Ja, šestič! Tako je to, če živiš v najemu in nikoli z gotovostjo ne veš, kako se bodo stvari odvijale. Skratka … zadnje tedne se je v naši družini veliko dogajalo. Ne jaz, ne žena, si kljub dejstvu, da bo do selitve slej kot prej prišlo, nisva mislila, da bo ta čas nastopil tako hitro. V bistvu se nama s selitvijo niti ni mudilo, ker smo bili vsi zelo zadovoljni z našim domom in z najemodajalcem, s katerim smo se lahko vedno dogovorili čisto vse in brez kakršnega koli problema. Takšnih ljudi manjka in jih moraš, po mojih izkušnjah sodeč, iskati z lupo. Kakorkoli, do selitve je očitno moralo priti in prepričan sem, da bo to dobro za celo družino.

Ravno smo želeli prenoviti prejšnje stanovanje

Že večkrat, med drugim tudi v objavi o moji hvaležnosti za streho nad glavo sem omenil, da bi nam v prejšnjem stanovanju zelo prav prišla dodatna soba, ker smo štirje družinski člani spali v eni sami spalnici z eno zakonsko in eno običajno posteljo. Ker nama selitev ni bila v interesu, sva začela razmišljati o konkretni prenovi doma, s čimer bi končno zadostili našim potrebam. V mislih sva imela, da bi kuhinjo z jedilnico združila z dnevno sobo, v prostoru, kjer je bila kuhinja, bi si uredila najino spalnico, soba, v kateri smo spali vsi, pa bi tako postala otroška.

Kljub zavedanju, da bi takšen poseg pomenil precej stroškov, načrtovanja, razbijanja, prahu in druge umazanije, sva na spletu poiskala vso potrebno opremo, vključno s kuhinjo, katere izris je naredil moj oče, ki je vrsto let delal v salonu kuhinj. No, potem pa se je začelo …

Kar naenkrat smo dobili priložnost najeti drugo stanovanje

Ker sva z ženo slišala, da se, vsaj na dostavo kuhinje, čaka tudi po mesec ali več, sva se odločila, da jo bova že naslednji dan naročila. Ravno na ta dan pa sva izvedela za možnost najema drugega, nekoliko večjega stanovanja v bližnjem bloku. Nisva ravno vedela, kaj bi si o nenadni priložnosti mislila, a ideja o domu z dodatno sobo nama je bila všeč, ker je bilo to točno tisto, česar smo si želeli in potrebovali.

Spalnica v prejšnjem stanovanju
To je bila edina spalnica v prejšnjem stanovanju, zato sva bila ob misli na dodatno sobo res vesela

Ker so bili ogledi določeni vnaprej, časa za razmišljanje pa ni bilo na pretek, sem moral v službi po hitrem postopku zaprositi in tudi dobiti dopust, čeprav le za tiste pol ure ogleda. Tega trenutka pač nisem želel zamuditi, ne glede na to, da ženi pri odločanju kaj je dobro za nas in kaj ne, popolnoma zaupam.

Otroka sta imela mešane občutke, vključno z mano

Otrokom sporočiti novico o selitvi ni vedno lahko. Bistveno lažje je, dokler ne dosežejo določene starosti, pri kateri se začnejo vsega zavedati. Posledično eden izmed najinih najmlajših s selitvijo ni imel večjih težav, medtem ko je drugi zelo hitro spremenil svoje vedenje. Oba sta se na prejšnje stanovanje zelo navezala (in midva prav tako), zato z ženo nisva bila presenečena, da so se pri enemu začeli kazati znaki tesnobe. Odpor do selitve, pomanjkanje apetita, spremenjen odnos do drugih članov družine, neupoštevanje pravil in dogovorov, nagajanje sorojencu in še ogromno drugih sprememb je bilo opaziti. Še večji problem so bile noči – zbujanje zaradi lakote, le nekaj ur spanca na noč, nesprejemanje ostalih družinskih članov v isti spalnici, odpor do spanja in podobno. Tisto obdobje je bilo res težko za vse nas.

Medtem ko se je žena s selitvijo hitro sprijaznila, je bilo pri meni ravno obratno. Že spet? Zakaj? Bom znova moral vso naše imetje nositi drugam? Bodo sosedi prijazni? Se bom uspel navaditi na vse spremembe? Kako bom dobil navdih za pisanje Blebetača? Zastavljalo se mi je nešteto vprašanj in mi ob misli na selitev niti malo ni bilo prijetno. Če k temu prištejem še vsakodnevno fizično delo v službi in težave z išiasom … Ah, polomija. Enostavno nisem več 21-letnik, ko sem se prvič selil z veliko mero motivacije, poln energije in s fit telesom.

Kaj smo izvedeli, videli in ugotovili na ogledu stanovanja

2-sobno stanovanje velikosti okrog 60m2 se nahaja le par minut hoje stran od prejšnjega, zato smo se na ogled odpravili peš. Pri bloku nas je že čakal prijazen gospod, ki nam je vse prostore z veseljem razkazal in odgovoril na vsa najina vprašanja.

Zamenjana fasada bloka, širše stopnišče z “le” 55 stopnicami in novejša vhodna vrata

Že na daleč je bilo opaziti novejšo fasado bloka, zato sem predvideval, da je bilo hkrati s tem poskrbljeno za dobro izolacijo. Oboje mi je kasneje potrdil gospod, ki nam je razkazal stanovanje.

Fasada bloka v katerem se nahaja novo stanovanje
Fasada bloka je bila zamenjana in dobro izolirana

Še preden smo prišli do vhodnih vrat, nas je čakalo 55 stopnic (ja, dejansko sem jih preštel). Čeprav gre za stanovanje v čisto zgornjem nadstropju, je blok nižji od prejšnjega, v katerem sem moral v eno smer prehoditi 85 stopnic (jap, tudi te sem preštel – večkrat). Za piko na i, je stopnišče dosti širše, zato sem vedel, da bo morebitna selitev potekala vsaj malce lažje. Aja, kot lahko sklepaš, blok nima dvigala. Le zakaj bi ga imel, če pa je pohištvo narejeno iz papirja, ne?

Ob prihodu do vhodnih vrat je sledil naslednji plus. Čeprav vrata niso najnovejšega letnika, se je videlo, da ne izvirajo še iz časa Paleolitika, kar za tista iz prejšnjega stanovanja ne morem reči.

Majhna predsoba in najmanjša kopalnica z WC-jem na svetu

Po vstopu v stanovanje smo se znašli v majhni predsobi, ki našim potrebam popolnoma zadošča in je dovolj velika za vse “običajne” kose pohištva, ki jih povprečen človek v tovrstnem prostoru potrebuje.

Potem smo si ogledali miniaturno kopalnico z WC-jem. V njej je tako malo prostora, da je človek še sam sebi v napoto, a naju z ženo to ni pretirano motilo, saj gre vendarle le za prostor, ki služi tuširanju in sedenju na belem konju (stranišču). Še najbolj moteče se nama je zdelo dejstvo, da je pralni stroj mišljen kot del kuhinje in ne kopalnice, ker je le-ta zanj premajhna. Dodaten minus so še vrata tuš kabine, ki tudi, kadar so najbolj odprta, ne omogočajo normalnega vstopa v kabino človeka z malo večjim trebuhom – nosečnice, recimo, bi imele pri tem velik problem. Po drugi strani pa je dobro, da je prostor popolnoma prenovljen, vključno z omenjeno novo tuš kabino, česar še v nobenem stanovanju nismo doživeli.

Manjša soba in kuhinja z jedilnico ter dnevno sobo

Sledila je manjša soba, ki je bila že v osnovi verjetno mišljena kot otroška in je ozka ter bolj podolgovata. Za majhne otroke se mi zdi čisto v redu.

Kuhinja z jedilnico in dnevna soba so združeni, torej gre za tisto, kar sva si z ženo želela urediti v prejšnjem stanovanju. Če bi že moral izpostaviti nekaj negativnega, sta to velikost in oblika kuhinjskega prostora, ki ne dopuščata pretiranega izmišljevanja.

Neopremljen kuhinjski prostor v novem stanovanju
Prostor namenjen kuhinji ni velik in je dokaj ozek, zato ne dovoljuje kar česarkoli

Vprašanje zate

Če si se že kdaj selil, kako si se ob tem počutil? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!

P. S. v kolikor te o naši selitvi zanima še več, si preberi drugi del objave o selitvi.