Vsak starš ve, da se obdobje pred rojstvom prvega otroka močno razlikuje od obdobja po nastopu starševske vloge. V bistvu se človeku življenje v trenutku obrne na glavo. S tem ne mislim nič slabega, a dejstvo je, da nikoli več ni tako, kot je bilo. Čeprav sva se oba z ženo strinjala, da bova kar čim več časa preživela z otrokoma, sva sčasoma začela pogrešati le in samo najine trenutke, brez nešteto skrbi in brez kogarkoli v najini bližini. No, po skoraj 5 letih nama je to končno uspelo.

Razlogov za 5 let “abstinence” je veliko

Ker cilj objave ni po dolgem in počez razlagati zakaj je trajalo skoraj 5 let, preden sva uspela otroka “izpustiti” iz rok, bo dovolj že, če omenim le en razlog za takšno odločitev.

Torej … najina vzgoja se preveč razlikuje od vzgoje vseh tistih, ki so na razpolago za varstvo najinih otrok. Tako v teoriji kot v praksi je dokazano, da vzgojni ukrepi pred več desetletij niso bili takšni, kakršne bi otroci potrebovali za lažje soočanje s težavami in izzivi v odraslosti (še posebej s psihološkega vidika). Da ne bo pomote – verjamem, da je vsak starš skrbel za svojega otroka po svojih zmožnostih oziroma tako, kot je v tistem času verjel, da je zanj najbolje. A življenje gre naprej, dognanja na področju vzgoje (in kjerkoli drugje), pa tudi. Ravno velike razlike med preteklim in sedanjim razumevanjem razvoja otroških možganov in posledično vzgoji so tisto, zaradi česar marsikdo misli, da o vzgoji otrok ve vse.

Sina in hčerko sva dala v varstvo mojim staršem

Ker se je obetal lep dan, sva se z ženo odločila, da kupiva majhen napihljiv bazenček in ga odneseva k mojim staršem. Ti namreč živijo v hiši in imajo na terasi ogromno prostora, ki ga tako in tako ne izkoriščajo, zato je bil že čas, da se na njej začne dogajati. Če k temu prištejem še dejstvo, da otroka rada čofotata v vodi in letos žal nismo imeli veliko priložnosti za kopanje, si boljšega verjetno ne bi mogla zamisliti.

Peščena plaža in morje
Letošnje leto na žalost nismo imeli možnosti za pogosto kopanje v morju, reki, jezeru ali bazenu

Ko je napočil “najin” čas, za katerega sva za prvič določila, da bo trajal dobro uro, sva se poslovila in odšla. O kakršnem koli izbruhu ni bilo ne duha, ne sluha. Potihem sva to tudi pričakovala.

Odpravila sva se v bližnji park in na pijačo

Odločitev o vsem skupaj je bila precej nagla, zato z ženo nisva ničesar načrtovala. Najlažje in najhitreje se je bilo odpraviti do bližnjega parka. Tam sva se v miru sprehajala, sedela na klopi in se pogovarjala. Čeprav obiskovanje gostiln ni v najini navadi in v tem ne vidiva konkretnega smisla, sva sklenila, da si za konec privoščiva še pijačo. Mi verjameš, če rečem, da nama ni bilo hudega?

Veš kaj je bilo pri vsem skupaj najbolj smešno? Ko sva sedla v avto in se odpeljala do parka, sva se celo pot smejala. Ja, le smejala sva se, brez besed. To ti verjetno pove vse, ne?

Sploh nisva vedela o čem bi govorila

Čeprav najini večeri z ženo pretežno sestojijo iz pogovorov – pozimi na kavču, poleti pa na nepogrešljivem balkonu – to niti približno ni enako kot preživljanje skupnega časa sredi dneva in izven stanovanja. Na čase sva imela kar velik problem pri iskanju tem za pogovor in najbrž bi lahko to priložnost veliko bolje izkoristila. Kakorkoli že, v vsakem primeru sva uživala in to si želiva ponoviti še kdaj. Vsekakor prej, kot čez 5 let in tudi, če gostilno preskočiva.

Starša sta se dobro pripravila in odlično opravila svojo nalogo

Moram priznati, da sta se moja starša na varstvo zelo dobro pripravila. Ne le, da sta privlekla na plano vse mogoče, kar bi otroka utegnilo zanimati (čeprav sta imela igrače tudi s sabo) ampak sta predhodno zanju celo kupila krofe, za katere vesta, da jih obožujeta.

Po besedah otrok, sta se oba zelo zabavala tako v bazenu, kot izven njega. Edina stvar, nad katero je imel sin pripombe je bil pristop mojega očeta, ki ga je nekoliko oštel zaradi vedenja do sestre. Kakorkoli obrnem, menim, da sta starša odlično opravila svojo nalogo in prepričan sem, da bosta najmlajša kmalu želela iti na podoben obisk.

Balinčki
Eden izmed pripomočkov za igro, ki sta ga pripravila babica in dedek, so bili tudi balinčki

Vprašanje zate

Če imaš otroke, kako je izgledal tvoj prvi “zmenek” z drugo polovico po rojstvu prvega otroka? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!