Običajne Lego kocke

Spodbujanje otroške ustvarjalnosti z Lego kockami

Ne le starši, tudi vsi ostali so se v določenem obdobju v življenju srečali z Lego kockami ali pa so zanje vsaj slišali. Seveda brez tega zabavnega pripomočka za igro ne gre niti v naši družini, saj otroka iz njih nadvse rada ustvarjata. Oba sta Lego kocke prvič vzela v roke zelo zgodaj in prav nič ne kaže na to, da bi njuno veselje za igranje z njimi upadalo.

Preteklost Lego kock

Moram reči, da so Lego kocke kar precej v letih. Podjetje Lego Group, ki ga je ustanovil Danec Ole Kirk Kristiansen, namreč obstaja že od leta 1932. Kasneje je bil nekaj časa lastnik podjetja njegov sin Godtfred Kirk Kristiansen, od leta 1979 pa je direktor sin zdaj že pokojnega Godtfreda, Kjeld Kirk Kristiansen. Sedež Lego Group se nahaja v mestu Billund na Danskem. 

Ker je bil Ole po poklicu mizar, je Lego Group, takrat še Leg Godt, začel svojo pot z izdelovanjem lesenih igrač iz bukev, vključno z (nekdaj) popularnimi jojoti. Leta 1934 se je podjetje usmerilo v izdelovanje kock, zato se je posledično preimenovalo v Lego. Beseda Lego je pravzaprav sestavljena iz prvih dveh črk prej omenjenih danskih besed “Leg godt”, ki pomenita “dobra igra”. Ole Kirk Kristiansen je sčasoma spoznal, da so zaloge kvalitetnega bukovega lesa omejene, zaradi česar se je konec 40. let 20. stoletja odločil les nadomestiti s plastiko, iz katere so Lego kocke narejene še dandanes.

Duplo kocke otrokoma niso bile nikoli preveč všeč

Kot najbrž veš, Lego izdeluje kocke za mlajše in starejše. Duplo kocke so recimo namenjene otrokom mlajšim od dveh let in so bistveno večje ter enostavnejše za sestavljanje v primerjavi z običajnimi Lego kockami.

Tovornjak, letalo in bager sestavljeni iz Duplo kock
Z Duplo kockami se najmlajša skoraj ne igrata več

Presenetljivo ali ne, Duplo kocke nobenemu najinemu otroku niso bile pretirano všeč. Morda le prvih nekaj mesecev, odtlej pa se največkrat raje igrata z običajnimi, ki so primernejše za otroke nad petim letom starosti. Ja, celo hčerka stara dve leti in pol, večjih kock skorajda ne prime v roke, čeprav vsak kupljen paket vključuje njej znane predmete – tovornjak, policijski avtomobil s sireno, bager in podobno.

Zelo opazna razlika v sestavljanju hčerke in sina

Pri sestavljanju Lego kock je razlika med mlajšo hčerko in starejšim sinom zelo očitna. O čem govorim? 

Prva, po eni strani sestavlja, ker to pač rada počne in tudi zato, ker to počne njen brat. Čeprav ima včasih namen sestaviti nekaj točno določenega, končni rezultat, pričakovano, ni podoben ideji. Kljub temu na tem mestu pride prav pohvala v smislu “O, to si pa super sestavila!”, saj s tem pridobi samozaupanje in motivacijo. Z ženo jo tudi večkrat vprašava, kaj točno izdelek upodablja in tako izkaževa najino zanimanje za njeno delo.

Sin, na drugi strani, pa že točno ve, kaj želi sestaviti in mu na koncu to tudi uspe. V razvoju je vendarle toliko naprej, da mu potrebne motorične in miselne sposobnosti ne delajo večjih preglavic.

Pusti otrokom ustvarjati po svoje in presenečen boš

Igro z otrokom vsekakor spodbujam in menim, da bi se moral vsak starš večkrat usesti poleg svojega najmlajšega ter slediti njegovi igri. A eno je sodelovati pri igri, drugo pa jo voditi in razmišljati namesto otroka. Naj ti povem “zgodbo spoznanja” izpred nekaj mesecev … 

Tovornjak sestavljen iz običajnih Lego kock
Ta tovornjak je prva stvar, ki jo je sin povsem sam sestavil iz običajnih Lego kock

V kopici kock, del katere so celo tiste, ki sem jih kot otrok sestavljal jaz, imamo med drugim tudi vse potrebne dele za izdelavo dokaj enostavnega tovornjaka. Sin mi je prinesel navodila (načrt), sedel na tla poleg mene in dobesedno čakal, kaj bom sestavil. Kljub temu, da si je želel sestavljenega avtomobila, se je večinoma zanašal le name, sam pa se je ves čas pritoževal kako je vse težko, da se nič ne da sestaviti in podobno. Žal sem bil takrat še prepričan, da mu moram pri delu kar čim bolj pomagati, mu povedati kam spada kakšna kocka in tako naprej. Kasneje mi je žena predlagala, naj sinu pomagam le pri malenkostih. Kaj se je zgodilo? Avtomobil je sestavil povsem sam, z minimalno pomoči, le navodila je imel pri roki! Edina razlika med sliko v načrtu in njegovim izdelkom je bila naključna barva uporabljenih kock. 

Kaj sem se iz tega naučil? Otroci niso neumni. Vsak začetek je težak in nič ni narobe, če se otrok ob tem jezi. Nenazadnje se loteva nečesa neznanega in logično je, da ne bo šlo vse po planu. A to vsekakor ne pomeni, da ga moraš pustiti samega. Bodi mu v oporo. Vsak jo kdaj potrebuje. Kar ti želim povedati pa je, da prepusti otrokovi ustvarjalnosti prosto pot in prepričan sem, da boš nad videnim navdušen. Ko začnejo najmlajši razmišljati s svojo glavo (zato jo imajo) in v delo vključijo dovolj truda ter energije – ob predpostavki, da imajo nek vir zunanje motivacije (tebe) – lahko dosežejo stvari, za katere ne starši, ne sami otroci niso vedeli, da so jih zmožni doseči.

Tiranozaver sestavljen iz običajnih Lego kock
Ko sem sinu pustil samostojno ustvarjati, je brez večje pomoči sestavil dinozavra

Kot dokaz, da to drži, dam lahko znova primer mojega sina. Mesec dni nazaj je recimo samostojno sestavil dinozavra (ja, nisem zastonj pisal o tem, da so dinozavri vsakdanja tema v naši družini), pa čeprav je zahtevnost primerna otrokom od 6 do 12 let.

Torej … bodi tiho, prisluhni in opazuj.


Vključi se v debato

Napiši komentar in izrazi svoje mnenje, podaj koristen nasvet ali deli z mano in bralci zanimive izkušnje povezane z vsebino zgornje objave. Vesel bom tvojega odziva!

Deli z ostalimi

Če ti je bila zgornja objava všeč in meniš, da bi jo želel ali moral prebrati še kdo, jo s klikom na želeno ikono spodaj, deli z ostalimi!

Sledi mi na spletu

Ne pozabi mi slediti na Facebooku in Instagramu, da boš na tekočem z novimi objavami in še več!

Nadaljuj z branjem

Za konec ti predlagam še branje spodnjih objav ali obisk bloga, kjer si lahko sam izbereš kar te zanima!

Hišice za družine

Obisk Eco Resorta

Ko se gre za izlete, z ženo nisva ravno človeka polna idej. Razen že “oguljenih” krajev, le stežka prideva do zaključka, kam bi se lahko odpravili na izlet. In tako…

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo nikjer javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top