Ker sta otroka še premajhna, da bi ju z ženo peljala v kino na ogled nečesa, kar traja dlje od kakšne pol ure, si namesto tega, “kino” občasno naredimo kar doma. Pravzaprav gre za zelo enostavno zadevo, ki pa najmlajšima veliko pomeni in nas po eni strani kot družino tudi poveže, le da na malce drugačen način.

Ideja je bila ženina

Na idejo o domačem kinu je žena prišla pred nekaj meseci. Ker imata oba otroka, še posebej pa sin, rada risanke (ponavadi gledata dve na dan in nič več), je bil namen ideje moje boljše polovice predvsem ta, da bi čas za gledanje risank preživeli skupaj, brez da bi z ženo medtem počela karkoli drugega. Poleg tega pa na ta način rutinsko buljenje v televizijo ali telefon tu in tam popestrimo z nečim nekoliko bolj posebnim.

Za domači kino ne potrebuješ nič neobičajnega

Kadar se odločimo narediti kino, to storimo med vikendom, ko smo vsi doma. Ker imam fizično naporno službo, sta sobota in nedelja tudi edina dneva, ko nisem utrujen in se lahko zato v celoti posvetim otrokoma. Kaj torej storimo?

Najprej si pripravimo prigrizek – to je največkrat doma narejena pokovka ali kakšni piškoti. Nato v stanovanju ugasnemo vse luči in na oknih spustimo rolete. Medtem se dogovorimo koliko in katere risanke si bomo ogledali (običajno gre za eno ali dve 15-minutni, ki sta všeč sinu in hčerki, ne le enemu otroku). Ko vse to postorimo, se udobno usedemo na kavč, med nas postavimo posodo s prigrizkom, prižgemo televizijo in uživamo.

Piškoti z orehi
V okviru našega domačega kina si privoščimo prigrizek, kot so recimo piškoti

Kadar imamo kino, drugih risank čez dan ne gledamo

Ker z ženo nisva privrženca gledanja risank, otrokoma na dan, ko si uredimo kino, že zjutraj pojasniva, da bomo risanke gledali izključno v tem času, ne pa tudi prej ali potem. Le redkokdaj se zgodi, da jima pustiva gledati eno risanko še izven časa namenjenega kinu, za kar mora biti razlog res dovolj tehten.

Vprašanje zate

Kako meniš, da bi tvoji otroci sprejeli idejo o domačem kinu kakršnega si napravimo mi? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!