Že dalj časa nismo bili na konkretnejšem izletu. Pravzaprav smo se zadnjikrat nekam resneje odpravili v picerijo PeekaBoo v Puli, ki smo jo obiskali ob koncu ponesrečenega dopusta v Medulinu. Razlog za to je, da so nam zimski dnevi enostavno prekratki, da bi v vsakega izmed njih vrinili vse, kar bi radi počeli. Sprva smo imeli namen iti le na krajši sprehod, potem pa smo se odločili, da zadnjo nedeljo v letu 2019 izkoristimo za dobro uro dolg izlet do Zasavske Svete gore, kjer smo se nadejali sonca in lepega razgleda na okoliške hribe.

Izlet smo prilagodili hčerkinemu popoldanskemu spancu

Če izleta ne načrtujemo vnaprej (in tokrat ga nismo), nam odločanje o destinaciji vzame veliiiko preveč časa. Vmes se z ženo še nekajkrat spreva, ker drug drugega obtožujeva, kako je možno, da nama na pamet ne pade nič pametnega. Kakorkoli, ker so pozimi popoldnevi z dnevno svetlobo zelo kratki, hčerka pa postane zaspana okrog 12. ure, nam ni preostalo drugega, kot da se odpravimo nekam blizu, kjer bomo lahko kar najbolje izkoristili čas, ki smo ga imeli na voljo. In tako je padla odločitev za Zasavsko Sveto goro.

Mrzlo a sončno vreme nas je spremljalo ves čas izleta

Sobotna vremenska napoved je kazala, da bo nedelja zelo mrzla. In (začuda) je to tudi držalo. Toplo smo se oblekli, kar sicer ne bi smela biti težava, vendar je bila hčerka drugačnega mnenja, ker enostavno sovraži imeti na sebi kaj več kot plenico, še posebej pa bundo in kapo. Ko nam je po obilici joka to končno uspelo, je bil čas za strganje avtomobilskih stekel, nato pa je sledila vožnja do Zasavske Svete gore. In ne, z ženo niti pomisliva ne, da bi parkirali nekje ob poti in se nato odpravili na enourno “peš turo”, ker je to zaenkrat še neizvedljivo – fizično in psihično.

Že ob odhodu nas je pozdravilo sonce, ki pa ga ni manjkalo niti na cilju. Če odštejem nekaj vetra, so bile vremenske razmere prav idealne za takšen izlet, pa čeprav smo bili videti kot jelenček Rudolf.

Romarska cerkev, planinski dom in jaslice na 852 metrih nadmorske višine

Če slučajno na Zasavski Sveti gori še nisi bil, te bo morda zanimalo, da leži 852 metrov nad morjem, kjer se poleg planinskega doma med drugim nahaja tudi romarska cerkev Matere božje z manjšim pokopališčem. Prav tako ne manjka kipov angelov, kapelic in spomenikov, kot je recimo spomenik posvečen žrtvam 1. svetovne vojne.

Kipi angelov na Zasavski Sveti gori
Kipi angelov se nahajajo tik pred ovinkom, preden prideš do cerkve

Parkirali smo na parkirišču poleg planinskega doma, ki pa nas ni pretirano zanimal, ker si na vsak izlet vse potrebno vzamemo s seboj. Od tam smo se odpravili par 100 metrov do cerkve. Med potjo smo čisto po naključju naleteli na velike jaslice, nad katerimi sta bila otroka navdušena in sva ju z ženo težko prepričala, da morajo ostati takšne kot so, brez premikanja in dotikanja. Ne gre za to, da jih doma ne bi imeli, res pa je, da njihova življenjska doba v prvotni obliki znaša le kakšnih 10 sekund, ker se najmlajša z njimi zelo rada igrata in so zato večino časa videti kot bojno polje po koncu bitke.

Razgled sega kamorkoli si zamisliš

Okej, “kamorkoli” ne vzemi dobesedno, ker z najvišje točke Zasavske Svete gore na primer ne boš videl Kolumbijcev med obiranjem banan, Kitajskega zidu, pa tudi ne ure na znamenitem Big Ben-u v Londonu. Res pa je, da je ob jasnem vremenu možno videti marsikateri del Slovenije – od Julijskih Alp do Kamniško-Savinjskih Alp in še veliko več. Celo Triglav lahko vidiš, če veš kam pogledati. Glede na to, da se Zasavska Sveta gora nahaja v občini Litija, pa seveda pogled zlahka seže tudi do teh koncev.

Jaz sem raziskoval, žena in otroci so si medtem našli družbo

Kamorkoli se odpravimo na izlet, želim le-tega čim bolj izkoristiti, si pogledati kar mi je na voljo in se morda celo kaj novega naučiti. Ker nismo bili edina družina, ki je imela v mislih to izletniško točko, so se žena in otroci hitro spoprijateljili s staršema in 2-letnikom. Otroci so se igrali skupaj (in se pravzaprav dobro razumeli), boljša polovica pa si je medtem izmenjala nekaj besed s staršema. V tem času sem prehodil okolico cerkve, se nadejal pogleda na Alpe in razmišljal, da moramo izlet obvezno ponoviti še poleti, ko bomo lahko sedli na leseno klopco ali travnik in si privoščili piknik, ki se ga vsi vedno veselimo.

Pogled na Alpe z Zasavske Svete gore
Alpe se z Zasavske Svete gore res dobro vidijo

Vprašanje zate

Kam se ponavadi odpraviš na kratek izlet? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!