Politika piškotkov

Splošno o piškotkih

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na tvojem računalniku, tablici ali mobilnem telefonu, ko preko spletnega brskalnika obiščeš neko spletno stran. To se zgodi tako, da obiskana spletna stran pošlje informacije spletnemu brskalniku, ki nato ustvari tekstovno datoteko (piškotek).

Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporabljaš (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer,…).

Piškotki niso virusi, so vselej časovno omejeni, njihovo shranjevanje pa lahko po lastni želji omejiš ali celo onemogočiš. Velja opozoriti, da lahko v obeh omenjenih primerih pride do takšnih ali drugačnih težav pri uporabi spletne strani.

Namen piškotkov

Različni piškotki imajo različne funkcije, med katerimi so tudi:

  • spremljanje statistike obiskovanja spletne strani
  • zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
  • pravilno delovanje spletne strani
  • prilagoditev videza spletne strani glede na napravo, preko katere obiskovalec dostopa do spletne strani
  • pomnjenje prijavnih podatkov
  • prikazovanje oglasov
  • omogočanje delovanja spletnih trgovin
  • omogočanje delovanja spletnih bank
  • omogočanje delovanja drugih oblik spletnega poslovanja
  • pomnjenje izbire jezika na večjezičnih spletnih straneh

Glavne vrste piškotkov

Začasni ali sejni piškotki

Začasni ali sejni piškotki trajajo eno sejo, ne moreš jih onemogočiti in se izbrišejo takoj, ko zapreš okna spletnega brskalnika ali v primeru, da dolgo ostaneš na neki spletni strani in v tem času nisi aktiven. Tovrstni piškotki se recimo uporabljajo pri spletnem nakupovanju, kjer zagotavljajo dalj časa trajajoče brskanje po spletni trgovini brez tveganja, da bi se ti košarica samodejno izpraznila še pred opravljenim nakupom.

Trajni ali shranjeni piškotki

Trajni ali shranjeni piškotki trajajo dalj časa, kar je odvisno od posameznega piškotka, in jih lahko onemogočiš. Tovrstni piškotki se recimo uporabljajo pri registracijah in kasnejših prijavah na portalih, kjer zagotavljajo pomnjenje uporabniškega imena, gesla in drugih prijavnih podatkov, da ti jih ni potrebno ob vsakem obisku spletne strani ponovno vnašati.

Drugi ali third-party piškotki

Drugi piškotki so piškotki zunanjih spletnih strani, ki so tako ali drugače povezane z obiskano spletno stranjo in jih lahko onemogočiš. Tovrstni piškotki se recimo uporabljajo za prikazovanje oglasnih sporočil na podlagi tvojega vedenja na spletni strani, vključno z iskanimi besedami, interesi in podobno. Se ti je že kdaj zgodilo, da si po obisku neke spletne strani, čisto po naključju na Facebooku naletel na oglas za izdelek, katerega si si malo prej ogledoval na spletu? No, to je to. Vsi ti piškotki niso pod mojim vplivom, zato ti svetujem, da v primeru, da jih želiš onemogočiti, obiščeš relevantno zunanjo spletno stran in poiščeš kar te zanima. Primeri zunanjih spletnih strani, ki uporabljajo takšne piškotke so Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Google Analytics, Google+, Tumblr in Google Maps.

Uporabljeni piškotki na spletni strani blebetac.si

Na spletni strani blebetac.si uporabljam naslednje piškotke:

IMENAMENTRAJANJEPODJETJE
_gidShranjevanje informacij o načinu uporabe spletne strani s strani obiskovalcev in za osnovanje poročila o uspešnosti spletne strani v povezavi z obiskovalci; zbira podatke kot so število obiskovalcev spletne strani, vir od koder so obiskovalci prišli na spletno stran in katere strani na spletni strani so bile obiskane1 danGoogle Analytics
_gaZbiranje informacij o obiskovalcih spletne strani in sejah ter za spremljanje uporabe spletne strani s strani obiskovalcev2 letiGoogle Analytics
_gatOmejevanje zbiranja podatkov na spletnih straneh z veliko obiskovalci1 minutaGoogle Universal Analytics
PHPSESSIDShranjevanje in identifikacija obiskovalčeve unikatne ID številke z namenom upravljanja seje obiskovalca na spletni straniDo zaprtja vseh oken spletnega brskalnika/

Upravljanje piškotkov

Piškotke lahko upravljaš ne glede na to, kateri spletni brskalnik uporabljaš. Če želiš upravljati z njimi, spodaj klikni na ustrezen spletni brskalnik in si preberi napotke, kako to storiš. Še enkrat pa te želim opozoriti, da omejevanje ali celo onemogočanje shranjevanja (katerih koli) piškotkov lahko privede do različnih napak v delovanju spletne strani.

Spremembe politike piškotkov

Politiko piškotkov lahko kadarkoli spremenim, kar boš zlahka ugotovil po datumu zadnjih sprememb, ki ga najdeš po koncu tega odstavka. Svetujem ti, da se občasno tukaj ustaviš in se seznaniš z morebitnimi novostmi. Posodobljena politika piškotkov začne veljati z dnem objave na ter strani.

Politika piškotkov je bila zadnjič spremenjena dne 21.4.2020

Soglašanje s politiko piškotkov

Če se odločiš za nadaljnje brskanje po spletni strani blebetac.si, to pomeni, da si politiko piškotkov v celoti prebral, da razumeš njeno vsebino in se z njo tudi strinjaš.

Kontakt v zvezi s politiko piškotkov

V primeru vprašanj, težav ali česar koli povezanega s politiko piškotkov, mi lahko pišeš na e-naslov info@blebetac.si.