Politika zasebnosti

Ker spoštujem tvojo zasebnost in zasebnost vseh ostalih obiskovalcev spletne strani blebetac.si, zbiram, uporabljam, hranim in kakorkoli drugače obdelujem tvoje osebne podatke v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (General Data Protection Regulation ali GDPR).

Katere osebne podatke zbiram, za kaj jih uporabljam in kako dolgo jih hranim

Odvisno od tvojih aktivnosti in želja, lahko preko spletne strani blebetac.si zbiram različne osebne podatke povezane s tabo.

Kontaktni obrazec

Ko uporabiš kontaktni obrazec, o tebi zbiram naslednje osebne podatke:

  • ime
  • e-naslov
  • drugi osebni podatki, ki jih prostovoljno vneseš v polje “Zakaj mi pišeš”
  • drugi osebni podatki, ki jih prostovoljno vneseš v polje “Kaj mi želiš sporočiti”

Tvoje ime potrebujem zato, da vsaj približno vem kdo si, poleg tega pa imam navado, da te ob odgovoru na sporočilo nagovorim po imenu.

Tvoj e-naslov potrebujem zato, da vem na kateri e-naslov ti moram odgovoriti na sporočilo.

Minimalno trajanje hrambe osebnih podatkov posredovanih ob uporabi kontaktnega obrazca je toliko časa, dokler ni najin pogovor povezan s prvotno poslanim sporočilom, zaključen in izbrisan. Pogovorov običajno ne brišem, ker nikoli ne vem, kdaj mi bo kakšna informacija prišla prav.

Obrazec za komentiranje objav

Ko uporabiš obrazec za komentiranje objav, o tebi zbiram naslednje osebne podatke:

  • ime
  • e-naslov
  • URL naslov tvoje spletne strani
  • drugi osebni podatki, ki jih prostovoljno vneseš v polje “Sporočilo”

Tvoje ime potrebujem zato, da vsaj približno vem kdo si, poleg tega pa imam navado, da te ob odgovoru na komentar nagovorim po imenu.

Tvoj e-naslov potrebujem zato, da nanj prejmeš avtomatsko obvestilo o tem, da je nekdo odgovoril na tvoj komentar.

URL naslov tvoje spletne strani potrebujem zato, da si jo lahko, če tudi ti blogaš oziroma si na spletu prisoten preko svoje spletne strani, ogledam.

Minimalno trajanje hrambe osebnih podatkov posredovanih ob uporabi obrazca za komentiranje objav je toliko časa, dokler komentarja ali celotne objave ne izbrišem. Komentarjev in objav običajno ne brišem, saj je smisel ravno v tem, da se v komentarjih med bralci razvije debata.

Google Analytics

Kadarkoli obiščeš spletno stran blebetac.si, o tebi zbiram naslednje osebne podatke:

  • IP naslov računalnika
  • vrsta naprave
  • lokacija naprave
  • vrsta spletnega brskalnika
  • obiskane ciljne strani
  • izhodne strani
  • vstopne strani
  • povprečno trajanje seje
  • ura in datum obiska
  • uporabljen operacijski sistem
  • ločljivost zaslona
  • trajanje obiska posamezne strani
  • druge statistične podatke iz katerih ni razvidna tvoja identiteta

Zgoraj omenjene osebne podatke potrebujem zato, da lahko spremljam statistična poročila o obisku spletne strani blebetac.si.

Minimalno trajanje hrambe osebnih podatkov posredovanih ob vsakem obisku spletne strani blebetac.si je 14 mesecev. Za osebne podatke običajno vklopim možnost neomejenega roka hrambe, saj lahko le na takšen način dobim realno sliko o statistiki obiskov.

Prevzem odgovornosti za posredovane osebne podatke

Za pravilnost, popolnost in ažurnost osebnih podatkov, ki mi jih posreduješ, si odgovoren sam. Prav tako si sam odgovoren za vse ostale osebne podatke, ki mi jih prostovoljno posreduješ in jih od tebe izrecno ne zahtevam.

Varstvo osebnih podatkov in njihovega prenosa

Nobenih osebnih podatkov iz katerih je razvidna tvoja identiteta in, ki jih kadarkoli in na kakršen koli način posreduješ v sklopu obiska spletne strani blebetac.si, ne posredujem, posojam ali prodajam nepooblaščenim tretjim osebam ali jih na kakršen koli drug način ne zlorabljam v namene, ki niso navedeni na tej strani, razen v primeru pisnega soglasja s tvoje strani.

Izjema v zvezi z dostopom do tvojih osebnih podatkov so pooblaščene institucije (recimo sodišča) v primeru, da to zahtevajo na podlagi zakona za potrebe izvajanja pravnih postopkov povezanih s to politiko zasebnosti.

Da z varnostjo mislim resno, dokazuje tudi dejstvo, da spletna stran blebetac.si uporablja tako imenovano varno povezavo s pomočjo SSL (Secure Socket Layer) certifikata. Le-ta predstavlja digitalno varnostno potrdilo o pristnosti identitete spletne strani in poskrbi za varnost prenosa osebnih podatkov med tabo in spletno stranjo blebetac.si. Da je SSL certifikat res uporabljen, vidiš po tem, da se na skrajni levi strani vrstice, kamor vpišeš URL naslov spletne strani, nahaja zaklenjena ključavnica.

Kljub vsemu moraš vedeti, da 100% varen način prenosa osebnih podatkov po medmrežju ne obstaja. Čeprav se bom maksimalno potrudil, da vsi tvoji osebni podatki ostanejo varni, absolutne varnosti iz prej omenjenega razloga ne morem garantirati. Priporočam ti, da nobenih osebnih podatkov ne deliš z osebami, ki niso vredne zaupanja in bi ti lahko na kakršen koli način škodile.

Zasebnost otrok

Osebnih podatkov otrok, mlajših od 13 let, zavestno ne zbiram, uporabljam, hranim ali obdelujem na kakršen koli drug način. Če si mlajši od 13 let, ti odsvetujem posredovanje kakršnih koli osebnih podatkov preko spletne strani blebetac.si. V kolikor si starš ali zakoniti skrbnik otroka mlajšega od 13 let, za katerega sumiš, da mi je na kakršen koli način posredoval svoje osebne podatke, mi to prosim čim prej sporoči. Trenutna spodnja meja, pri kateri soglasje staršev ali zakonitih skrbnikov za obdelavo osebnih podatkov ni več potrebno, znaša 16 let.

Povezave do drugih spletnih strani in njihova politika zasebnosti

Spletna stran blebetac.si lahko vsebuje povezave do drugih, zunanjih spletnih strani, kar pomeni, da boš ob kliku na takšno povezavo preusmerjen na drugo spletno stran. Vedi, da nobena zunanja spletna stran ni pod mojim nadzorom in je ne upravljam jaz, kar pomeni, da ne prevzemam nobene odgovornosti v zvezi z njo. Priporočam ti, da si ob obisku druge spletne strani prebereš njeno politiko zasebnosti, ki prične veljati v trenutku, ko takšno spletno stran obiščeš.

Piškotki

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na tvojem računalniku, tablici ali mobilnem telefonu, ko preko spletnega brskalnika obiščeš neko spletno stran. To se zgodi tako, da obiskana spletna stran pošlje informacije spletnemu brskalniku, ki nato ustvari tekstovno datoteko (piškotek).

Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporabljaš (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer,…).

Piškotki niso virusi, so vselej časovno omejeni, njihovo shranjevanje pa lahko po lastni želji omejiš ali celo onemogočiš. Velja opozoriti, da lahko v obeh omenjenih primerih pride do takšnih ali drugačnih težav pri uporabi spletne strani.

Vse o piškotkih si preberi v politiki piškotkov.

Tvoje pravice v zvezi z obdelavo osebnih podatkov

V zvezi z obdelavo tvojih osebnih podatkov imaš več pravic, ki so opisane v nadaljevanju.

Pravica do informiranosti

Pravico imaš na jedrnat, pregleden, lahko dostopen, razumljiv in brezplačen način pridobiti vse informacije o zbiranju, hrambi in obdelavi tvojih posredovanih osebnih podatkov ter druge informacije povezane z njimi. 

Pravica dostopa

Z moje strani imaš pravico zahtevati potrditev, ali v zvezi s tabo obdelujem osebne podatke, prav tako pa imaš pravico zahtevati, da te seznanim s tem, katere tvoje osebne podatke obdelujem in z vsemi ostalimi informacijami povezanimi z njimi.

Pravica do popravka

V kolikor si mi posredoval nepravilne ali nepopolne osebne podatke, imaš pravico zahtevati njihov popravek.

Pravica do izbrisa (pozabe)

V kolikor ne obstaja več upravičen razlog za nadaljnjo obdelavo tvojih osebnih podatkov, imaš pravico zahtevati njihov izbris.

Pravica do omejitve obdelave

Pravico imaš zahtevati omejitev obdelave tvojih osebnih podatkov v primeru, da:

  • oporekaš točnosti osebnih podatkov
  • osebni podatki niso več potrebni za namen obdelave, potrebuješ pa jih za uveljavljanje pravnih zahtevkov
  • je obdelava osebnih podatkov nezakonita in nasprotuješ izbrisu ter zahtevaš omejitev uporabe

Pravica do prenosljivosti

Tvoje obdelane osebne podatke imaš pravico dobiti v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki.

Pravica do ugovora

Pravico imaš ugovarjati obdelavi tvojih osebnih podatkov v primeru obdelave za potrebe opravljanja nalog v javnem interesu ali pri izvajanju javne oblasti ter direktnega marketinga (tudi profiliranje).

Pravica do odločanja o avtomatiziranem sprejemanju odločitev, vključno s profiliranjem

Pravico imaš zahtevati, da tvoji osebni podatki ne postanejo predmet avtomatizirane obdelave, ki bi imela za posledico nastanek pravnega ali podobnega učinka.

Spremembe politike zasebnosti

Politiko zasebnosti lahko kadarkoli spremenim, kar boš zlahka ugotovil po datumu zadnjih sprememb, ki ga najdeš po koncu tega odstavka. Svetujem ti, da se občasno tukaj ustaviš in se seznaniš z morebitnimi novostmi. Posodobljena politika zasebnosti začne veljati z dnem objave na tej strani.

Politika zasebnosti je bila zadnjič spremenjena dne 21.4.2020.

Soglašanje s politiko zasebnosti

Če se odločiš za nadaljnje brskanje po spletni strani blebetac.si, to pomeni, da si politiko zasebnosti v celoti prebral, da razumeš njeno vsebino in se z njo tudi strinjaš.

Kontakt v zvezi s politiko zasebnosti

V primeru vprašanj, težav ali česar koli povezanega s politiko zasebnosti, mi lahko pišeš na e-naslov info@blebetac.si.