Deževno vreme nad Zagorjem ob Savi

Slabo vreme – ko sem še posebej hvaležen za streho nad glavo

Med pisanjem te objave, temperatura zraka izven zavetja toplega doma znaša 4°C, piha dokaj močan veter in povrhu še lije kot iz škafa. Skratka, tudi lepše vreme smo že imeli. Čeprav tudi v lepem vremenu večkrat pomislim na to, kako vesel sem lahko, da ima moja družina streho nad glavo, se mi  hvaležnost za dom v misli prikrade še posebej v slabih vremenskih razmerah – dež, toča, sneg, mraz, veter in vsi drugi vplivi, katerim želim biti izpostavljen kar najmanj časa (ne, tudi mraza ne maram). Marsikdo v tem trenutku namreč nima “privilegija” biti v suhem in toplem stanovanju ali hiši.

Ni pomembno zakaj je nekdo brezdomec

Že večkrat sem slišal ali prebral, da so si brezdomci sami krivi, da dneve in noči preživljajo na prostem. S tem se niti približno ne strinjam. Pravzaprav sem mnenja, da sploh ni važno, zakaj je neka oseba brezdomec. Morda za koga res velja, da živi na cesti po lastni krivdi, a sem prepričan, da večina ne spada v to skupino. Čeprav osebno ne poznam nobenega brezdomca, verjamem, da je marsikdo izmed njih dobro izobražen (če je to sploh pomembno) in je v preteklosti mogoče že imel vse, kar se nam ,“srečnežem”, zdi čisto nekaj normalnega. Žal pa je usoda hotela drugače in so se iz takšnih ali drugačnih razlogov znašli na ulici, kjer preživljajo dan za dnem in noč za nočjo.

Iskati razloge zakaj je neka oseba brez doma se mi zdi nesmiselno, sploh če tisti, ki ga razlogi zanimajo, brezdomcem ne more ali pa nima namena pomagati. Pomembno je le dejstvo, da nimajo človeku primernega zavetja s toplo posteljo, kuhinjo, sanitarijami in dnevno sobo. Po pravici povedano si ne predstavljam kako je živeti pod milim nebom in si želim, da mi tega nikdar ne bo treba izkusiti.

Rdečkasto nebo s temnimi oblaki
Niti predstavljati si ne morem, kako je živeti na prostem brez strehe nad glavo

Ogromno ljudi po svetu je brezdomcev

Za Slovenijo sicer nimam podatka, sem pa na spletu, natančneje na Wikipedii, zasledil, da naj bi bilo leta 2018 v ZDA več kot 553.000 brezdomcev oziroma 0,17% celotne populacije.

Resda drži, da so ZDA po površini in številu prebivalcev bistveno večje od naše kokoši, a če tistih zgornjih 0,17% preračunam v enak odstotek pri nas, bi ta številka znašala 34.000. Torej bi bilo v tem primeru kar 34.000 Slovencev brez strehe nad glavo! Za moje pojme je to ogromno. Si pa upam trditi, da je realna številka bistveno nižja.

Karkoli že pravi statistika, dejstvo je, da je vsakega človeka škoda, da bi pristal v takšni situaciji, ker menim, da si vsakdo zasluži več in bolje. In ne, ne govorim o vili z bazenom, 7 stranišči (tega ne bom nikoli razumel, razen če imajo vsi stanujoči istočasno drisko), vinsko kletjo, savno, garažo za 10 avtomobilov in lastnim kinom, ampak o za človeka dostojnem stanovanju, ki zagotavlja vse potrebno za življenje.

Čeprav bi nam prav prišlo večje stanovanje … 

… smo hvaležni, da ga sploh imamo. Z družino že ves čas živimo v najemu. Po večkratnih selitvah (5x, če smo natančni) smo se končno ustalili v stanovanju, ki je že ob ogledu oddajalo super energijo. Poleg zakon lastnika ima stanovanje, veliko slabih 60m2, vse, kar rabimo. No, skoraj. Ker smo 4-članska družina bi definitivno prav prišla še dodatna soba, saj imamo trenutno le eno, v kateri smrčimo vsi hkrati. Če pa to odštejem, domu pravzaprav nič ne manjka. Zebe nas ne, mokri nismo in vedno smo veseli, ko pridemo domov. V primerjavi z brezdomci, ki so prepuščeni na milost in nemilost vremena, nam gre odlično.

Sin skače po luži
Medtem ko sta otroka običajno mokra le zaradi skakanja po lužah, je veliko brezdomcev mokrih ob vsakem deževju

Ni samoumevno imeti strehe nad glavo

Vsak človek na svetu bi moral imeti streho nad glavo. Pa tudi dostop do pitne vode. In hrane. V bistvu do vsega, kar posameznik za normalno življenje potrebuje. In tisti, ki vse to imamo, pa četudi nismo milijonarji, hitro kakšno stvar vzamemo za samoumevno, kar pa pravzaprav sploh ne drži. Čeprav je recimo stanovanje nekaj, brez česar si življenja ne predstavljamo, to še vseeno ne pomeni, da ga je imeti samoumevno. Lahko ga imamo ali pa tudi ne – veliko je dejavnikov, ki vplivajo na to, vključno s finančnimi zmožnostmi.


Vključi se v debato

Napiši komentar in izrazi svoje mnenje, podaj koristen nasvet ali deli z mano in bralci zanimive izkušnje povezane z vsebino zgornje objave. Vesel bom tvojega odziva!

Deli z ostalimi

Če ti je bila zgornja objava všeč in meniš, da bi jo želel ali moral prebrati še kdo, jo s klikom na želeno ikono spodaj, deli z ostalimi!

Sledi mi na spletu

Ne pozabi mi slediti na Facebooku in Instagramu, da boš na tekočem z novimi objavami in še več!

Nadaljuj z branjem

Za konec ti predlagam še branje spodnjih objav ali obisk bloga, kjer si lahko sam izbereš kar te zanima!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo nikjer javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top