Saj si že slišal za Medijske toplice, kajne? To je tista sramotna podrtija na začetku Izlak, ko se z avtomobilom pelješ s smeri Trojan proti Zagorju ob Savi. Pridejo obdobja, ko se o njih v medijih veliko piše, vendar novice žal nikoli niso pozitivne. Večinoma je namreč govora o neuspelih dražbah in videzu v stilu razpadajočega in zapuščenega Černobila, če izvzamemo radioaktivnost. Četudi sem ponosen Zagorjan, pa mi gre ob pogledu na polomijo Zagorske doline na bruhanje in bi najraje sam podrl še tisto, kar je ostalo.

Medijske toplice so bile znano in priljubljeno kopališče

Ob omembi Medijskih toplic je marsikdo najprej pomislil na izvir termalne vode z zdravilnimi učinki. Dostop do njega je bil mogoč za recepcijo hotela, kjer se je nahajal krajši tunel, ki je vodil do vrelca. O izviru je pisal že vsem znan Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske, ki je izšla v 17. stoletju.

Poleg termalnega izvira je kompleks Medijskih toplic v kasnejšem obdobju med drugim obsegal še 3 zunanje bazene (olimpijski, otroški in še eden z “znamenito” gobo na sredini iz katere je tekla voda), relativno dolg tobogan vpadljive oranžne barve, notranji manjši bazen in hotel, ki je bil ob začetku 21. stoletja v celoti prenovljen. Prav tako ni manjkalo druge ponudbe, kot so hrana in pijača ob zunanjem bazenu, možnost masaže, savnanja, prostor z biljardno mizo in podobno.

Hotel Medijske toplice
Hotel Medijske toplice je bil leta 2000 obnovljen

Marsičesa nisem naštel, ampak kot vidiš, so toplice ponujale veliko. In ravno zaradi tega se je vedno trlo obiskovalcev. Dobro se spomnim, kako z avtomobili nabito poln je bil bližnji travnik ob kopališču, ne glede na to, kateri dan v tednu je bil. Včasih je bilo človeku ob prihodu kar žal, ker je bilo prosto mesto na parkirišču in ob bazenu res težko najti. Upam si trditi, da je večinski delež Zagorjanov in prebivalcev okoliških občin zaneslo v ta del Zasavja.

Bil sem reden in vedno zadovoljen gost

V Medijskih toplicah sem bil ogromnokrat. Kadar je le bilo mogoče, smo s prijatelji v toplejših mesecih odšli na milijon voženj s toboganom in tega se nikakor nismo naveličali. Tradicionalno smo si preko dneva privoščili za takratne čase top šit malico – kornet iz papirja v katerem je bil pomfrit prekrit s kečapom. No, tudi tega se nismo naveličali.

Toplice so me videle tudi pozimi in v hladnejšem obdobju. Moja babica je namreč oboževala notranji bazen, ker je imel toplejšo vodo (nad 30°C) in me je vedno povabila s seboj, kadarkoli sta se z dedkom odpravila na Izlake. Čeprav babičina družba ni bila primerljiva z družbo vrstnikov, sem kljub temu užival med skakanjem v vodo in plavanjem. Pa še nasmejal sem se drugim “penzionistom”, ki so me grdo gledali, kadar sem jih ponesreči pošprical z vodo (ker v vodi očitno ne smeš biti moker).

Propadajoč in vandaliziran notranji bazen v Medijskih toplicah
Notranji bazen, v katerem sva se neštetokrat kopala z babico

Od leta 2009 s pomočjo vremena in vandalov, kompleks propada

Na vratih hotela je izobešen napis “Do nadaljnjega zaprto”, ampak zaenkrat vse kaže, da bi bil stavek “Za vedno zaprto/podrto” primernejši. Letos namreč teče že 10. leto od zaprtja kompleksa, ki se vidno spreminja v vse tisto, na kar včasih ne bi niti pomislili.

Poleg vremenskih vplivov, ki pač so kakršni so in jih ne moremo preprečiti, so k propadanju precej prispevali vandali, ki so uničili in izropali hotel, garderobe in vse, kar dandanes morda ne bi bilo v tako slabem stanju. Če je bilo pritrjeno, so pa pač odtrgali in odnesli s sabo. Meni osebno je to kretenizem prve klase in mi ni jasno, zakaj bi se normalen človek tega sploh lotil. Resda imajo za to idealne pogoje, ampak trenutna situacija bi bila definitivno boljša, če do uničevanja in kraj ne bi prišlo. Omara, recimo, tudi po 10 letih ne bi dobila nog in sama skočila v notranji bazen, vse garderobne omarice bi bile še vedno tam, kjer so bile včasih in okna bi bila cela, ne razbita na prafaktorje. Čakam, da se najde pogumnež, ki bo domov odpeljal tobogan.

Dogodki, aktivnosti, čistilne akcije in neuspele prodaje

Odkar so Medijske toplice zaprla svoja vrata se je znotraj kompleksa odvilo več različnih dogodkov in aktivnosti, vključno z vajami reševalnih psov. Še posebej omembe vredne pa so čistilne akcije, kjer so domačini stopili skupaj in se lotili čiščenja notranjosti ter okolice. Na koncu je bil njihov trud zaman, ker se odtlej zadeva ni prav nič spremenila.

Olimpijski bazen v Medijskih toplicah
Med čistilno akcijo so se pobudniki lotili tudi čiščenja olimpijskega bazena

Nekatera podjetja in posamezniki so že večkrat obljubljali nakup Medijskih toplic, a se do danes to še ni zgodilo. Tudi, če bi se, močno dvomim, da bi na tem mestu nastalo kaj podobnega tistemu izpred več kot desetletja. Karkoli se bo zgodilo, laično menim, da bo najprej treba vse porušiti in začeti graditi na novo, ker je celotna infrastruktura tako v riti, da je nima smisla obnavljati.

Vprašanje zate

Kako gledaš na propad medijskih toplic? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!