Za enega izmed preteklih vikendov sva se z ženo dogovorila, da obiščemo prijatelje na Bledu. Ker smo obisk načrtovali šele za sredino popoldneva, dan pa smo imeli tako in tako rezerviran za izlet, smo po dolgem času sklenili, da te ure izkoristimo za obisk kraja, kjer še nikoli nismo bili. Na “to-do” seznamu je bilo najprej kar težko izbrati lokacijo, ki se ni nahajala pretirano izven naše poti, a vendarle nama je na koncu uspelo najti dokaj ustrezno destinacijo – Planšarsko jezero na Jezerskem.

Zadnji del poti poteka po fotogenični pokrajini

Meni osebno je bil zadnji del poti skozi Zgornje Jezersko res nekaj posebnega. Za razliko od avtoceste in vožnje po mestih, smo se vozili po asfaltirani in ovinkasti cesti, v družbi čiste Jezernice in Kokre ter ob pogledu na okoliške travnike, hribe in marsikje tudi lepe hiše. Ob poti sem opazil celo nekaj bunkerjev, vendar si jih žal nismo utegnili podrobneje ogledati. Če slučajno ne veš: potok Jezernica polni Planšarsko jezero, od koder potem teče naprej, vse dokler se ne izlije v reko Kokro.

Ker cesta po Zgornjem Jezerskem v tistem času ni bila pretirano prometna, z izjemo kolesarjev in motoristov, sem vozil umirjeno, da smo se lahko sproti še malce razgledali po okolici. Čeprav nisem ne motorist, ne kolesar, predvidevam, da je omenjena cesta med obojimi zelo priljubljena, kar se mi glede na lepo pokrajino niti ne zdi čudno. 

Tik ob (začuda) brezplačnem parkirišču so nas pozdravile krave, biki in telički

Ko smo prispeli na cilj, smo v neposredni bližini jezera parkirali na veliko brezplačno parkirišče, ki je bilo na moje začudenje še večinoma prazno, zato z iskanjem prostega mesta nismo imeli težav. Glede na to, da smo Slovenci vajeni v turistično bolj obleganih krajih plačati skoraj še za vdihan zrak, sem bil nad brezplačnim parkiriščem res presenečen.

Še preden smo zapeljali na parkirišče, sta otroka že opozorila na krave, bike in teličke, ki so se pasli na bližnjem travniku obdanim z električnim pastirjem. Povedano po pravici, sem bil prepričan, da bo delovanje slednjega vsaj eden izmed najmlajših tudi izkusil, a sta se temu, z upoštevanjem najinih nasvetov, uspela izogniti. Mimogrede, v kolikor še nisi na lastni koži preveril moči elektrike v pastirju, ti povem, da ničesar ne zamujaš. To sem ugotovil v otroštvu, ko sem na počitnicah brez majice tekel okoli vikenda in se s trebuhom suvereno dotaknil pastirja.

Telička
Poleg krav in bikov, so nas na travniku ob jezeru pričakali tudi telički

Ker nikoli nisem živel na kmetiji in imam bolj kot ne izkušnje le s teleti za volanom, zaradi katerih me večkrat mine do vožnje, sploh nisem vedel, da so telički tako plašni, kljub temu, da je bilo ob njih prisotnih več odraslih krav in bikov. Fotografirati so se mi pustili šele tik pred nadaljevanjem poti.

Gostilna s teraso, prodajalna domačega sira in sladoleda

Tik ob jezeru in parkirišču se nahaja gostilna s teraso, kjer si lahko privoščiš domače jedi, vključno z žganci, če pa ne veš, kam bi z vsemi prisluženimi milijoni, pa si imaš možnost kupiti tudi domači sir, katerega cena se giblje nad 30 evri na kilogram (verjetno je narejen iz mleka zlatih krav, nisem pa prepričan). Kot se za tople dni spodobi, se lahko ohladiš s kepico ali dvema sladoleda.

Planšarsko jezero v obliki srca predstavlja spomin na preteklost

Čeprav bi povprečen obiskovalec s tal le stežka opazil posebnost v obliki Planšarskega jezera, v kolikor tega predhodno ne bi vedel, ti s pomočjo fotografij s spleta in zavestnega razmišljanja o obliki med sprehodom okoli jezera, lahko zatrdim, da ima res obliko srca. Če si rad poseben in si lastiš helikopter, pa si ga lahko ogledaš iz zraka, kjer je oblika precej bolje vidna.

Planšarsko jezero je nastalo kot nekakšna ideja tamkajšnjih domačinov, saj so ga slednji zajezili z namenom ohranitve spomina na veliko ledeniško jezero, ki se je na tistem področju nahajalo v preteklosti in po katerem kraj tudi nosi ime – Jezersko.

Majhno jezero s čisto vodo, ki pa bi lahko bila še čistejša

Za razliko od nekaterih drugih jezer, kot je recimo Bohinjsko jezero v katerem sem se kopal popolnoma nenačrtovano, Planšarsko jezero ni veliko, zato ga brez težav obhodiš v precej kratkem času.

Čeprav se je na marsikaterem delu jezera zaradi čiste vode videlo dno, pa me je morda nekoliko zmotila njegova zelena gladina, za katero je bilo videti, kot bi cvetela (bila prekrita z algami). Pač, ni ravno najlepše za videti, hkrati pa tudi ni tako grozno, da bi me odvrnilo od ponovnega obiska v prihodnje.

Zelena gladina Planšarskega jezera podobna cvetenju vode
Nisem povsem prepričan, ampak zeleni “madeži” na gladini me spominjajo na cvetenje vode

Nezahteven sprehod okoli jezera s pogledom na ledenik pod Skuto

Kot že rečeno, Planšarsko jezero ni veliko, pot okrog njega pa ni zahtevna niti za mlajše otroke, zato smo celoten obseg jezera zlahka prehodili. Kolikor sem uspel videti, obstajata dve poti – ena je asfaltirana cesta, druga pa ozka pot, ki vodi po gozdu in je od jezera oddaljena ravno dovolj, da se zaradi neprevidnosti hitro spotakneš ob kakšno korenino in posledično zaplavaš skupaj z ribami. Sicer pa je ob sprehajalni poti nameščenih več klopi, ki so bile večinoma ves čas zasedene, zato smo sedli in se nastavljali sončnim žarkom kar na travniku, preko katerega poteka delček poti. Omenjen travnik je v bistvu idealen za družinski piknik ob Planšarskem jezeru na eni strani in pogledom na ledenik pod Skuto na drugi strani.

Kot si že lahko prebral, se ob prihodu do Planšarskega jezera odpre čudovit pogled na ledenik pod Skuto, ki je z dobrimi 2.000 metri nadmorske višine eden izmed dveh ledenikov (poleg Triglavskega) v Sloveniji. Preden ob misli na skuto postaneš lačen, naj ti povem, da je Skuta gora v Kamniško-Savinjskih Alpah, katere najvišji vrh leži 2532 metrov nad morjem.

Ob Planšarskem jezeru vsako leto poteka Ovčarski bal

Tako kot v Bohinju vsako leto priredijo Kravji bal, na Jezerskem ob Planšarskem jezeru drugo nedeljo v avgustu poteka Ovčarski bal, ki so ga prvič priredili že leta 1656. Dandanes lahko obiskovalci uživajo v raznolikem programu, ki med drugim vključuje prikaz striženja ovc, krtačenja in pletenja volne, prigona ovc s planine, glasbene točke in podobno. Da obiskovalci niso lačni, organizatorji poskrbijo s široko ponudbo tradicionalnih jezerskih jedi.

Tabla s kratko predstavitvijo Ovčarskega bala
Ob jezeru se nahajajo table s kratko predstavitvijo Ovčarskega bala

Vprašanje zate

Če si že bil pri Planšarskem jezeru, kakšne so tvoje izkušnje z izletom na Jezerskem? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!