Marsikateri starš bi se strinjal z mano, če bi rekel, da so varuške (ne tiste žive, ampak elektronske) nepogrešljiv pripomoček v zgodnjih letih otrokovega življenja. V osnovi in ne glede na to, kakšne funkcije omogoča posamezna varuška, so te majhne zadevice super za spremljanje otrok med njihovim spanjem brez fizične prisotnosti starša. Ker pa le redka stvar traja večno, je šla tudi najina varuška po nekaj letih k hudiču, kar pa sva učinkovito rešila še v istem trenutku.

Varuško imava že od rojstva prvega otroka

Kot sem omenil že v uvodu, se nama z ženo zdi nujno imeti varuško, ker lahko večere preživljava v dnevni sobi, na balkonu ali drugje popolnoma brez skrbi, da bi se kateri izmed otrok zbudil in za to ne bi vedela. Takšna situacija bi za otroka namreč pomenila zelo negativno izkušnjo, ki je nihče izmed nas pri tej starosti ne bi smel doživeti. Ja, tako je, otroka nikoli ne smeš pustiti jokati, ne podnevi in ne ponoči, a kaj več o tem morda v kakšni drugi objavi. Zaenkrat bo dovolj že, če rečem, da kasneje opaziš, da se je otrok zbudil, dalj časa bo trajalo umirjanje in ponovno uspavanje.

Zasilna rešitev za nadomeščanje pokvarjene varuške

Priznati moram, da nama je varuška dolgo časa zelo dobro služila. Ko pa sva jo nekega večera skušala prižgati, se ni zgodilo nič. Okej, morda se je izpraznila baterija, sva si mislila. Varuško sva priklopila na polnilec, ki pa je svojo vlogo opravljal le toliko časa, dokler sva kabel tiščala v odprtino. Takoj, ko sva ga izpustila, se je polnjenje prekinilo. V čem je bila težava? Ugotovila sva, da je nekdo izmed nas ponesreči stopil nanjo, jo brcnil ali kako drugače poškodoval odprtino za kabel polnilca. Pač, človeška ali elektronska varuška, nobena ne deluje večno :).

Odprtina v varuski za kabel polnilca
Poškodovana odprtina varuške za kabel polnilca je bil razlog za eksperimentiranje s Facebook Messenger-jem

Nikakor se nisva mogla sprijazniti z dejstvom, da nama je varuška pokazala sredinca, zato sva še tisti večer našla zasilno rešitev. In to nama je uspelo s pomočjo video klica na Facebook Messenger-ju. Kako? Najprej sva se odločila, da bova ženin telefon pustila v sobi na nočni omarici, mojega pa imela pri naju za spremljanje dogajanja. Na Messengerju sem našel ženin Facebook profil, ga odprl in jo poklical s pritiskom na simbol kamere v zgornjem desnem kotu pogovornega okna. Med klicem sem na svojem telefonu povečal glasnost pogovora na maksimum, da bi kar čim bolje slišal vsak premik otrok. Hkrati s tem sem izklopil mikrofon svojega telefona s pritiskom na simbol mikrofona, ki se med klicem nahaja na spodnjem delu ekrana. Tako sem preprečil, da bi se preko ženinega telefona slišalo najino govorjenje.

To je pravzaprav vsa umetnost. Tak način sva uporabljala več tednov in izkazal se je za presenetljivo učinkovitega. Edino na kar moraš biti pozoren je hitro praznjenje baterije, zato je morda smiselno, da je telefon v sobi priklopljen na elektriko.

Posnetek zaslona na telefonu z odprtim Facebook Messenger-jem
Rdeča puščica na vrhu fotografije prikazuje, kje se nahaja simbol kamere za začetek video pogovora

In še nekaj – čeprav gre za video klic, ti video kot tak ne bo veliko pomagal, razen, če so otroci vajeni spati s prižgano lučjo.

Vprašanje zate

Kako bi se znašel, če bi se ti varuška pokvarila? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!