Medtem ko jaz v času koronavirusa hodim v službo, se preostali člani moje družine cele dni zadržujejo v stanovanju. S tem se je še najlažje sprijaznila žena, ki vedno najde ideje, kako zamotiti otroka brez, da bi se odpravili skozi vhodna vrata. Kljub temu pa najmlajša (kot je tudi normalno) vsake toliko postaneta nemirna in svojo stisko zaradi konstantne zaprtosti v stanovanju izražata s početjem neumnosti, ki nama niti približno niso všeč. Iz tega razloga smo se preteklo soboto odpravili v naravo – na velik travnik in v gozd le par kilometrov stran od našega doma. Ponavadi na tistem kraju človeka skorajda ne srečamo, tokrat pa jih je bilo malo morje.

Naši družini narava ni tuja

Radi hodimo naokrog. Če že ne drugače, si dan popestrimo s sprehodom v naravi, skrivanjem v gozdu in raziskovanjem le-tega, kopanjem po zemlji v upanju, da najdemo kakšnega deževnika in podobno. Nekako tako smo si dopoldne planirali tudi prejšnjo soboto. S sabo smo vzeli še odejo za piknike, če bi se nam slučajno “zaluštalo” posedanja, opazovanja okolice in igranja z igračami ali branja knjig. Toliko da veš, na odeji smo bili celih 5 sekund.

Skratka, nam kot družini narava ni tuja in izbruh koronavirusa ter posledično vse mogoče prepovedi v zvezi s tem niso bile glavni razlog za takšno odločitev. No, morda bi sončen in topel dan res izkoristili za daljši izlet nekje po Sloveniji, vendar je trenutna situacija takšna, kakršna pač je. S tem smo se sprijaznili in prilagodili do te mere, da so naši skupni dnevi še vseeno lepi.

Simonova žena in otroka sedijo na travniku
Trenutek, ko sta otroka poizkusila, kakšnega okusa so trobentice

Koronavirus je očitno marsikoga spomnil, da na Zemlji obstaja narava

Niti približno ne vem, kaj so ljudje v prostih dneh počeli pred pojavom SARS-CoV-2, a glede na to, da se je v soboto prvič zgodilo, da sem za fotografiranje le stežka ujel trenutek, ko na bližnji makadamski cesti ni bilo pretirano veliko ljudi, predvidevam, da narava doslej ni bila na njihovem rednem seznamu “vikend aktivnosti”.

In ravno zato, ker sva bila oba z ženo presenečena nad številom sprehajalcev (skupaj so hodile le družine, kar je pohvalno), se sprašujem, če so ljudje zaradi zaprtosti neživilskih trgovin, gostiln, muzejev in vseh v tem trenutku nepomembnih ustanov ugotovili, da na Zemlji obstaja tudi narava? Da je preživljanje časa z družino lahko kvalitetno tudi med “zelenjem”? Rad bi te opozoril, da tu govorim izključno o naravi in ne o obiskih, izletniških točkah ali drugih z ljudmi polnih krajih. Če se ti po glavi podi kaj od naštetega, ne bodi egoistična rit in v času koronavirusa raje ostani doma.

Zaradi večjega števila ljudi smo se morali malo bolj potruditi držati zase, tako kot je s strani države tudi zahtevano, vendar tega ne bi dosegli, če ne bi bili večinoma na krajih, kjer pravzaprav ni pešpoti in kamor se običajen človek ne bi spomnil iti. Tukaj smo bili morda malce v prednosti, ker sva z ženo še pred najino zvezo živela v neposredni bližini in nama je bilo okolje dobro poznano.

Videlo se je, da ljudje rabijo oddih v naravi

Nisem jasnovidec, vseeno pa lahko trdim, da se je ljudem videlo, kako zelo jim ustreza biti v naravi. Nekateri so poležavali na travniku, drugi so se sprehajali, tretji so le posedali in opazovali zeleno okolico. Morda je šlo res samo za to, da so imeli polno rit biti ves čas zaprti med štirimi stenami, a neodvisno od razloga se mi zdi super, da se še posebej družine odpravijo na svež zrak, stran od mestnega dogajanja, kjer si spočijejo glavo od kopice težav in istočasno najmlajšim omogočijo brezskrbno divjanje, ki ga vsak dan potrebujejo.

Gozd z golimi drevesi
Gozd je lahko odličen kraj za sproščanje

So se ljudje res šele sedaj začeli zavedati pomena narave? Je morda prednost pojava koronavirusa v tem, da bo človek namesto v gostilne, raje hodil v gozdove in na travnike, ki so nenazadnje celo zastonj in veliko več dajejo, kot pa vzamejo? Močno dvomim, a upanje umre zadnje.

Vprašanje zate

Koliko ti v teh časih pomeni “odklop” v naravi? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!