Ker imata otroka rada živali, mi je oče že pred časom namignil, da si lahko nekatere domače vrste brezplačno ogledamo na Jančah. Tistih krajev nisem poznal in očeta za dodatne informacije niti nisem spraševal, saj sem bil prepričan, da gre za neko običajno kmetijo, kakršnih imamo dovolj tudi bližje našemu domu. Ko pa sva se zadnjič z ženo pogovarjala, kje, poleg živalskega vrta, bi lahko otrokoma privoščila ogled živali, sva vendarle sklenila poskusiti z Jančami.

Planinski dom na Jančah leži v Deželi jagod, 792 (ali 794?) metrov nad morjem

Janče so majhno naselje v Mestni občini Ljubljana, ki se nahaja na desnem bregu reke Save, nad krajem Jevnica v občini Litija. Na njihovem vrhu, 792 oziroma 794 metrov nad gladino morja, se nahaja planinski dom, ki se v spomin na tamkajšnje spopade v 2. svetovni vojni, imenuje Planinski dom II. grupe odredov, ob katerem stoji tudi spomenik posvečen omenjenim bojem. Verjetno te zanima, zakaj sem pri nadmorski višini napisal dve števili, kajne? Na tabli nad vhodnimi vrati planinskega doma je namreč navedeno število 794, le nekaj metrov stran, na tabli Zlatorogove transverzale ponosa z opisanimi priporočili o bontonu planincev, pa je napisano drugo število – 792. Očitno so imeli pri tem v mislih predvsem dva tipa ljudi – v kolikor se rad pohvališ z “višinci”, pač izberi višje število, če je tvoje druge polovice strah višine, pa ji omeni nižjo cifro, morda ravno teh par metrov pomeni razliko med infarktom in zadovoljstvom.

Vhodna vrata z napisom Planinski dom II. grupe odredov
Tabla nad vhodnimi vrati planinskega doma pravi, da le-ta leži na nadmorski višini 794 metrov

Nedaleč stran od omenjenega planinskega doma smo med vožnjo proti vrhu naleteli na tablo, ki označuje tako imenovano Deželo jagod in Sadno cesto. Zakaj? Slednja poteka med Jančami in Javorom (sam bi rekel “Javorjem”, ker se mi nekako sliši pravilneje, lahko pa se motim) in združuje številne kmetije, ki ponujajo najrazličnejše sadje, med katerim prevladujejo jagode. Od tod tudi ime Dežela jagod.

“Mini kmetija” z domačimi živalmi, nešteto zabavnih igral za otroke in Otok športa

Ob prihodu do planinskega doma smo potrebovali le nekaj minut, preden smo našli živali o katerih mi je govoril moj oče in katere lahko obiskovalci po želji tudi hranijo. Poleg vietnamskih pujskov (vsaj takšni so bili videti) so nas v pravem malem lesenem “kraljestvu” pričakale tudi gosi in koze. Kar mi je bilo še posebej všeč je to, da so se lastniki potrudili vsaki živali narediti dovolj veliko streho nad glavo, poleg tega pa niso bile omejene le na prostor znotraj lesene ograde in njihovih hišk (razen gosi), temveč so imele ogromno prostora tudi na spodnjem travniku. Zanimivo pri vsem skupaj je bilo spremljati hojo pujsov po strmi stezi do travnika. Če ne bi bili vajeni, bi zagotovo preklinjali celo pot navzdol, glede na to, da so s trebuhom neprenehoma drsali po tleh. Podobno, kot bi se z Lamborghini-jem stalno vozil preko ležečih policajev. Ni luštno, na cilj pa vseeno prideš..

Mislim, da ob obisku Janč nobenemu staršu ni treba skrbeti za zdolgočasenost njegovih otrok. Čeprav gre za znano izletniško točko, bi od takšnega kraja pričakoval zgolj kakšno gugalnico in tobogan. V nasprotju s pričakovanji, pa sta lahko otroka uživala na številnih toboganih, velikem trampolinu, s plazenjem skozi daljši lesen in krajši plastičen rov/tunel, med hojo po pokonci postavljenih avtomobilskih gumah, z igranjem v peskovniku, guganjem in podobno. Najbolj znano igralo izmed vseh je definitivno tisto v obliki zmaja Jagodožera, ki ga marsikateri otrok pozna iz knjige avtorja Stanka Pelca, Zgodba o Deželi jagod. Celo nekatere gugalnice imajo motive v obliki jagod.

Lesena ograda s hiškami za domače živali
Gosi, koze in pujsi so imeli domovanje skrbno urejeno

Če si po naravi športnik oziroma se zgolj želiš dodatno razgibati, te na travniku čaka Otok športa, ki sestoji iz ravne in rimske klopi, bradlje, drogov in krogov, kar ti omogoča kvalitetno vadbo s težo lastnega telesa. V kolikor nisi izkušen, si lahko za izvedbo vaj za različne težavnostne stopnje, pomagaš z bližnjo tablo.

Jagodne in kostanjeve nedelje, bližina cerkve in kapelice Svetega Miklavža ter kapelice Marije Rožnovenske 

Kot se za Sadno cesto spodobi, so obiskovalci ob Planinskem domu na Jančah nekaj nedelj v juniju vabljeni na prireditev Jagodne nedelje, nekaj oktobrskih nedelj pa na Kostanjeve nedelje. Menda ne manjka dobre hrane, pijače in glasbe.

V bližini planinskega doma si lahko ogledaš tudi cerkev Svetega Miklavža, ob kateri stoji njemu posvečena kapelica, malce stran pa najdeš še kapelico Marije Rožnovenske, katere namen je (bil) varovati prebivalce Ljubljane pred potresi, kakršen se je na tistem mestu zgodil v sredini 90. let 19. stoletja.

Okusne jagode in odličen razgled

Malo čudno bi bilo, da v Deželi jagod ne bi le-teh tudi prodajali, ne? Čeprav je bila ura šele okrog 11 dopoldne, smo pravzaprav na stojnici dobili čisto zadnji “porciji” in kmalu smo ugotovili zakaj. Sicer nisem velik ljubitelj jagod, ampak tiste so bile res odličnega okusa in kot kaže, takšnega mnenja nisva bila samo midva z ženo, temveč tudi otroka, ki sta za sabo pustila le plastični posodi. Prazni, seveda.

Ob dobri vidljivosti razgled seže zelooo daleč in v vse smeri. Od Šmarne gore, Velike planine, Kuma, Nanosa, do Julijskih Alp, Menine planine, Čemšeniške in Svete planine, Storžiča, ter nenazadnje, Ljubljane. Kar se tiče našega glavnega mesta, sem recimo zlahka prepoznal Kristalno palačo, Plaza hotel in dimnik Termoelektrarne Toplarne Ljubljana. Torej, če imaš srečo z vremenom, vidiš skoraj celo Slovenijo.

Pogled s Planinskega doma Janče na Ljubljano
Z najvišjega vrha Janč, pogled med drugim seže tudi do Ljubljane in njene okolice

Vprašanje zate

Če si že obiskal Planinski dom na Jančah, kako bi opisal to izkušnjo? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!