Resda imamo vsi družinski člani radi naravo, a jo kljub temu vsake toliko zamenjamo za prostor med štirimi stenami. Tokrat smo izbrali Minicity v Ljubljani, ki je namenjen otrokom do 12. leta starosti. Čeprav smo ga pred nekaj leti sin, žena in jaz že obiskali, se nama je zdelo prav, da ga spozna še hčerka. Glede na to, da je bil sin ob prvem obisku star šele dve leti, se ničesar ni dobro spomnil, zato je bila to tudi zanj, bolj kot ne, nova izkušnja, polna dogodivščin in zanimivih spoznanj.

Prijazna receptorka nam je podala napotke in nas usmerila do garderobnih omaric

Na recepciji smo naleteli na prijazno receptorko, ki nam je dala nekaj napotkov v zvezi z uporabo prostora in vsega, kar spada zraven. Omenila je tudi, da imava kot starša možnost med igranjem otrok počakati v kavarni in slaščičarni ob recepciji. Odločila sva se ostati z najmlajšima.

Ker smo imeli s sabo nahrbtnike (otroka imata rada vsak svojega), smo poskrbeli tudi za to, saj nas je receptorka napotila proti garderobnim omaricam, kjer smo ju zaklenili na varno.

Za konec nam je bilo še rečeno, da se lahko najmlajša, če želita, pridružita skupini otrok s tamkajšnjo animatorko in tako izvesta ter doživita še kaj posebnega, česar sicer ne bi. Ideja jima ni bila preveč všeč, zato sta se raziskovanja lotila sama.

Garderobne omarice
Odvečne stvari smo zaklenili v garderobno omarico

Okrog 40 tematskih področij z različnimi poklici in dejavnostmi

Minicity je razdeljen na okrog 40 tematskih področij, kjer se lahko otroci teoretično in praktično spoznajo z raznoraznimi poklici in aktivnostmi – od dela policistov in gasilcev, pa vse do pekarne, trgovine, banke, čistilnega kotička, radijskega in televizijskega studia. Med drugim ne manjkajo niti porodnišnica, avtohiša, športna dvorana, mlekarna, tiskarna, pekarna in zobozdravstvena ordinacija. Tudi za malčke se najde njim prilagojen prostor. Skratka, vsak otrok najde nekaj zase, ne gre pa pričakovati, da mu bo zanimivo prav vsako tematsko področje. Za opremo in pripomočke vezane na posamezen poklic so odgovorna večja in manjša podjetja v Sloveniji.

V nadaljevanju te čaka par besed o tistih področjih, ki so nam bila najbolj všeč, medtem ko smo nekatera druga skoraj popolnoma preskočili.

Avtohiša

Glavna atrakcija avtohiše je bil zagotovo resničen, na pol “prežagan” rumen avtomobil Volkswagen Beetle, v katerem sta najmlajša preizkusila vse gumbe, ročke in volan. Čeprav nič od naštetega ni prineslo rezultata (smerniki, recimo, niso utripali), sta bila vesela, da jima nihče ni težil, česa se lahko dotikata in česa ne – jaz jima v našem avtomobilu pač ne dovolim pritiskati kar česarkoli.

Spoznala sta se tudi z delom serviserjev, polnilnico za električna vozila, nekaterimi avtomobilskimi deli (zobati jermen, oljni filter, brisalci,…) ter postopkom izdelave avtomobilov v proizvodnji. Spregledala nista niti nekaj pomanjšanih modelov vozil Volkswagen. Jaz osebno sem najraje pogledal pod pokrov prej omenjenega Beetla, kjer je bilo več delov motorja enostavno poimenovanih, zato tudi največji laiki vedo, kaj se nahaja pred njimi.

Na pol prežagan Volkswagen Beetle
Na področju avtohiše je največ pozornosti otrok pritegnil pravi avtomobil Volkswagen Beetle

Trgovina in radijski studio

V trgovini se na policah nahaja ogromno prazne embalaže živil, tudi hlajenih. Kar je otroka najbolj navdušilo pa je bila čisto prava blagajna. Poleg delujočega tekočega traku je vključevala še “glavni” blagajniški del, kjer se je znašel celo pos terminal. Na blagajni sta najmlajša z veseljem skenirala izdelke, jih stehtala, vpisala ustrezno kodo živila (za sadje, zelenjavo in kruh) in na koncu izdala račun. Vse je potekalo tako, kot v dejanski samopostrežni trgovini.

Mešalna miza, računalnik in mikrofon je le nekaj stvari, ki smo jih našli v radijskem studiu, kjer je bilo na voljo tudi več tiskanih novic. Le-te so radijci v preteklosti tudi uporabili.

Vprašanje zate

Kako gledaš na to, da bi se imel tvoj otrok že pri nekaj letih možnost spoznavati z raznoraznimi poklici? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!

P. S. v kolikor te o našem obisku mesta v malem zanima še več, si preberi drugi (zadnji) del objave o Minicity-ju.