Podpeško jezero

Kako na izletih prihranimo denar

Da obožujemo izlete si najbrž že ugotovil, zato se, kadar je le mogoče, izmed štirih sten stanovanja odpravimo na krajše ali celodnevno “popotovanje”. Običajno izberemo kraje, kjer nas večina še nikoli ni bila, če pa že, je bilo to več let nazaj, saj je tako izlet vsakemu nekaj posebnega in dokaj novega. Ker torej radi hodimo naokrog, še posebej v toplejših mesecih, se nama je z ženo zdelo smiselno čim bolj optimizirati porabo denarja – da ga v večini primerov res zapravimo le za tisto “glavno” stvar, ostale stroške pa znižamo na minimum.

Nisva “škrta”, le prioritete imamo drugačne

Po prebranem uvodu si morda misliš, da smo res ena skopušna družina, ki še sama sebi ne privošči užitka in razvajanja. V resnici gre za to, da imamo drugačne prioritete v primerjavi z nekaterimi drugimi družinami. Kaj to pomeni? Namesto da globoko posežemo v naš proračun in na izletih po nepotrebnem zapravljamo denar za nam nepomembne stvari oziroma za tisto, čemur se lahko izognemo, raje planiramo več izletov (ker nam ostane več denarja) in vedno znova plačamo samo najnujnejše. Naš cilj namreč ni biti razsipni, temveč uživanje v stvareh, zaradi katerih smo dejansko šli od doma – narava, jezera, reke, lepi razgledi, znamenitosti, kopanje, druženje … odvisno za kakšen izlet gre.

Kljub napisanemu pa se držimo načela, da če si kdo izmed članov družine zaželi sladoled (sploh otroka, itak) ali prigrizek, ki ga nimamo s seboj, ga brez zadržkov tudi dobi. Nenazadnje ne hodimo tako pogostokrat na izlete, da bi za to zapravili celo premoženje. 

S čim na izletih prihranimo denar

Načinov kako na izletih ne zapraviti pretirane vsote denarja je veliko in mi sledimo še posebej navedenim v nadaljevanju. Z ženo sva namreč ugotovila, da so to tisti razlogi, zaradi katerih smo v preteklosti porabili bistveno več denarja, kot pa bi ga lahko za popolnoma enak učinek in prav tako super spomine. Ta denar bi zlahka prihranili in ga namenili za naslednji izlet.

Hrano in pijačo si pripravimo doma

Če ne naredimo izjeme in vnaprej načrtujemo kosilo v restavraciji, si čisto vse obroke – hrano in pijačo – pripravimo doma. Ko so pripravljeni jih damo v hladilno torbo in/ali nahrbtnik, odvisno od vremena in tega, kaj imamo namen na izletu početi. S pripravljanjem hrane in pijače doma poskrbimo za nič manj okusne obroke v primerjavi z obroki v restavraciji, hkrati pa so “domači” tudi bistveno cenejši, ker so sestavine kupljene v samopostrežni trgovini.

Hladilna torba
Če v vročem vremenu na izletu nimamo namena veliko hoditi, hrano in pijačo shranimo v hladilno torbo

Vozimo se umirjeno

Na poti do končnega cilja si vedno vzamemo čas, zato nikoli ne hitimo. Če vemo, da čas ni na naši strani, izlet raje prestavimo. Vožnja do ciljne destinacije in domov vselej poteka umirjeno, brez divjanja in nestrpnosti. Ne pravim, da ves čas vozim pod omejitvijo, res pa je, da se tu in tam poslužim tudi tega – a le v primeru, da smo na cesti sami in za nami ni drugega vozila. V splošnem imam z “umirjeno” vožnjo v mislih vožnjo brez prekoračitve najvišje dovoljene hitrosti, kar pomeni večjo varnost in manjšo porabo goriva. 

Če že moramo kupiti hrano in/ali pijačo, jo kupimo v trgovini

Kot sem omenil že prej, je kupovanje v samopostrežnih trgovinah neprimerljivo cenejše od naročanja ali kupovanja hrane in pijače v restavracijah. Če nam na izletu nečesa zmanjka, gremo enostavno v najbližjo trgovino in kupimo. Ker se večkrat potepamo naokrog ob nedeljah, se tu in tam zgodi, da je trgovina zaprta, zato nam v tem primeru ne preostane drugega, kot da posežemo po dražjih alternativah.

Koristimo popuste, kupone in ugodnosti

Kadar gremo na izlet nekam, kjer je potrebno plačilo vstopnine, z ženo še pred tem pogledava, ali so slučajno na voljo kakšni popusti, kuponi in ugodnosti. Veliko kopališč na primer ponuja cenejše karte med delovnikom, medtem ko so za vikend dražje. Živalski vrt, recimo, omogoča brezplačen vstop otrokom mlajšim od 2 let. Občasno na spletu zasledila tudi različne kupone, ki ponujajo določen odstotek popusta na vstopnino. Skratka, marsikdaj je možno “priti skozi” ceneje.

Več hodimo, manj se vozimo

Čeprav najina otroka nista pretirano navdušena nad hojo, skušamo na izletih čim več hoditi in se čim manj voziti. S tem ne le, da prihranimo na gorivu, ampak naredimo nekaj koristnega tudi za naše zdravje in počutje.

Parkiramo na brezplačnem parkirišču

Parkirati na brezplačnem parkirišču ni vedno mogoče, ker je na turistično bolj obleganih destinacijah ponavadi vsako parkirišče plačljivo. Če pa je kadarkoli možno parkirati nekje, kjer parkirnine ne zaračunavajo in je hkrati še dovolj blizu našemu cilju, na tistem mestu z veseljem pustimo avto in se naprej odpravimo peš.

Račun za parkirnino v Bohinju
Žal je v okviru številnih izletniških destinacij potrebno plačilo parkirnine

Vključi se v debato

Napiši komentar in izrazi svoje mnenje, podaj koristen nasvet ali deli z mano in bralci zanimive izkušnje povezane z vsebino zgornje objave. Vesel bom tvojega odziva!

Deli z ostalimi

Če ti je bila zgornja objava všeč in meniš, da bi jo želel ali moral prebrati še kdo, jo s klikom na želeno ikono spodaj, deli z ostalimi!

Sledi mi na spletu

Ne pozabi mi slediti na Facebooku in Instagramu, da boš na tekočem z novimi objavami in še več!

Nadaljuj z branjem

Za konec ti predlagam še branje spodnjih objav ali obisk bloga, kjer si lahko sam izbereš kar te zanima!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo nikjer javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top