Pred leti sem se pogovarjal z mojima znancema, ki sta, tako kot jaz, starša. Med pogovorom je beseda nanesla tudi na domača opravila. In znotraj te teme sta omenila, da sta svojemu sinu za vsako domače opravilo, ki ga je opravil v ali okoli hiše, dala pet evrov. Še isti trenutek sem se začel spraševati, ali je plačevanje lastnim otrokom za sicer popolnoma običajna opravila tisto, kar bi čez nekaj let želel početi jaz.

Mimo domačih opravil ne gre

Ne glede na to, ali živimo v bloku ali v hiši, je opravljanje domačih opravil neizogibno. No, morda res obstajajo ljudje, ki jim je prav malo mar v kakšni svinjariji živijo in kako urejena je okolica njihovega doma (če bivajo v hiši), a dejstvo je, da bi moral vsakdo poskrbeti za red in čistočo tako znotraj domovanja, kot tudi zunaj njega.

Pranje in obešanje perila, pomivanje posode, sesanje, košnja trave, brisanje prahu, čiščenje tal, pospravljanje in še kaj, sam osebno štejem pod nujna dela, ki po eni strani vzamejo veliko časa, po drugi strani pa človeku (vsaj naši družini) dajejo občutek zadovoljstva – da smo na nek način poskrbeli zase.

Najina otroka pri domačih opravilih redno sodelujeta

Sem oče dvema otrokoma. Čeprav domačih opravil nikoli nista ravno vesela, z nama večinoma kljub temu dobro sodelujeta in nama (še posebej ženi, ker to ponavadi počnejo, ko sem v službi) pomagata pri stvareh, za katere veva, da sta jih zmožna dovolj dobro opraviti. Ko pri posameznem njunem delu opaziva napredek, ju enostavno naučiva nekaj drugega. Glede na to, da je raznoraznih domačih opravil več kot dovolj, dela kot takšnega pa tako in tako nikoli popolnoma ne zmanjka, ni skrbi, da jima ne bi mogla najti nečesa, kar je treba postoriti.

Sin pospravlja igrače
Pospravljanje igrač je eno izmed opravil, ki ga otroka vsakodnevno opravljata

Zakaj najina otroka nikoli ne bosta plačana za domača opravila

Ja, točno tako, kot si prebral. Otroka nikoli in nikdar ne bosta dobila niti centa, neodvisno od tega, katerega domačega opravila se bosta lotila. Če si eden tistih, ki zagovarja in morda celo izvaja denarno nagrajevanje za tovrstna dela, naj ti razložim, zakaj se to pri nas ne bo zgodilo.

Recimo, da bosta sin in hčerka živela pri naju do njunega 25. leta starosti. V vsem tem času, torej v nadaljnjih 20 oziroma 22 letih, tako od naju ne bosta prejela nikakršnega plačila za njun prispevek k čistejšemu in bolj urejenemu domu. Razlog za najino odločitev je zelo preprost – živela bosta doma pri starših, ki jima medtem zagotavljata vse potrebno za normalno življenje. Bosta sita, odžejana, pozimi na toplem, poleti v senci, na suhem pod streho, spala bosta v postelji in tako naprej. Nenazadnje smo živeli, živimo in bomo živeli vsi družinski člani v popolnoma enakih pogojih. Čisto vsak izmed nas bo vsakodnevno prispeval svoj delež h kupu umazanega perila, k nabiranju prahu, razmetanim stvarem in podobno. In edino pravilno se nama zdi, da se domačih opravil lotimo skupaj, ter s tem v najkrajšem možnem času in na med člani družine pravičen način, poskrbimo za naš dom. “Nagrada” za njuno delo bosta med drugim sveže oprane gate in tla brez centimetrske plasti prahu. Saj ni tako slabo, kajne?

Na tem mestu se mi zdi smiselno zastaviti eno vprašanje – kdo in koliko pa nama plača za najino skrb za stanovanje? Ti povem? Ime mu je Nihče, piše se Nikoli in vsak mesec nama na bančni račun nakaže znesek s tremi ničlami – 0,00 evrov. Skopušen “delodajalec” je tale Nihče, ni kaj!

Otroka je potrebno naučiti, k čemu mora stremeti

“Otroku je treba plačati, da se nauči, da lahko z dobro opravljenim delom nekaj zasluži.” bi rekli nekateri. Ja, to v celoti drži, vendar ali so res domača opravila tista, s katerimi bi ti svojega otroka želel naučiti služiti in ravnati z denarjem? Saj je vendar tudi sam” kriv” za nered in nečistočo!

Razmetana otroška soba
Pospravljanje otroške sobe je popolnoma samoumevno in pri nas neplačano delo

Veš kaj v resnici dosežeš s takšnim dejanjem? Otrok bo sicer res storil čisto vse, kar mu boš naročil, vendar ne zato, da bi ti pomagal pri ohranjanju urejenega in čistega doma. Edini povod za njegovo delovno vnemo bo denar. Tistih X evrov, ki mu jih boš potisnil v roke in se mu celo zahvalil, ker je storil nekaj popolnoma samoumevnega. Si res želiš tega? Močno dvomim.

Namesto te napake raje razmisli, kako boš otroku razložil in dopovedal, da so domača opravila nekaj, čemur se zavoljo boljšega in lepšega življenja ne da izogniti, in da bo z njimi zelo pozitivno vplival ne le nase, temveč tudi na svoje bližnje.

Vprašanje zate

Kako gledaš na to, da starš svojemu otroku plačuje za opravljanje domačih del? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami.