Julija lani sem začel s pisanjem serije objav o naši šesti selitvi. V tretjem delu povezanem s selitvijo sem se med drugim dotaknil otroške sobe in omenil našo napako pri merjenju dimenzij postelje, zaradi česar smo morali prejšnjo razstaviti. Namesto nje smo tako izdelali nekakšen dvignjen podest, ki je hkrati predstavljal tudi posteljno dno. Pred tedni pa sva se z ženo iz praktičnih razlogov odločila za manjšo prenovo otroške sobe, v katero sva vključila pograd.

S prvotno posteljo ni bilo nič narobe

Prvotno posteljo oziroma njen okvir je iz lesa izdelal moj oče. Za to je potreboval eno dopoldne in trud se je definitivno obrestoval. Okvir je bilo mogoče razstaviti in je bil dovolj močan, da je vzdržal sinovo in hčerkino skakanje, hkrati pa ni bil pretirano težak, zato z njegovim prenosom v stanovanje nismo imeli težav.

Na okvir sva z očetom pritrdila štiri enako velike plošče iz iverala, ki so ne le okrepile okvir postelje, temveč so bile odličen in vzdržljiv nadomestek standardnega posteljnega dna. Celotna postelja je bila dolga približno dva metra in široka točno toliko, kolikor znaša širina otroške sobe – nekaj več kot 180 centimetrov. Od tal je bila dvignjena okrog pol metra, kar je bilo iz praktičnega vidika super, saj smo prostor pod posteljo dobro izkoristili za shrambo igrač.

Edina slabost, ki bi jo v zvezi s to posteljo omenil je, da so se matice na vijakih v okvirju hitro razrahljale in smo jih morali občasno privijačiti nazaj.

Ideja je bila super, a nekoliko nepremišljena

Tako midva z ženo, kot otroka, smo bili nad idejo o zgoraj omenjeni postelji navdušeni. Vse se nam je zdelo tako, kot mora biti in z boljšo polovico niti razmišljala nisva o kakršnem koli preurejanju ali zamenjavi postelje.

Otroška soba pred prenovo
Postelja na zgornji fotografiji nam je dobro služila, težava je bila le v radiatorju za njo

Ker je soba dokaj ozka in ni pretirano dolga, prostora za kakršno koli manevriranje ni veliko, zato smo posteljo postavili na edino možno mesto – ob steno, ki je od vrat najbolj oddaljena. Vse lepo in prav, a pozabila sva, da se na tisti steni nahaja radiator in oddajanje njegove toplote ni pametno ovirati. Da bi to lahko predstavljalo težavo sva pomislila šele potem, ko sva se začela spraševati, zakaj je v sobi že od samega začetka nek čuden vonj.

Sprva mi je na misel padla plesen, ki je niti potem, ko smo posteljo razstavili, nismo nikjer zasledili. Kljub temu sva se z boljšo polovico odločila za preureditev sobe, saj sva bila prepričana, da ima vse skupaj nekaj za opraviti z motenim prehajanjem toplote iz radiatorja v prostor. Ko sva nadalje iskala tehtne razloge za nadomestilo postelje s pogradom, sva jih našla še kar nekaj – med drugim tudi boljši izkoristek že tako majhnega prostora.

Pograd in manjši predalnik noter, velika omara za oblačila pa ven

Večja omara za oblačila je bila rabljena in smo jo prinesli iz moje sobe še iz časov, ko sem živel pri starših. Vanjo smo lahko pospravili tisoč in eno stvar, a kljub temu ni bila dovolj zasedena, da bi se jo glede na to, koliko prostora je zavzela, splačalo imeti v sobi. Namesto nje, sva z ženo kupila manjši predalnik s petimi predali, ki popolnoma zadoščajo za vsa otroška oblačila (če jih pravilno zložiš), z izjemo bund in jaken, ki jih tako in tako že od samega začetka hranimo v omari v predsobi.

Poleg predalnika sva kupila še bistvo sobe – pograd. Pri pogradu nisva pretiravala s kvaliteto, ker se nama ni zdelo smiselno, zato nama tudi njegova cena ni povzročala glavobola. Ker sva kupila izključno pograd, brez posteljnega dna, smo le-tega za nekaj 10 evrov naredili sami iz lesa – tako, kot smo to storili pri najini zakonski postelji, o čemer sem prav tako pisal v objavi omenjeni v uvodu tega prispevka.

Prenovljena otroška soba
Prenova otroške sobe je bila uspešna in je bila definitivno dobra odločitev

Kar se tiče škatel za shranjevanje igrač, sva imela več sreče kot pameti, saj so dimenzije večine izmed njih ravno pravšnje za pod pograd. Skratka, uvedene spremembe so se v vsakem primeru izkazale kot dobre, vključno s tem, da je soba ne le videti, ampak tudi je prostornejša.

Otroka sta bila navdušena

Že odkar sva z ženo otrokoma omenila, da sva tekom najinega otroštva spala na pogradu, sta bila nad tem navdušena. Navdušenje pa je bilo še toliko večje, ko sta prvič tudi dejansko spala na njem.

Ker je hčerka mlajša, sva se odločila, da bo spala spodaj, medtem ko sin kraljuje zgoraj. Edino za kar sva še poskrbela je bila ograjica na spodnji postelji, da se ne bi najmlajša slučajno zbudila na tleh. Glede na to, da je je ponoči velikokrat dovolj po celi postelji, se temu niti ne bi čudil.

Vprašanje zate

Če tvoji otroci nimajo pograda, kako misliš, da bi ga sprejeli kot nadomestilo standardnima posteljema? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!