Če slučajno še nisi, ti pred nadaljevanjem svetujem, da si najprej prebereš prvi del objave o Minicity-ju. Spodaj te čaka drugi del, ki je tudi zadnji.

Okrog 40 tematskih področij z različnimi poklici in dejavnostmi (nadaljevanje)

Televizijski studio in gradnja hiše

Televizijski studio med drugim vsebuje pravo in delujočo kamero, računalnik, mizo za branje novic in različna ozadja, ki sta jih lahko otroka spreminjala s pritiskom na gumb. Ker je bila kamera pretežka, sin in hčerka pa premajhna za njeno uporabo, sem jima sam pokazal kako je videti kader na ekranu kamere in na računalniku, vključno z “zoom” funkcijo.

Del namenjen gradnji hiše ima na voljo ogromno orodja, žebljev, vijakov in ostalih pripomočkov potrebnih za gradnjo. Na razpolago sta celo mešalec in posebna podloga v katero sta otroka zabijala žeblje in vijačila vijake. Čeprav sta imela možnost obleči delovno obleko, so jima bile vse precej velike, zato zanjo nista imela interesa.

Porodnišnica in športna dvorana

Medtem ko otroka običajna postelja, logično, ni zanimala, pa sta v porodnišnici več časa namenila inkubatorju in otroški posteljici pri katerih sta preizkusila vse njune funkcije. V povezavi z inkubatorjem in posteljico sta se nekaj malega igrala tudi z dojenčki (ne pravimi, da ne bo pomote). K ogledu previjalne mize sem ju spodbudil jaz in sina seznanil z njegovim dosežkom, ko je bil še dojenček – ko mu je žena sredi noči menjala plenico, se je odločil dodatno izprazniti črevesje, zato je vsa vsebina okrasila ne le žene, ampak tudi tla v sobi. Le kaj boljšega bi si lahko človek sredi noči želel?

Plezalna stena, košarkarski koš, blazine, žoge, gol, skiroji in še nekaj ostalih zadev so najmlajša tako navdušile, da sta se v športni dvorani zadržala kar nekaj časa in se utrudila še preden smo z obiskom konkretneje začeli.

Motorično-didaktično igralo in zobozdravstvena ordinacija

Motorično-didaktično igralo vključuje poganjalec, tunel, prometne znake, otroške avtosedeže, viseči most, poseben lesen avtomobil in nekakšen poligon v dveh “nadstropjih” z različnimi ovirami, prometnimi znaki in podobno. Otroka sta največ časa prebila v tunelu, skozi katerega sta se bodisi vozila, bodisi hodila in se lovila.

Motorično-didaktično igralo
Motorično-didaktično igralo je, poleg športne dvorane, eno največjih področij Minicity-ja in sestoji iz številnih reči povezanih s prometom

Ne vem, če na svetu obstaja kdo, ki rad obiskuje zobozdravnika. In glede na to, da ga otroka res ne marata preveč, sem bil presenečen, da sta se v zobozdravstveni ordinaciji brez zadržkov usedla na stol, v roke prijela različne pripomočke, se poigrala z lučjo in se tudi na splošno dobro počutila.

Policisti in gasilci ter poklic gozdarja

Del namenjen gasilcem in policistom vsebuje za najmlajša sicer prevelika gasilska oblačila, čelade, gasilne aparate, cevi, prometne znake (trikotnike) značilne za intervencijske službe, rotacijsko luč in podobno. Čeprav jima je bilo všeč, sem, iskreno povedano, pričakoval več navdušenja.

Za razliko od policistov in gasilcev, pa sta otroka z zanimanjem spoznavala delo gozdarjev. Na razpolago sta imela plastične, a delujoče motorne žage, ogromen hlod, gozdarsko čelado in oblačila (prevelika, seveda). Še posebej jima je bila všeč čelada, ki sestoji iz vizirja in naušnikov za zaščito sluha.

Sin je (spet) ostal brez vožnje z avtomobilom na akumulator

Z ženo sva sinu obljubila, da se bo lahko v Minicity-ju peljal z avtomobilom na akumulator, saj si je tega res želel. Žal tudi tokrat ni imel sreče, ker so imeli na razpolago le še dva (ob zadnjem obisku jih je bilo več) in še tadva sta imela prazni bateriji. Nočeš vedeti, kolikokrat ga doleti takšna smola …

Žal nismo doživeli vsega

Resda otroka nista imela želje, ampak nama je bilo z ženo na koncu kar malce žal, da najmlajša nista hotela do podrobnosti spoznati in predvsem preizkusiti vseh poklicev. Ne vem točno, ali gre za plačljivo storitev ali ne, vendar Minicity ponuja možnost animacij, kjer otroci doživijo tisto, kar drugim obiskovalcem ni na voljo – lahko recimo pred kamero vodijo Dnevnik in dobijo posnetek za domov, si ogledajo notranjost pravega bankomata in tako naprej.

Kakšno stvar bi zagotovo popravil/dopolnil

V Minicity-ju nisem bil zato, da bi iskal napake. Nenazadnje ne more ista stvar ustrezati vsem. Vsekakor pa bi kakšno zadevo popravil. Ena izmed njih je recimo velikost oblačil (kjer so bila pač na voljo). Glede na to, da je ponudba namenjena otrokom od 0 do 12. leta starosti, bi povsod pričakoval več različnih velikosti, ki bi vsaj približno ustrezale tudi mlajšim otrokom.

Sin s plastično motorno žago in oblečen v gozdarja žaga hlod
Gozdarska oblačila so bila sinu precej prevelika, hčerki pa sploh

Vem, da ni tako preprosto, vendar ne bi bilo slabo, če bi se uničene stvari sproti popravljalo. Namesto tega smo na primer na področju (ne spomnim se imena) z armaturno ploščo in sedeži avtobusa naleteli na odlomljen volan, ki je ležal na tleh.

Vprašanje zate

Če si z družino že bil v Minicity-ju, kaj je bilo tvojim otrokom najbolj všeč? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!