oči v oči še vseeno nadvlada vse ostale oblike komunikacije in navezovanja stikov.

Izleti

Kot lahko opaziš, se objave o naših izletih na Blebetaču le še redkokdaj pojavijo. Ker so občinske meje že lep čas zaprte, smo vezani izključno na našo občino, kjer pa lokacij, ki bi nam bile všeč, ni na pretek.

Podpeško jezero z okolico
Pogrešamo izlete, kot je bil recimo ta pri Podpeškem jezeru

Namesto uživanja v različnih koncih Slovenije, se trenutno pač zadržujemo v stanovanju. Če že, potem odidemo na kakšen sprehod, to je pa večinoma tudi vse.

Oblačila in obutev

Zadnje kar bi izpostavil je prepoved prodaje tekstila. Slabše od tega, da se odraslemu človeku določeni kosi oblačil strgajo (recimo nogavice) je to, da otroci oblačila in obutev slej kot prej prerastejo. Hladni meseci so tu in izjemno pomembno je, da so naši najmlajši toplo obuti in oblečeni. Očitno pa je to pomembno le nam, “navadnim” državljanom.

Namesto da bi se brezskrbno odpravili v trgovino in kupili vse potrebno, moramo v teh časih vso obutev in oblačila naročati preko spleta. Resda gre za enostavno reč, ki pa se hitro zakomplicira pri otrocih, katerim je nemogoče brez pomerjanja naročiti pravo velikost (razen z veliko sreče). In potem sledi vračilo blaga, ponovno pošiljanje in še eno vračilo in …

Vprašanje zate

Kaj zaradi omejitev povezanih s koronavirusom najbolj pogrešaš? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!