Ker se o koronavirusu in vsem povezanim z njim že lep čas piše po dolgem in počez, nima smisla, da se tega lotim še sam. Bi se pa rad v tej objavi dotaknil ene izmed številnih služb, kjer morajo zaposleni ne glede na vse, delovati čim bolj nemoteno. Zakaj? Da so prebivalci preskrbljeni z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Govorim o službi, o kateri se ponavadi ne piše, vseeno pa predstavlja pomemben člen pri oskrbi celotne Slovenije s hrano, vodo in drugimi pomembnimi stvarmi. Je sestavni del logistike, delavci, ki to delo opravljajo, vključno z mano, pa zasedajo delovno mesto komisionarja. Naj te opozorim, da objava ni napisana zato, ker bi si kot delavec v skladišču pripisoval kakršnekoli zasluge, le predstaviti ti želim delovne dni komisionarjev v času, ko se je Slovenija skoraj v celoti ustavila.

Kakšne so moje naloge kot komisionar

Ker vem, da je marsikdo za komisionarje slišal le bežno (če sploh), se mi zdi na mestu zelo na kratko opisati, za kaj gre. Kot komisionar delam v znani trgovski verigi, kjer na oddelku priprave blaga, pripravljam prehrambene in neprehrambene izdelke za odpremo in dostavo v poslovalnice. Poenostavljeno, moja naloga je zložiti naročeno blago na palete, ki jih nato vozniki tovornjakov odpeljejo do končne destinacije – trgovine. 

Komisioniranje je pravzaprav za*ebano fizično delo, kjer zaradi utrujenosti in občasnih bolečin marsikdaj ne vem, kje se me drži glava, kaj šele, da bi z veseljem stopil v naš blok in se z nasmehom na obrazu lotil 80+ stopnic, kolikor jih moram prehoditi, da prilezem do vrat stanovanja. Verjamem, da se ti po opisu delovnega mesta zdi, da gre za preprosto delo, kar pa je daleč od resnice. Sprva sem tako mislil tudi sam, ampak sem že po nekaj dneh zaposlitve spremenil svoje mnenje.

Stopnišče v bloku
Po službi me do stanovanja čaka več kot 80 stopnic

Brez komisionarjev bi bili domači hladilniki prazni

Ne skrbi, nisem pozabil na voznike kamionov in vse tiste, ki omogočajo, da roba sploh pride do našega skladišča in kasneje v poslovalnice, a na omenjenem področju nimam izkušenj, zato se bom v tej objavi držal mojega dela. Torej …

Ali veš, da bi brez nas (komisionarjev), prodajalci zgolj in samo čistili prah s trgovinskih polic? Če mi ne bi bili dovolj hitri in učinkoviti pri svojem delu, bi bile prodajalne praktično prazne, ti, jaz in vsi ostali, pa bi se lahko, ko bi nam zaloge hrane pošle, prehranjevali le še z grizenjem kuhinjskega pulta ali drevesnega lubja, glede na to, da ljudje v času koronavirusa radi zahajajo v naravo. Ne sliši se pretirano okusno, a?

Kup sprememb na področju našega dela po pojavu koronavirusa

Dokler ni prišlo do prvega navala potrošnikov, ki so v sekundi petinštirideset izpraznili še tako polno prodajalno, je vse potekalo kot običajno in brez posebnosti. Po omenjenem prvem valu pa se je vse skupaj konkretno zaostrilo.

Ob navalih nakupovanja so nadure bolj kot ne stalnica večine dni v tednu. Prav tako nas v “kriznih” obdobjih šefi celo prosijo, če bi lahko kljub sicer običajnemu 5-dnevnemu delovniku, prišli v službo še 6. dan, saj delu takrat enostavno ni videti konca. Poleg omenjenega, aktivnosti na manj pomembnih oddelkih v celoti zaustavimo in se posvetimo oddelkom, ki imajo absolutno prednost pri zagotavljanju osnovnih življenjskih potrebščin, kot so testenine, moka, sol, kruh, voda, wc papir in tako dalje.

Embalaža pšenične moke
V službi prednost pred ostalim blagom  dajemo osnovnim živilom, kot je recimo moka

V zadnjih tednih se večkrat zgodi, da občasno skupaj z nami pri komisioniranju pomagajo celo naši nadrejeni. V primerjavi z decembrom, ki je sicer prav tako “kritičen”, so naročila še veliko večja in pogostejša. K sreči se je v tem tednu situacija malenkost umirila.

Ko ogromno skladišče postane premajhno

Čeprav je naše skladišče res ogromno, se je v času množičnega nakupovanja zdelo, da je še bistveno premajhno. Ni težava v tem, da ne bi mogli prevzemati toliko robe, temveč v tem, da so odpremne steze, kamor komisionarji odlagamo pripravljeno blago, preprosto prekratke, pa tudi premalo jih je. Posledično smo palete odstavljali na mesta, ki temu sploh niso namenjena, zato je bilo skladišče nabito polno s pripravljeno robo. Mogoče ti situacijo dovolj podrobno opiše dejstvo, da se večkrat zgodi, da za posamezno trgovino ni dovolj le en kamion, pa čeprav ima prostora za več kot 30 palet, ki navadno v višino merijo slaba 2 metra.

Preden v trgovini izgubiš živce … 

Kljub hitremu širjenju koronavirusa sem mnenja, da je bilo med ljudmi ustvarjene veliko preveč panike. Namesto umirjenih preventivnih ukrepov, o katerih smo zdaj že zelo dobro poučeni, ljudje rinejo v trgovine in si delajo zaloge hrane za bog ve koliko časa vnaprej. In ravno panika ter posledično jeza potrošnikov je tista, ki ju morajo prenašati prodajalci, ker pač količina blaga v trgovinah ni neomejena in ga ob navalu ljudi hitro zmanjka.

Kar ti želim povedati je, da preden se začneš znašati nad prodajalcem, ker nima 100 kilogramov testenin, 60 kilogramov moke in toliko WC papirja, da bi lahko imel cel mesec drisko, se zavedaj, da za to niso krivi prodajalci, saj so le-ti odvisni od nas. Po drugi strani pa tudi komisionarji nismo odgovorni za to, saj delamo kolikor zmoremo in smo ob koncu delovnega dne popolnoma sesuti.

Prazne trgovinske police
Zaloge v trgovinah niso neomejene in tega se moramo vsi zavedati

Vsi smo le ljudje, zato je ob vstopu v trgovino pametno pomisliti na to, da so prodajalci izredno izpostavljeni okužbam s koronavirusom, a kljub temu za nas hodijo v službo, medtem ko velik del Slovenije doma poležava na kavču in gleda Esmeraldo. No, razen egoističnih izjem, ki bi morale biti doma, pa tega ne upoštevajo.

Zahvala tistim, ki si ne smejo privoščiti biti doma

Ob koncu bi se rad le še zahvalil vsem tistim, ki v tem času opravljajo dela, brez katerih življenje vseh nas ne bi bilo takšno, kakršno je. Tukaj imam med drugim v mislih intervencijske službe, zdravnike, medicinske sestre, prodajalce, voznike tovornjakov, poštarje, komunalne delavce, dostavljalce hrane in druge, ki namesto z družino, dneve preživljajo s sodelavci.

Vprašanje zate

Katere ukrepe si sprejel ob pojavu koronavirusa pri nas? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!