Starši se že ob enem otroku soočajo z marsikaterim izzivom, za katerega se sprašujejo, kako ga rešiti. Ko pa na svet prijoka drugi in vsak nadaljnji otrok, je teh izzivov še toliko več. In eden izmed njih je prav gotovo deljenje igrač med sorojenci, kjer največkrat ne gre vse tako, kot si starša zamislita, zato je potrebno biti iznajdljiv in najti takšno rešitev, da bo dobra za vse udeležence. Čeprav je žena mojstrica za vzgojo otrok, sem se, verjameš ali ne, načina za kar se le da mirno in učinkovito deljenje igrač spomnil čisto sam. Ker las nimam veliko, glavo zdaj namreč bolj uporabljam za razmišljanje in ne urejanje frizure. Rešitev sicer ni idealna, a dokazano prinaša rezultate.

Jok, jeza in kričanje glede deljenja igrač se pojavijo nekajkrat dnevno

Če misliš, da se en in isti izziv pri starševstvu pojavi le enkrat ali dvakrat tekom celega otroštva, se pošteno motiš. Marsičesa se ne da rešiti v eni sekundi, enem dnevu ali enem mesecu. Tukaj štejem tudi vse scene, do katerih pride, ko se bodisi sin, bodisi hčerka odločita, da neke igrače ne bosta delila drug z drugim. Ker bi bilo v nasprotnem primeru starševstvo pač prelahko, se oba otroka v istem trenutku odločita igrati s točno določeno igračo, četudi imata na razpolago še nešteto zelo podobnih. Kaj to pomeni? Če že ne drugega, boleča ušesa zagotovo.

Potrebuješ le mobilni telefon s funkcijo časovnika

Ne spomnim se zakaj točno sem nekega dne potreboval funkcijo časovnika na mojem mobilnem telefonu, vem pa, da sta si otroka zelo dobro zapomnila zvok, ki se je pojavil ob izteku časa – kikirikanje petelina. Ne le zvok, temveč tudi sam časovnik jima je bil tako všeč, da sem ga moral večkrat uporabiti samo zato, da sta opazovala uro, ki je odštevala sekunde do konca predhodno nastavljenega časovnega intervala. In ko sem iz dneva v dan spremljal njuno navdušenje nad tem, sem prišel na idejo, da bi lahko to s pridom uporabil v primerih, ko se je eden izmed otrok oklepal neke igrače kot pijanec plota le zato, ker ni želel, da bi se z njo igral drugi otrok. Začuda se je ta metoda izkazala za učinkovito v 99% primerov. Za kaj točno gre?

Funkcija časovnika na mobilnem telefonu
Časovnik na mobilnem telefonu je postal otrokoma takoj všeč

Ko med sinom in hčerko pride do spora zaradi igrače, pristopim do njiju, ju skušam kar čim bolj pomiriti in jima predlagam, da vklopimo “petelinčka”, kot sta sama poimenovala časovnik. Če uporabim pravilen pristop in ju dovolj dobro umirim, se (skoraj) vedno s tem tudi strinjata. Skupaj sklenemo kompromis in določimo število minut, kolikor časa se bo vsak otrok igral z igračo, zaradi katere je do prerekanja prišlo (navadno gre za 3- do 5-minutni interval). Ko to storimo, vklopim časovnik in igra se nadaljuje do izteka časa. Nato si najmlajša igrače izmenjata in postopek ponovimo do ponovnega “kikirikanja”. Na tej točki igra normalno steče naprej in ponavadi ne enega, ne drugega, tista igrača sploh ne zanima več. Ne gre ravno za raketno znanost, kajne? Enako enostavno sva z ženo mobilni telefon uporabljala tudi kot nadomestek za pokvarjeno varuško.

Kljub vsemu skušava z ženo uporabljati druge metode

Če bi z ženo živela 100 let nazaj, zgoraj omenjena metoda ne bi prišla v poštev, ker mobilnih telefonov še ni bilo na voljo. Nisva staromodna ali kakorkoli bi se temu reklo, ampak kljub praktičnosti in enostavnosti takšnega načina, se skušava pri vzgoji kar čim manj zanašati na takšno ali drugačno tehnologijo, več pa na pogovor, medsebojno razumevanje, kompromise in reševanje izzivov na bolj osebni ravni, brez “e-posrednikov”. Nenazadnje lahko tehnologija kadarkoli zataji, drugi načini pa niti ne.

Žena se pogovarja s sinom in hčerko
Z ženo se reševanja težav pri vzgoji med drugim najraje poslužujeva s pogovorom

Vprašanje zate

Kako bi se lotil reševanja spora med tvojimi otroki zaradi deljenja igrač? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!