Da opažam, da marsikdo niti minute ne zdrži brez mobilnega telefona sem pisal že predlani. In upam si trditi, da bi se v zvezi s tem večina strinjala z mano. Še slabše od stalnega buljenja v telefon pa je, če to počnemo v času, ko bi se pravzaprav morali igrati s svojimi otroki in se jim v celoti posvetiti. Včasih sem med takšne starše spadal tudi sam, a k sreči sem svojo očetovsko slabost spoznal in jo popravil.

Večina brskanja po telefonu je bila le posledica navade

Mobilni telefoni so definitivno pomemben del našega vsakdana. Telefon marsikomu, vključno z mano, predstavlja uporaben pripomoček ne le za pošiljanje sporočil in telefoniranje, temveč tudi za številna druga dela – jaz, recimo, vse objave na Blebetaču najprej napišem na telefon in se šele nato lotim opravil na računalniku.

Žal je tako pogosta uporaba te nadvse praktične naprave pri meni sprožila blažjo odvisnost, zato sem posledično še takrat, ko sem bil sam z otrokoma, vsakih nekaj minut pogledoval nanjo in brskal po njej. Največji nesmisel tega pa je bil, da sem to počel brez kakršnega koli cilja – le zato, ker sem bil tega navajen. Na koncu sem skoraj več časa posvetil telefonu in le malo najmlajšima. Bila sta zapostavljena in prepuščena samima sebi. Res bedno opravljanje očetovske vloge, sploh če pomislim, da bosta nekega dne zaradi tega otroka najbrž počela enako – govorim o “monkey see, monkey do principu”.

Pisanje objave za Blebetača na telefonu
Vse objave, ki jih najdeš na Blebetaču, sem najprej napisal na telefon in šele potem prižgal računalnik

Posledice mojega ravnanja so bile očitne

Zaradi mojega pretiranega ukvarjanja s telefonom, medtem ko naj bi se igral z otrokoma, se je njuno vedenje drastično spremenilo oziroma ni bilo takšno, kakršno bi moralo biti. Veliko je bilo divjanja, poležavanja iz dolgočasja, prepiranja med sorojencema, metanja igrač, kričanja in še kup drugih znakov, ki so kazali na to, da me otroka na svoj način kličeta k sebi. Misliš, da sem vse to opazil? Niti ne. Ko sem se zatopil v telefon, niti malo nisem bil pozoren na okolico, ker mi je bila gsm kripa očitno pomembnejša. Moje napake sem se začel zavedati šele potem, ko sem moral nekajkrat iz takšnega ali drugačnega razloga poseči v vedenje otrok. Od tistega trenutka dalje sem sklenil, da enostavno moram nekaj spremeniti.

Sprejel sem preprost, a učinkovit ukrep

Če bi s svojim ravnanjem nadaljeval, sem prepričan, da bi se problematične situacije stopnjevale do te mere, da bi se iz našega stanovanja slišalo le še kričanje in jokanje. To res ne bi bilo dobro.

Rešitev, ki sem se je domislil je zelo preprosta in logična. Od mene je sprva, dokler mi to ni postalo rutinsko dejanje, zahtevala veliko samodiscipline, vendar mi obenem ni predstavljala težav, saj sem si resnično želel z otrokoma preživeti kvalitetne ure. Teorijo sem spravil v prakso tako, da sem začel telefon vedno odlagati izven dosega mojih rok in izven mojega vidnega polja. Povedano drugače, vselej ga pustim v drugem prostoru in nikoli tam, kjer se nahajam z otrokoma. Če se recimo igramo v otroški sobi, ga odložim v kuhinji. V kolikor se igramo v dnevni sobi, pa ga pustim v najini spalnici. Pri tem obstaja ena izjema – tu in tam jima dovolim nekje 15-minutno igranje igrice na mojem prejšnjem telefonu. Medtem ležem poleg njiju in si četrt ure vzamem zase ter za to, kar sem včasih počel ves čas našega druženja.

Mobilni telefon na nočni omarici
Kadarkoli se z otrokoma igram v dnevni sobi, svoj telefon odložim na nočno omarico v spalnici

Zdaj res uživamo

Čeprav pridejo težki dnevi, ko sem popolnoma zbit in bi se najraje vrgel v horizontalo, se iz dneva v dan veliko bolj posvečam sinu in hčerki. Skupaj se igramo, zabavamo in poslušamo glasbo. Še vedno nam je všeč igra Spomin, ki lahko gotovo koristi vsakemu otroku in jo igramo večino dni v tednu. Bistveno več je medsebojnega razumevanja in le malo kakršnih koli težav, ki so bile prej stalnica.

Vprašanje zate

Kako dobro se znaš posvetiti svojim otrokom, brez da vmes brskaš po telefonu? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!