Preteklo nedeljo smo šli na krajši sprehod po nam dobro znani poti. Pravzaprav ni šlo za nič posebnega, le glave smo si želeli odpočiti zaradi stalnega zadrževanja v stanovanju. Saj veš, koronavirus in te zadeve. Kot vsakič doslej, sem tudi v nedeljo ob glavni, asfaltirani cesti opazil veliko tablo z napisom “Prepovedano odlaganje odpadkov”. Še zdaleč ni edina s podobnim sporočilom, se pa že leta in leta sprašujem, če smo ljudje res tako nemarna bitja, da na mestih, kjer bi nam moralo biti že samoumevno, da niso namenjena odlaganju smeti, stojijo table, ki nas izrecno opozarjajo na to, da narava ni zabojnik za odpadke? Odgovor? Vsekakor!

Resnična zgodba iz tujine o kretenizmu ljudi

Pred leti sem bral tujo zgodbo, ki dokazuje, kako zelo neumni smo lahko ljudje. V bistvu dvomim, da bi imeli kar vsi povprek IQ na nivoju olive, ampak sem bolj mnenja, da gre v marsikaterem primeru za namerna dejanja, ki so tako ali drugače vredna vsake graje in so storjena z namenom, da bi imel povzročitelj od tega neko korist. In točno to je poanta spodnje zgodbe.

Zgodba govori o ženski in njenem novorojenem otroku. Gospa je za otroka kupila plenice in eno izmed njih namerno položila v mikrovalovno pečico. Ko se je le-ta dovolj segrela, jo je dala novorojenčku na zadnjico in ga s tem konkretno opekla. Kakšen je bil njen zagovor? Da v navodilih nikjer ne piše, da se tega ne sme storiti. Seveda jo je odnesla brez posledic. Ne le brez posledic, ampak je za to traparijo dobila celo odškodnino! No, konec koncev je imela povsem prav, ne?

Novorojena hčerka leži pri Simonu na trebuhu
Ne predstavljam si, da bi svoji hčerki nadel vročo plenico

Glavno sporočilo zgodbe, ki ti ga želim podati je, da bi ljudje več kot očitno potrebovali kilometrska navodila in opozorila za čisto vsako malenkost, ker se bo vedno pojavil nekdo, ki bo, kljub lastnemu zavedanju, da nekaj ni prav, storil točno tisto, kar je že samo po sebi logično, da ne bi smel.

Si predstavljaš, da bi kupil zobotrebce in skupaj z njimi dobil še knjigo z opozorili, kot so recimo “Ni namenjeno vrtanju po nosu”, “Ne uporabljajte kot sredstvo za zabadanje ljudi” in “Ni primerno za gradnjo lesene brunarice”? Normalen človek bi ostal brez besed, v to sem prepričan.

Kaj človek sploh razmišlja, ko smeti odvrže v naravo?

Vprašanje, ki se mi na tem mestu zastavlja je, kaj oseba, ki brezbrižno odvrže smeti v gozd, na travnik ali drugam, kjer odpadki nimajo kaj početi, sploh razmišlja? Je človeku res tako težko najti koš za smeti? Kvaliteta njegovega, mojega, tvojega življenja in življenja drugih Homo Sapiens-ov je vendar odvisna tudi od onesnaženosti okolja in v tem primeru gre točno za to – za onesnaževanje okolja.

Nimam dokazov, ker nekako ne najdem veselja v fotografiranju smeti v naravi, a verjemi mi, da sem doslej (in morda tudi ti) še posebej v gozdu opazil toliko različnih stvari, ki tja ne sodijo, da bi si lahko sčasoma opremil stanovanje. Omare, WC školjke, bela tehnika in celo pripomočke za vadbo. Ni da ni, ti povem. Hmmm … le zakaj bi nekdo WC školjko naložil v avtomobil in jo odvrgel sredi ničesar? Kaj je ni enostavneje postaviti ob zabojnik za smeti? Ne bi rekel, če bi bila morilsko orožje, ki bi se ga želel znebiti, a z WC školjko že kar težko komu kaj hudega storiš, ali pa se motim?

V naravi odvržen pripomoček za vadbo
Pripomoček za vadbo je le ena izmed v naravi odvrženih reči

Ja, res potrebujemo table

Čeprav včasih niti table ne zaležejo, je dejstvo, da so potrebne. Kjerkoli je takšno opozorilo nameščeno, so se ljudje očitno znašali nad naravo in prav je, da se jih na tovrstna nespametna dejanja opozori. Le vprašanje časa pa je, kako dolgo bo trajalo, preden se bodo opozorilne table znašle pod kupom televizorjev, postelj, hladilnikov in ostalega. Če do tega še ni prišlo, bo pa kmalu. Ljudje smo pač res ena čudna bitja, ki po nepotrebnem škodujemo naravi in posledično tudi samim sebi.

Vprašanje zate

Na kakšne vse odpadke si že naletel med sproščenim sprehodom v naravi? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!