Pravila in pogoji uporabe

Kazalo vsebine

Piškotki

Splošno o piškotkih

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na tvojem računalniku, tablici ali mobilnem telefonu, ko preko spletnega brskalnika obiščeš neko spletno stran. To se zgodi tako, da obiskana spletna stran pošlje informacije spletnemu brskalniku, ki nato ustvari tekstovno datoteko (piškotek).

Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporabljaš (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer,…).

Piškotki niso virusi, so vselej časovno omejeni, njihovo shranjevanje pa lahko po lastni želji omejiš ali celo onemogočiš. Velja opozoriti, da lahko v obeh omenjenih primerih pride do takšnih ali drugačnih težav pri uporabi spletne strani.

Namen piškotkov

Različni piškotki imajo različne funkcije, med katerimi so tudi:

 • spremljanje statistike obiskovanja spletne strani
 • zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
 • pravilno delovanje spletne strani
 • prilagoditev videza spletne strani glede na napravo, preko katere obiskovalec dostopa do spletne strani
 • pomnjenje prijavnih podatkov
 • prikazovanje oglasov
 • omogočanje delovanja spletnih trgovin
 • omogočanje delovanja spletnih bank
 • omogočanje delovanja drugih oblik spletnega poslovanja
 • pomnjenje izbire jezika na večjezičnih spletnih straneh

Glavne vrste piškotkov

Začasni ali sejni piškotki

Začasni ali sejni piškotki trajajo eno sejo, ne moreš jih onemogočiti in se izbrišejo takoj, ko zapreš okna spletnega brskalnika ali v primeru, da dolgo ostaneš na neki spletni strani in v tem času nisi aktiven. Tovrstni piškotki se recimo uporabljajo pri spletnem nakupovanju, kjer zagotavljajo dalj časa trajajoče brskanje po spletni trgovini brez tveganja, da bi se ti košarica samodejno izpraznila še pred opravljenim nakupom.

Trajni ali shranjeni piškotki

Trajni ali shranjeni piškotki trajajo dalj časa, kar je odvisno od posameznega piškotka in jih lahko onemogočiš. Tovrstni piškotki se recimo uporabljajo pri registracijah in kasnejših prijavah na portalih, kjer zagotavljajo pomnjenje uporabniškega imena, gesla in drugih prijavnih podatkov, da ti jih ni potrebno ob vsakem obisku spletne strani ponovno vnašati.

Drugi ali third-party piškotki

Drugi ali third-party piškotki so piškotki zunanjih spletnih strani, ki so tako ali drugače povezane z obiskano spletno stranjo in jih lahko onemogočiš. Tovrstni piškotki se recimo uporabljajo za prikazovanje oglasnih sporočil na podlagi tvojega vedenja na spletni strani, vključno z iskanimi besedami, interesi in podobno. Se ti je že kdaj zgodilo, da si po obisku neke spletne strani, čisto po naključju na Facebooku naletel na oglas za izdelek, katerega si si malo prej ogledoval na spletu? No, to je to. Vsi ti piškotki niso pod mojim vplivom, zato ti svetujem, da v primeru, da jih želiš onemogočiti, obiščeš relevantno zunanjo spletno stran in poiščeš kar te zanima. Primeri zunanjih spletnih strani, ki uporabljajo takšne piškotke so Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Google Analytics, Google+, Tumblr in Google Maps.

Uporabljeni piškotki na spletni strani Blebetac.si

Na spletni strani Blebetac.si uporabljam naslednje piškotke:

_ga (Google Analytics): zbiranje informacij o obiskovalcih spletne strani in sejah ter za spremljanje uporabe spletne strani s strani obiskovalcev; traja 2 leti

_cfduid (One Signal): identificiranje posameznika za skupnim (deljenim) IP naslovom in omogočanje varnostnih nastavitev glede na posameznika – piškotek ni povezan s posameznikovim ID-jem in ne shranjuje nikakršnih osebnih podatkov iz katerih bi bila razvidna obiskovalčeva identiteta; traja 1 mesec

_gid (Google Analytics): shranjevanje informacij o načinu uporabe spletne strani s strani obiskovalcev in za osnovanje poročila o uspešnosti spletne strani v povezavi z obiskovalci; zbira podatke kot so število obiskovalcev spletne strani, vir od koder so obiskovalci prišli na spletno stran in katere strani na spletni strani so bile obiskane; traja 1 dan

_gat_gtag_UA_143707648_1 (Google Analytics): ločevanje med uporabniki; traja 1 minuto

Upravljanje piškotkov

Piškotke lahko upravljaš ne glede na to, kateri spletni brskalnik uporabljaš. Za upravljanje z njimi, spodaj klikni na ustrezen spletni brskalnik in si preberi napotke, kako to storiš. Še enkrat pa te želim opozoriti, da omejevanje ali celo onemogočanje shranjevanja (katerih koli) piškotkov lahko privede do različnih napak v delovanju spletne strani Blebetac.si.


Zasebnost

Ker spoštujem tvojo zasebnost in zasebnost vseh ostalih obiskovalcev spletne strani Blebetac.si, zbiram, uporabljam, hranim in kakorkoli drugače obdelujem tvoje osebne podatke v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (General Data Protection Regulation ali GDPR).

Katere osebne podatke zbiram, za kaj jih uporabljam in kako dolgo jih hranim

Odvisno od tvojih aktivnosti in želja, lahko preko spletne strani Blebetac.si zbiram različne osebne podatke povezane s tabo.

Kontaktni obrazec

Ko uporabiš kontaktni obrazec, o tebi zbiram naslednje osebne podatke:

 • ime
 • e-naslov
 • drugi osebni podatki, ki jih prostovoljno vneseš v polje “Kaj mi želiš sporočiti”

Tvoje ime potrebujem zato, da vsaj približno vem kdo si, poleg tega pa imam navado, da te ob odgovoru na sporočilo nagovorim po imenu.

Tvoj e-naslov potrebujem zato, da vem na kateri e-naslov ti moram odgovoriti na sporočilo.

Minimalno trajanje hrambe osebnih podatkov posredovanih ob uporabi kontaktnega obrazca je toliko časa, dokler ni najin pogovor povezan s prvotno poslanim sporočilom, zaključen in izbrisan. Pogovorov običajno ne brišem, ker nikoli ne vem, kdaj mi bo kakšna informacija prišla prav.

Obrazec za komentiranje objav

Ko uporabiš obrazec za komentiranje objav, o tebi zbiram naslednje osebne podatke:

 • ime
 • e-naslov
 • spletna stran
 • drugi osebni podatki, ki jih prostovoljno vneseš v polje “Prostor za tvoj komentar”

Tvoje ime potrebujem zato, da vsaj približno vem kdo si, poleg tega pa imam navado, da te ob odgovoru na komentar nagovorim po imenu.

Tvoj e-naslov potrebujem zato, da nanj prejmeš avtomatsko obvestilo o tem, da je nekdo odgovoril na tvoj komentar.

Tvojo spletno stran (če jo imaš) potrebujem zato, da si lahko jaz in bralci ogledamo, kaj zanimivega nam ponujaš v branje.

Minimalno trajanje hrambe osebnih podatkov posredovanih ob uporabi obrazca za komentiranje objav je toliko časa, dokler komentarja ali celotne objave ne izbrišem. Komentarjev in objav običajno ne brišem, saj je smisel ravno v tem, da se v komentarjih med bralci razvije debata.

Google Analytics

Kadarkoli obiščeš spletno stran Blebetac.si, o tebi zbiram naslednje osebne podatke:

 • IP naslov računalnika
 • vrsta naprave
 • lokacija naprave
 • vrsta spletnega brskalnika
 • obiskane ciljne strani
 • izhodne strani
 • vstopne strani
 • povprečno trajanje seje
 • ura in datum obiska
 • uporabljen operacijski sistem
 • ločljivost zaslona
 • trajanje obiska posamezne strani
 • druge statistične podatke iz katerih ni razvidna tvoja identiteta

Zgoraj omenjene osebne podatke potrebujem za spremljanje statističnih poročil o obisku spletne strani Blebetac.si.

Minimalno trajanje hrambe osebnih podatkov posredovanih ob vsakem obisku spletne strani Blebetac.si je štirinajst (14) mesecev. Za osebne podatke običajno vklopim možnost neomejenega roka hrambe, saj lahko le na takšen način dobim realno sliko o statistiki obiskov.

Prevzem odgovornosti za posredovane osebne podatke

Za pravilnost, popolnost in ažurnost osebnih podatkov, ki mi jih posreduješ, si odgovoren sam. Prav tako si sam odgovoren za vse ostale osebne podatke, ki mi jih prostovoljno posreduješ in jih od tebe izrecno ne zahtevam.

Varstvo osebnih podatkov in njihovega prenosa

Nobenih osebnih podatkov iz katerih je razvidna tvoja identiteta, in ki jih kadarkoli in na kakršen koli način posreduješ v sklopu obiska spletne strani Blebetac.si, ne posredujem, posojam ali prodajam nepooblaščenim tretjim osebam ali jih na kakršen koli drug način ne zlorabljam v namene, ki niso navedeni na tej strani, razen v primeru pisnega soglasja s tvoje strani.

Izjema v zvezi z dostopom do tvojih osebnih podatkov so pooblaščene institucije (recimo sodišča) v primeru, da to zahtevajo na podlagi zakona za potrebe izvajanja pravnih postopkov povezanih s Pravili in pogoji uporabe.

Da z varnostjo mislim resno, dokazuje tudi dejstvo, da spletna stran Blebetac.si uporablja tako imenovano varno povezavo s pomočjo SSL (Secure Socket Layer) certifikata. Le-ta predstavlja digitalno varnostno potrdilo o pristnosti identitete spletne strani in poskrbi za varnost prenosa osebnih podatkov med tabo in spletno stranjo Blebetac.si. Da je SSL certifikat res uporabljen, vidiš po tem, da se na skrajni levi strani vrstice, kamor vpišeš URL naslov spletne strani, nahaja zaklenjena ključavnica.

Kljub vsemu moraš vedeti, da 100% varen način prenosa osebnih podatkov po medmrežju ne obstaja. Čeprav se bom maksimalno potrudil, da vsi tvoji osebni podatki ostanejo varni, absolutne varnosti iz prej omenjenega razloga ne morem garantirati. Priporočam ti, da nobenih osebnih podatkov ne deliš z osebami, ki niso vredne zaupanja in bi ti lahko na kakršen koli način škodile.

Zasebnost otrok

Osebnih podatkov otrok, mlajših od 13 let, zavestno ne zbiram, uporabljam, hranim ali obdelujem na kakršen koli drug način. Če si mlajši od 13 let, ti odsvetujem posredovanje kakršnih koli osebnih podatkov preko spletne strani Blebetac.si. V kolikor si starš ali zakoniti skrbnik otroka mlajšega od 13 let, za katerega sumiš, da mi je na kakršen koli način posredoval svoje osebne podatke, mi to prosim čim prej sporoči. Trenutna spodnja meja, pri kateri soglasje staršev ali zakonitih skrbnikov za obdelavo osebnih podatkov ni več potrebno, znaša 16 let.

Tvoje pravice v zvezi z obdelavo osebnih podatkov

V zvezi z obdelavo tvojih osebnih podatkov imaš več pravic, ki so opisane v nadaljevanju.

Pravica do informiranosti

Pravico imaš na jedrnat, pregleden, lahko dostopen, razumljiv in brezplačen način pridobiti vse informacije o zbiranju, hrambi in obdelavi tvojih posredovanih osebnih podatkov ter druge informacije povezane z njimi. 

Pravica dostopa

Z moje strani imaš pravico zahtevati potrditev, ali v zvezi s tabo obdelujem osebne podatke, prav tako pa imaš pravico zahtevati, da te seznanim s tem, katere tvoje osebne podatke obdelujem in z vsemi ostalimi informacijami povezanimi z njimi.

Pravica do popravka

V kolikor si mi posredoval nepravilne ali nepopolne osebne podatke, imaš pravico zahtevati njihov popravek.

Pravica do izbrisa (pozabe)

V kolikor ne obstaja več upravičen razlog za nadaljnjo obdelavo tvojih osebnih podatkov, imaš pravico zahtevati njihov izbris.

Pravica do omejitve obdelave

Pravico imaš zahtevati omejitev obdelave tvojih osebnih podatkov v primeru, da:

Pravica do prenosljivosti

Tvoje obdelane osebne podatke imaš pravico dobiti v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki.

Pravica do ugovora

Pravico imaš ugovarjati obdelavi tvojih osebnih podatkov v primeru obdelave za potrebe opravljanja nalog v javnem interesu ali pri izvajanju javne oblasti ter direktnega marketinga (tudi profiliranje).

Pravica do odločanja o avtomatiziranem sprejemanju odločitev, vključno s profiliranjem

Pravico imaš zahtevati, da tvoji osebni podatki ne postanejo predmet avtomatizirane obdelave, ki bi imela za posledico nastanek pravnega ali podobnega učinka.


Komentiranje objav

Jezik in slovnica

Vsebina na spletni strani Blebetac.si je napisana v slovenskem jeziku in je zato primarno namenjena slovenskim državljanom. Iz tega razloga moraš komentarje pisati v kar se da pravilni slovenščini (brez pretiranega slenga, narečnih izrazov in podobno) oziroma tako, da bo vsak bralec zmožen prebrati in razumeti njihovo vsebino.

V komentarjih ne smeš uporabljati velikih tiskanih črk, saj ne le, da je takšno besedilo težje berljivo, temveč na spletu predstavlja kričanje.

Negativno vedenje

V komentarjih ne preklinjaj, žali, grozi, napadaj, nadleguj, obrekuj, spodbujaj k nasilju, nestrpnosti in sovraštvu ter ne izvajaj drugih spornih dejanj, ki bi lahko kakorkoli in na kogarkoli negativno vplivala. Sem prav tako spadajo vsa ostala dejanja, ki predstavljajo tveganje za kršenje oziroma kršijo zakonodajo Republike Slovenije.

Zunanje povezave in oglaševanje

V komentarjih ne smeš objavljati kakršnih koli zunanjih povezav na druga spletna mesta, ne glede na njihov namen in vsebino. V kolikor gre za smiselno in relevantno potezo, lahko objaviš povezavo do katerega koli dela spletne strani Blebetac.si.

Poleg zgoraj omenjenih zunanjih povezav, v komentarjih ne uporabljaj besed in stavkov, ki bi se jih lahko smatralo kot poskus oglaševanja.

Smiselnost in ponavljanje komentarjev

Poskrbeti moraš, da je vsebina tvojih komentarjev neposredno povezana z vsebino prispevka, četudi imajo, sicer napačno objavljeni komentarji, zvezo s prispevkom, ki se prav tako nahaja na spletni strani Blebetac.si.

Ne objavljaj dveh ali več komentarjev z enako ali podobno vsebino tako pod istim prispevkom, kot tudi ne pod več različnimi prispevki.

Objava imena in e-naslova ter razkritje osebnih podatkov

Za komentiranje moraš obvezno vpisati svoje ime in e-naslov. Zavoljo pristne komunikacije, nujno vpiši svoje pravo ime in veljaven e-naslov. Slednji ne bo nikjer javno objavljen in bo uporabljen zgolj zato, da boš prejel obvestilo o odgovoru na tvoj komentar.

V komentarjih v nobenem primeru ne razkrivaj kakršnih koli osebnih podatkov, ki bi lahko tako ali drugače kogarkoli ogrozili.

Moderiranje, brisanje in urejanje komentarjev

Vsak objavljen komentar pod posameznim prispevkom pred uradno objavo moderiram. To pomeni, da ga temeljito pregledam in se na podlagi videnega odločim, ali je napisan v skladu s Pravili in pogoji uporabe ali ne. .

V kolikor ugotovim, da je komentar primeren za objavo, ga odobrim in bo le-ta v najkrajšem možnem času viden pod prispevkom, kateremu je namenjen.

V primeru, da komentar ni primeren za objavo, ga smatram kot neustreznega in ga posledično trajno izbrišem brez predhodnega obvestila.

Nobenih neustreznih komentarjev na nikakršen način ne urejam s ciljem, da bi bili primerni za objavo, saj si sam odgovoren za vsebino in ustreznost svojih komentarjev.

Blokiranje komentiranja

V primeru hujših in/ali ponavljajočih kršitev si pridržujem pravico, da tvoj IP naslov brez predhodnega obvestila trajno blokiram in ti s tem onemogočim nadaljnje komentiranje.


Avtorske pravice

Vso gradivo na spletni strani Blebetac.si, vključno z dizajnom, besedili, logotipom in fotografijami je, razen, kjer je navedeno drugače, bodisi moja last – last avtorja spletne strani Blebetac.si – bodisi imam za njihovo uporabo zakupljeno licenco oziroma z avtorjem sklenjen dogovor o uporabi.

Nobenega gradiva, delno ali v celoti, ne smeš kopirati, razmnoževati, distribuirati, spreminjati, fotografirati, prenašati na napravo preko katere dostopaš do spletne strani Blebetač.si ali kakorkoli drugače zlorabljati v neosebne ali komercialne namene, brez mojega predhodnega pisnega dovoljenja. Izjema pri tem je uporaba objavljenih prispevkov v zgolj osebne namene, saj si jih lahko brez zadržkov natisneš. Pri tem moraš zagotoviti le, da bo vsak natisnjen prispevek vključeval navedbo avtorja prispevka, spletno povezavo do mesta, kjer je bil prispevek prvotno objavljen in kopijo tega besedila o avtorskih pravicah, ki ga pravkar bereš.


Omejitev odgovornosti

Kakršna koli vsebina na spletni strani Blebetac.si je zgolj informativne narave in ni nadomestilo za posvet z ustreznim strokovnjakom (v kolikor je določen prispevek usmerjen v neko točno določeno področje). To spletno stran obiskuješ na lastno odgovornost in sam odgovarjaš za morebitne posledice, ki bi jih utrpel s sprejemanjem kakršnih koli odločitev na podlagi prebrane vsebine.

Kljub trudu, ki ga vložim v vsebino na spletni strani Blebetac.si, se tudi sam kdaj zmotim, a ne glede na to, ne odgovarjam za morebitne napačne, netočne, neustrezne in/ali nepopolne informacije. Pri tem velja še omeniti, da v kolikor bereš prispevek, ki je bil napisan pred več meseci ali celo leti, ni nujno, da je njegova vsebina še vedno  aktualna, oziroma, da predstavlja aktualno stanje povezano s temo objave.

Vsaka spletna stran na internetu je podvržena takšnim ali drugačnim težavam, zato ne prevzemam nobene odgovornosti v primeru začasne nedostopnosti spletne strani Blebetac.si kot rezultat tehničnih ali drugih težav. Prav tako nisem odgovoren za nobene negativne posledice, ki bi jih ti utrpel kot posledica uporabe in dostopa oziroma neuporabe in nedostopnosti spletne strani ter njene vsebine.

Lahko se zgodi, da boš na spletni strani Blebetac.si naletel na kakšno zunanjo povezavo, ki te bo ob kliku preusmerila na neko drugo spletno stran. Vedi, da nobena tovrstna spletna stran ni pod mojim nadzorom in je ne upravljam jaz, zato ne prevzemam nobene odgovornosti v zvezi z njo. Na katerikoli zunanji spletni strani veljajo pravila in pogoji, ki jih je določil njen avtor in nimajo nikakršne zveze s Pravili in pogoji uporabe spletne strani Blebetac.si. Priporočam ti, da se z vsemi pravnimi besedili seznaniš že takoj ob prvem obisku zunanje spletne strani.


Spremembe Pravil in pogojev uporabe

Pravila in pogoje uporabe lahko kadarkoli spremenim, kar boš zlahka ugotovil po datumu zadnjih sprememb, ki ga najdeš po koncu tega odstavka. Svetujem ti, da se občasno tukaj ustaviš in se seznaniš z morebitnimi novostmi. Posodobljena Pravila in pogoji uporabe začnejo veljati z dnem objave na tej strani.

Pravila in pogoji uporabe so bili zadnjič spremenjeni dne 1.4.2021.


Soglašanje s Pravili in pogoji uporabe

Če se odločiš za nadaljnje brskanje po spletni strani Blebetac.si, to pomeni, da si Pravila in pogoje uporabe v celoti prebral, da razumeš njihovo vsebino in se z njo tudi strinjaš.


Kontakt v zvezi s Pravili in pogoji uporabe

V primeru vprašanj, težav ali česar koli povezanega s Pravili in pogoji uporabe, mi lahko pišeš preko kontaktnega obrazca.

Scroll to Top