Razmetana dnevna soba novega stanovanja ob selitvi

Selitev 6-ič in (upam, da) zadnjič, 2. del

Če slučajno še nisi, ti pred nadaljevanjem svetujem, da si najprej prebereš prvi del objave o selitvi. Spodaj te čaka drugi del.

Kaj smo izvedeli, videli in ugotovili na ogledu stanovanja (nadaljevanje)

Večja spalnica in en balkon z bednim razgledom

Večja spalnica je po velikosti primerljiva s tisto v prejšnjem stanovanju. V njej naju z ženo končno čaka skupno spanje v dvoje (juhej!), boljšo polovico pa tudi pisarna za delo.

Na koncu je prišel na vrsto še balkon, ki malenkost spominja na majhno teraso, saj je skoraj enkrat globlji od običajnega. Je le eden, v primerjavi s prejšnjim stanovanjem, kjer smo imeli dva. Se sicer še spomniš objave, kjer sem pisal o tem, da sva z ženo otvorila “balkon party”? V njem sem na vse pretege hvalil razgled na gozd in šumenje bližnjega potoka. No, tukaj ni ne prvega, ne drugega. Potoka v bližini sploh ni, razgled, ki ga dobiva ob pogledu z balkona pa je grda fasada sosednjega bloka. Upam, da nama bo vsaj toliko prizanešeno, da ne bova, tako kot pred leti, deležna pogledov na pomanjkljivo oblečene 80-letnike.

Prebeljeni prostori z na novo položenim laminatom in zamenjanimi velikimi okni

Ob ogledu sva opazila, da so bili vsi prostori pred kratkim sveže prebeljeni, kar za naju pomeni prihranek denarja in časa. Še bolje bi bilo, če ne bi pozabili prebeliti določenega dela stene v predsobi.

V vseh prostorih, z izjemo kopalnice in WC-ja, so tla prekrita z laminatom, tako da smo se končno rešili parketa, ki ga res ne maram. Malenkost, ki me je v zvezi s tlemi zmotila so bile slabo pritrjene zaključne letve v otroški sobi.

Poleg laminata, dodaten plus predstavljajo velika zamenjana okna, ki sicer niso najnovejšega letnika, a dobro tesnijo, “pomladijo” prostore in poskrbijo za svetlost stanovanja. Edino fina dela pri vgradnji bi lahko bila bolje in lepše opravljena.

Plinska peč v kuhinji in stara balkonska vrata

V kuhinji je nameščena plinska peč, kar nama ob ogledu ni bilo preveč všeč. Imela sva jo namreč že v enem izmed prejšnjih stanovanj in so bile z njo same težave, poleg tega je bil znesek na položnici ob čisto normalni porabi nenormalno visok. Morda je bila težava v tem, da nisva dosledno javljala porabe plina, nisem pa prepričan.

Plinska peč v novem stanovanju
V preteklosti z ženo nisva imela dobrih izkušenj s plinsko pečjo

V nasprotju z okni, je bila pri balkonskih vratih nameščena le nova kljuka, vrata kot takšna pa so oguljena in dokaj dotrajana. Za videti sicer res ni lepo, vendar se bova slej kot prej lotila menjave.

Vsaj dvakrat večja klet od prejšnje

Na ogledu stanovanja smo si ogledali vse prostore, razen kleti. Z ženo se nanjo niti spomnila nisva, gospod poleg naju pa očitno tudi ne. Ko smo dobili ključe in si jo končno šli pogledati, smo ugotovili, da je v primerjavi z vsemi v prejšnjih stanovanjih res ogromna, zato zlaganje robe vanjo ne bi smel biti problem.

Neopremljeni prostori z izjemo kopalnice in WC-ja

Kopalnica z WC-jem je bila v celoti opremljena, medtem ko v drugih prostorih ni bilo praktično ničesar. Čeprav to po eni strani pomeni precejšnje stroške z opremljanjem, se nisva pritoževala iz dveh razlogov – tako in tako bi kupili večji del opreme tudi ob prenovi prejšnjega stanovanja, poleg tega smo si lahko dom uredili glede na naše potrebe in želje.

Ugodna lega, še posebej za vroče mesece

Za ogled stanovanja smo bili dogovorjeni okrog 10. ure. Bil je lep, sončen dan, kar nama je prišlo zelo prav, saj sva s tem ugotovila nekaj pomembnega. Sonce sije v stanovanje le do približno 10.30 ure, ves preostali del dneva pa imamo senco. To je še posebej ugodno v spomladanskih in poletnih mesecih, ker je več sončnih dni in posledično višja temperatura zraka. Stanovanje se tako zelo segreva le del dopoldneva, nato pa bistveno počasneje.

Jeseni in pozimi je zgodba ravno obratna. Bolje bi bilo, da bi se sonce opiralo večji del dneva in s tem segrevalo stanovanje na prijetno temperaturo. Kakorkoli, še vseeno imava raje, da je poleti hladneje, kot pozimi topleje – če ne drugega, se vedno lahko toliko oblečemo, da nas ne zebe, medtem ko se ne moremo vedno toliko sleči, da nam ni vroče.

V bližini je vse potrebno za odrasle in otroke

V bližini novega doma se nahajajo vse pomembnejše ustanove in infrastruktura – trgovine, lekarna, avtobusna postaja, pošta, banka, železniška postaja, vrtec, šola, zdravstveni dom in tudi številna otroška igrišča, ki jih najina najmlajša obožujeta.

Table, ki označujejo železniško in avtobusno postajo
Ker živimo v centru mesta, imamo v bližini praktično vse, vključno z avtobusno in železniško postajo

Od izbiranja pohištva in dodatkov, do naročanja, je bila dolga pot

Kadar gre za naš dom, si z ženo vedno vzameva čas za iskanje in izbiranje tistega, kar potrebujemo in česar si želimo. Ker je bilo novo stanovanje prazno, sva večino večerov preživela z mobilnim telefonom v roki, na katerem sva brskala po različnih spletnih trgovinah in iskala ugodne ponudbe pohištva in dodatkov.

S kvaliteto in ceno nisva pretiravala

Pri izbiri sva poleg samega videza, gledala tudi na naše finančno stanje in dejstvo, da sta najina otroka še premajhna za nakup dražjih kosov pohištva. Le zakaj bi jih, če pa se hitro zgodi, da se po kavču polije sok, kakšna igrača namerno ali nenamerno zadane omaro in podobno. Morda se nekega dne odločiva kupiti nekaj kvalitetnejšega, ni pa nujno, ker sva nezahtevna in skromna človeka, ki za srečno življenje ne potrebujeta najboljših in najdražjih stvari.

Nekajkrat sva s spleta “presedlala” na fizično trgovino

Kadar gre za dražje kose opreme se nama zdi smiselno obiskati trgovino. Izkazalo se je, da je bila to zelo pametna poteza, saj sva recimo za prvotno izbrano sedežno garnituro ugotovila, da je pretrda in manjša, kot sva si predstavljala, zato sva v trgovini preizkusila in kupila drugo.

Ogledala sva si še na spletu videno kuhinjo, ki je bila na začudenje obeh ravno pravšnja, čeprav meni osebno barva ni najbolj všeč. Nazadnje je sledila še najina spalnica, s katero sva bila prav tako zadovoljna, dokler nisva čisto mimogrede našla lepše.

Po pričakovanjih sva izbor večkrat spremenila

Kot že rečeno, sva z ženo pregledala številne trgovine s pohištvom in opremo za dom, zato sva vmes najin izbor večkrat spremenila. Včasih sva recimo enako stvar našla za manj denarja v drugi trgovini oziroma sva nekje zasledila nekaj boljšega, kot sva sprva načrtovala.

Pravi izziv je bila kuhinja, za katero sva želela, da v ceni že vključuje gospodinjske aparate in hkrati njena cena ne presega najinega proračuna. Ko sva že mislila, da sva našla pravo, sva ugotovila, da je prevelika ali premajhna … Skratka, ni šlo vse tako gladko, kot bi si želela.

Predelna omara v otroški sobi
Predelna omara je eden tistih kosov pohištva, ki se od trgovine do trgovine precej razlikuje v ceni

Najbolj zanimivo je bilo pri spalnici. V trgovini sva si jo že izbrala, potem pa sva po naključju na Facebooku zasledila oglas neke trgovine s fotografijo belo-sive spalnice za le 50 evrov višjo ceno. Čeprav sva jo videla le na spletu, sva jo takoj naročila, ker je šlo za zadnji kos.

P. S. v kolikor te o naši selitvi zanima še več, si preberi tretji del objave o selitvi.


Vključi se v debato

Napiši komentar in izrazi svoje mnenje, podaj koristen nasvet ali deli z mano in bralci zanimive izkušnje povezane z vsebino zgornje objave. Vesel bom tvojega odziva!

Deli z ostalimi

Če ti je bila zgornja objava všeč in meniš, da bi jo želel ali moral prebrati še kdo, jo s klikom na želeno ikono spodaj, deli z ostalimi!

Sledi mi na spletu

Ne pozabi mi slediti na Facebooku in Instagramu, da boš na tekočem z novimi objavami in še več!

Nadaljuj z branjem

Za konec ti predlagam še branje spodnjih objav ali obisk bloga, kjer si lahko sam izbereš kar te zanima!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo nikjer javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top