Takoj, ko se usedeš v avto, na motor ali v drugo temu primerno prevozno sredstvo, postaneš potencialni kandidat za udeležbo v prometni nesreči. Če imaš srečo in se temu izogneš, pa te sreča skoraj zagotovo zapusti že na nekaj kilometrih poti, kjer naletiš na voznika, za katerega se vprašaš, na kateri tržnici je kupil izpit. Sam se to vprašam na dnevni bazi in včasih si res zaželim, da bi cesto zamenjal za nebo in helikopter, ker bi bilo varneje.

Normalno je, da vsi na cesti kdaj storimo napako, ampak … 

Zamišljenost, padec koncentracije, utrujenost in številni drugi dejavniki vodijo do napak voznikov v cestnem prometu. Tudi sam sem jo že storil in ne samo eno. Ker smo ljudje, se to pač zgodi, pomembno je le, da se iz njih nekaj koristnega naučimo. Treba pa je vedeti, da napak ne smemo enačiti z zavestnimi dejanji, ki v nevarnost spravljajo vse udeležence v prometu. Kaj nekatere vodi v to mi ni jasno, vem pa, da bi se temu zlahka izognili, če vozniki ne bi bili egoistični, pretirano nestrpni in bi upoštevali cestno-prometne predpise. Seveda se to nikdar ne bo zgodilo, ker se v množici voznikov vedno najde nekdo, ki misli, da je cesta samo njegova.

Kateri tipi voznikov mi vzbujajo željo po letenju namesto vožnje po cesti

Po eni strani ne manjka dobrih, vzornih voznikov, ki se zavedajo, da na cesti niso sami. Prav tako dobro vedo, da ne le drugi, temveč tudi sami vplivajo na varnost v prometu in možnost prihoda na cilj v enem kosu.

Po drugi strani pa ne manjka “biserov”, ki so, na kratko rečeno, popolno nasprotje tistih, omenjenih v prejšnjem odstavku. Takšni bi absolutno potrebovali kakšno konkretno lekcijo policistov in morda celo odvzem vozniškega dovoljena. Ali bi zaleglo ali ne, je pa že druga zgodba.

Voznik, ki ne želi nikomur pokazati kam je namenjen

Smerniki. Zadeva, ki so jo nekateri zadnjikrat uporabili na izpitni vožnji, čeprav jih ima vsak avtomobil z dobrim razlogom – da nakažemo kam in kdaj imamo namen zaviti. Ne gre se za to, da bi morali vsi vedeti h kateri izmed ljubic je nekdo namenjen, bo pa na tak način poskrbljeno za bolj tekoč promet, manj zmede in boljšo varnost. Primer neuporabe smernikov, ki ima lahko katastrofalne posledice je recimo nenadno prehitevanje na avtocesti, ko ti nekdo pred tabo brez opozorila “skoči” pred avto iz voznega na prehitevalni pas.

Prižgan desni smernik na avtomobilu
Smernike ima vsak avtomobil in prav je, da jih uporabimo vedno, ko je to potrebno

Voznik, ki ti skoraj zapelje v prtljažnik

Voziš se po omejitvah (ali pa ne, saj ni pomembno), ko se ti iznenada nekdo “prilepi” na zadek avtomobila. Vsi vemo, da to navadno pomeni, da mu tvoja hitrost ne ustreza, ampak zakaj hudiča bi tvegal nesrečo zaradi tvojega nenadnega zaviranja, če pa lahko počaka na pravi trenutek in te prehiti? Podobno velja za tiste, ki imajo v navadi stalno voziti s prekratko varnostno razdaljo.

Voznik, ki misli, da je na dirki

Najvišja dovoljena hitrost v Sloveniji je 130km/h. Že povprečni avtomobili dandanes presežejo to številko, zato ni problem divjati po cestah. Pravijo, da hitrost ubija, s čimer se le deloma strinjam, a ne glede na vse lahko rečemo, da z 200km/h med večino počasneje vozečih vozil pač ni pametno “leteti” po cesti.

Voznik, ki vozi počasneje od rikše

Tako kot ni dobro voziti prehitro, tudi ni najbolje voziti prepočasi. Saj mi je jasno – s počasnejšo vožnjo je poraba manjša, kar je dobro, vendar s tem vsi preostali vozniki izgubljajo živce po nepotrebnem. In živčnost za volanom večkrat pripelje na urgenco. Ali v mrtvašnico.

Voznik, ki si za prehitevanje vzame celo dopoldne

Ja, skoraj dobesedno celo dopoldne. Ti recimo po avtocesti voziš 120km/h in se nekdo odloči nastaviti svoj tempomat na 122km/h. In nato traja … traja … iiin traja, da te po nekaj minutah prehitevanja končno prehiti ter s prešernim nasmehom na obrazu odpelje naprej. Da bo 2 minuti in 37 sekund hitreje na cilju, kot bi bil sicer.

Voznik, proti kateremu niti hobotnica nima za burek

Brskanje po telefonu, šminkanje, stiskanje mozoljev, čiščenje zob, gledanje filmov in še vse mogoče zadeve nekateri počnejo kar med vožnjo. Verjamem, da je dan včasih prekratek, vendar a ni logično, da je na cesti preprosto treba biti osredotočen na okolico in ne na nešteto drugih reči?

Voznik, ki ne loči rdeče barve od zelene

Takšne voznike najdemo predvsem v večjih mestih, kot je recimo Ljubljana. Vedno, ko se na semaforju prižge rdeča luč, bo vsaj še nekaj avtomobilov peljalo skozi križišče. Posledično morajo vsi tisti z zeleno lučjo čakati, da riti križišče zapustijo.

Semafor z rdečo lučjo
Rdeča luč na semaforju že od nekdaj pomeni, da se moramo ustaviti

Voznik, ki misli, da tekmuje v slalomu

Si vedel, da prehitevanje po desnem pasu na avtocesti praviloma ni dovoljeno? Ti morda si, določeni pa se na to ne ozirajo. Njihova vožnja je namreč podobna slalomski vožnji Tine Maze na Vitrancu. Malo (prehitevajo) po desni, malo po levi, kar jim pač v danem trenutku pride najbolj prav. Mogoče s tem res pridobijo nekaj minut, še več pa lahko izgubijo – življenje.

Voznik, ki ima kronični popi*ditis

Priznati moram, da mi za volanom včasih poči film. Pač, do določene meje se neumnosti še da tolerirati, nato pa žal ne gre več. A moja jeza ni nič proti bodisi neopravičeni ali pa prekomerni jezi voznikov, ki ti kažejo sredinca, trobijo kot čreda slonov, te pošiljajo v … in se na kakršen koli drug način znašajo nad tabo. Takšnim ljudem svetujem, da nekajkrat globoko zadihajo in se vprašajo, ali bo zaradi njihovih reakcij stanje res kaj boljše.

Voznik, ki skoraj odlomi ročko za prižiganje dolgih luči

Dolge luči nemalokrat pridejo prav in vozniku omogočajo boljši pogled na cesto v nočnem času. Določeni osebki pa žal dolgih luči ne uporabljajo le ponoči, ampak tudi podnevi, še posebej na avtocesti. Še ko je več 100 metrov oddaljen od tebe, že “blenda” in te opozarja, da se mu spravi s poti, ker je hitrejši od tebe. Je tega res treba?

Voznik, ki ima več alkohola v krvi kot pameti v glavi

Ne vozi, ko piješ. Zelo enostavno. Kako nekomu sploh pade na pamet, da se pijan usede za volan? Sam niti pomislim ne, da bi spil kozarec vina, kaj šele pol platoja piva. Ogromno nedolžnih je umrlo na tak način, zato bi bilo edino pravilno, da se vinjena oseba domov odpelje s taksijem, treznim prijateljem ali na kakšen drug varen način.

Voznik, ki prehiteva kjerkoli se mu zazdi

Polna črta. Vsi vedo kaj pomeni, a je nekateri ne upoštevajo. Tukaj ne govorim o prehitevanju na primer kolesarjev, za katerimi res ne moremo celo večnost voziti 15km/h, temveč o avtobusih, avtomobilih, tovornjakih in podobnem. Kaj je res tako težko počakati na prekinjeno črto? Neprekinjena črta je neprekinjena z razlogom. V pisanje o prehitevanju skozi bencinske črpalke, avtobusne postaje in drugih ekstremih, pa se raje ne bom spuščal. Omenil bi le še, da ne bi dal roke v ogenj, da bi šli določeni prehitevati celo po pognojenem travniku, če bi le bilo mogoče.

Cesta z neprekinjeno črto
Polna oziroma neprekinjena črta prepoveduje prehitevanje, a tega žal ne upoštevajo vsi 

Vprašanje zate

Kako reagiraš v posameznem primeru opisanem zgoraj? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!