Pritlikavi kunec Beri sedi na blazini

Kupili smo zajca, ampak ne za na krožnik

Z ženo sva že dalj časa razmišljala, da bi bila otroka vesela kakšnega hišnega ljubljenčka. Ni dolgo trajalo, ko sta tudi sama pričela izražati željo po živali, ki bi jo lahko božala, se z njo igrala, jo opazovala med prehranjevanjem, ji vsak dan zaželela lahko noč in podobno. Najprej smo govorili le o “živali”, kasneje pa se je ta “žival” spremenila v zajca. In imamo pač zajca. Živega, ne tistega za kosilo.

Pritlikavega kunca sva z ženo že imela

Ko sva z boljšo polovico živela še v Ljubljani, sama in neporočena, nama je družbo delal pritlikavi kunec z imenom Lili. Bila je rjave barve z nekaj črnimi črtami. Roko na srce, veliko premalo sva skrbela zanjo. No, ne gre za to, da ji ne bi zagotavljala hrane, vode in vsega, kar takšni zajci potrebujejo, ampak enostavno se ji nisva pretirano posvečala, kaj šele, da bi ji omogočala dovolj norenja po stanovanju. Še največ časa sva z njo preživela na začetku, ko nama je bilo vse skupaj popolnoma novo.

Lili sva imela nekaj let, ko pa je prišel čas selitve, sva jo oddala naprej gospodu, ki je imel doma bistveno več prostora, kar je zanjo pomenilo tudi več prostega gibanja. Od takrat naprej nisva imela nobenega hišnega ljubljenčka več, saj sva se raje osredotočala na druge stvari.

Najprej štalca, pol pa kravca

Še pred nakupom našega sedanjega kunca, smo šli po njegovo “hišo”. Kupili smo večjo kletko s posodo za hrano in vodo ter plastično “hišico”, kamor se zajec po potrebi in želji lahko skrije. Kupili smo tudi brikete, seno in vse ostalo, da bi se žival kar najbolje počutila.

Ko je bilo vse nared, smo se odpeljali h gospodu v okolico Ljubljane po kunca, za katerega smo se odločili potem, ko smo njegovo fotografijo videli na spletu. Je črno-bele barve, ženskega spola in je bil ob nakupu star okrog 5 tednov.

Kletka za pritlikavega kunca s plastično hišico, senom in posodo za brikete
Pred nakupom kunca smo zanj med drugim kupili dokaj veliko kletko

Nenavadno ime, a s konkretnim “zato”

Preden smo se sploh odločili katera žival bo predstavljala petega člana naše družine, so nam ideje za imena švigala iz minute v minuto. Pravzaprav smo se domislili veliko več imen, kot pa sva si jih z ženo domislila v času obeh njenih nosečnosti. Največ besede pri izbiri sva seveda pustila sinu (hčerka je še premajhna za takšno razmišljanje), ki se je za ime dokončno odločil le kakšen dan pred prihodom kunca v naš dom.

Po Tinetu, Lili, Geri, Berti in še kupu drugih imen, naš zajec sedaj nosi ime Beri. Čeprav sem se z imenom že sprijaznil in mi počasi postaja všeč, mi na začetku niti približno ni šlo v uho. Ko sem sina vprašal, čemu je dal kuncu takšno nenavadno ime, mi je odgovoril točno takole: “Beri je zato, ker rad berem.”. In od tistega trenutka naprej se glede imena nič več ne pritožujem, ampak ravno obratno. Navdušen sem nad izbiro, saj za njo stoji trden argument, na katerega sem kot starš lahko ponosen. Naj še dodam, da najin 4-letnik še ne zna samostojno brati, zato je z njegovim odgovorom ciljal na to, da obožuje knjige in uživa, kadar mu jih z ženo bereva.

Nezahtevna žival, ki rada grize kable in se z otroki odlično razume

Ne bom trdil za vse pritlikave kunce, ker nisem strokovnjak, ampak po dosedanjih izkušnjah je pritlikavi kunec zelo nezahtevna žival, ki z vidika nege in stroškov niti ni draga. Seveda je tu in tam potrebno očistiti kletko in po stanovanju posesati ali pomesti njegove iztrebke v obliki bobkov (kot tiste čokoladne kroglice, katerim dodaš mleko in jih poješ za zajtrk:)), ampak časovno to ne bi smelo predstavljati težave niti za bolj zaposlene ljudi. Še posebej super pa je, da je zajec uriniral izven stranišča le nekajkrat, saj se je hitro navadil na uporabo stranišča v kletki. No, tu in tam mu še “uide”, ampak res redkokdaj.

Pritlikavi kunec Beri leži na plastični hišici v kletki
Pritlikavi kunci niso pretirano zahtevni ne glede nege, ne glede stroškov

Beri se odlično znajde tudi z otrokoma. Skupaj skačejo, najmlajša jo brez težav lahko božata in v zameno nikoli ne dobita kakšnega nesramnega ugriza. Z veseljem ji čistita kletko, hranita in se z njo pogovarjata. Skratka, med seboj se super razumejo.

Morda še en uporaben nasvet: če boš kadarkoli imel doma glodalca in ga boš spustil ven iz kletke, ne pozabi zaščititi kablov. Je*iga, glodalec je glodalec z razlogom. Da ne boš kdaj rekel, da te nisem opozoril in moraš zaradi mene gate prati na roke, limonade spremljati pri sosedih, računalnik pa gledati le v tiskanih reklamah.


Vključi se v debato

Napiši komentar in izrazi svoje mnenje, podaj koristen nasvet ali deli z mano in bralci zanimive izkušnje povezane z vsebino zgornje objave. Vesel bom tvojega odziva!

Deli z ostalimi

Če ti je bila zgornja objava všeč in meniš, da bi jo želel ali moral prebrati še kdo, jo s klikom na želeno ikono spodaj, deli z ostalimi!

Sledi mi na spletu

Ne pozabi mi slediti na Facebooku in Instagramu, da boš na tekočem z novimi objavami in še več!

Nadaljuj z branjem

Za konec ti predlagam še branje spodnjih objav ali obisk bloga, kjer si lahko sam izbereš kar te zanima!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo nikjer javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top