Letno z našim avtomobilom opravim precej kilometrov že zaradi službe. Če k temu prištejem še vse naše izlete, ki jih res obožujemo, se mesečna kilometrina giba med okrog 2.300 in 2.500 kilometri – včasih nekaj več, včasih nekaj manj. Ker torej veliko časa preživim v avtomobilu, tudi z družino, sem doživel že marsikaj, zato sem ga napolnil z raznoraznimi stvarmi in pripomočki, ki niso obvezni, so se pa vsekakor izkazali za uporabne in nemalokrat nujne.

“Zalaganje” avtomobila je potekalo glede na potrebe

Na začetku seveda nisem imel vsega, kar imam sedaj. Nekatere stvari so se mi zdele nepotrebne, druge popolnoma brezvezne, na tretje pa nisem niti pomislil. 

Vsako rojstvo otroka, izlet in dogodivščina na cesti, skupaj z dejstvom, da sem rad pripravljen tudi na slabše scenarije, je pripeljalo do tega, da se je seznam vztrajno povečeval. Ničkolikokrat se nam je zgodilo, da bi nekaj nujno potrebovali, a nismo imeli na dosegu roke. Ko se je to zgodilo večkrat, sem pomislil, da morda ne bi bilo slabo, če bi tisto stvar imel kar ves čas pospravljeno v avtomobilu.

Za vse našteto je dobro imeti večji avto

Četudi je večina stvari s seznama razmeroma majhnih, pride zelo prav, če imaš večji avto – enoprostorec je super, pa tudi karavan je v redu. Saj ne, da v manjše vozilo ne bi spravil vsega, a ne predstavljam si, kam bi vse vtaknil, glede na to, da le-to navadno nima toliko odlagalnih mest. No ja, prtljažnik je opcija, a določeni pripomočki enostavno morajo biti v tvoji bližini, sicer v ključnih trenutkih ne odigrajo svoje vloge in so zato neuporabni.

Mi naše riti vozimo naokrog v enoprostorcu, ki ima precej odlagalnih mest tudi tam, kjer jih večina ostalih nima, zato skoraj nobena stvar ni opazna niti, ko odprem prtljažnik. To nam pride še posebej prav takrat, ko v njem potrebujemo čim več prostora.

Stvari, ki so z mano v avtomobilu 365 dni na leto

Verjamem, da imaš marsikaj od spodaj naštetega v avtu tudi sam. Enako verjamem, da imaš kaj, česar jaz (še) nimam, ker trenutno v tem ne vidim koristi.

Opazil boš, da pravzaprav ne gre za kramo, temveč večinoma za povsem vsakdanje reči, ki ti tako ali drugače lahko pomagajo. Ker je mogoče skoraj vse zadeve uporabiti na mnogo načinov, bom poleg vsake navedel le glavne načine, ki sem se jih že poslužil ali imel v mislih, ko sem jo dal prvič v avto.

Krpa iz umetne jelenje kože

Preizkusil sem že različne krpe in ugotovil, da mi krpa iz umetne jelenje kože nekako še najbolj ustreza, ko moram na hitro obrisati zunanjost avtomobila ali gladke notranje površine (npr. armaturno ploščo). 

Krpa iz umetne jelenje koze
Doslej se je krpa iz umetne jelenje kože izkazala super pripomoček

Predvajalnik glasbe

Dandanes radii skozi celo leto vrtijo kakšnih 10 različnih “hitov”, kaj več pa že ne premorejo. Ker mi to resnično preseda, si vsake toliko zavrtim glasbo po mojem okusu in ne okusu drugih. Enako velja pri otrocih – če si pri kakšni daljši vožnji zaželijo glasbe, jim z veseljem ustrežem.

V avtu žal nimam USB vhoda, ampak le odprtino za zgoščenke, ki jih že leta ne uporabljam več, zato imam kot predvajalnik glasbe kar moj prejšnji telefon, ki sem ga povezal z avtoradiem.

Polnilec za telefon z USB adapterjem

Vklopljena navigacija in dolgotrajnejša uporaba telefona na poti iz drugih razlogov (npr. fotografiranje) sta me že presenetila, ko sta kar naenkrat zmanjšala raven napolnjenosti baterije na minimum. Ker je telefon osnovna stvar s katero je možno v izrednih situacijah poklicati na pomoč, ali pa le javiti domačim, da bom zaradi gneče na cesti pozen, je več kot le zaželeno imeti polnilec v avtu. 

Ker sam polnilec bolj malo pomaga pri polnjenju, če ni priklopljen na vir energije, imam s seboj še USB adapter, ki ga vtaknem v odprtino za avtomobilski vžigalnik. 

Nož

Ko gremo v gozd, želita otroka imeti vsak svojo “pohodniško” palico in z dobro nabrušenim nožem jima jo lahko vedno priskrbim ter vanjo izrezljam njuni imeni.

Nož mi je večkrat prišel prav tudi na piknikih ali izletih, ko smo na primer s sabo vzeli sadje ali druga zivila, ki sem jih narezal za lažje uživanje.

Vžigalnik

Vžigalnika iz avtomobila še nikdar nisem potreboval, a glede na to, da je ogenj uporaben za marsikaj – včasih celo za preživetje – je z mano vedno in povsod. 

Delovne rokavice

Čeprav mi doslej na našem avtomobilu še ni bilo treba menjati počene pnevmatike, lahko do tega kaj hitro pride in z rokavicami si ne bom brez potrebe umazal rok, sploh, če me čaka kakšen pomemben opravek in si nimam možnosti temeljito umiti rok. 

Rokavice redno uporabljam še pri kakšnih manjših popravilih pri avtomobilu in za menjavo sprednjih avtomobilskih žarnic, predvsem zaradi boljšega oprijema, ker je prostora za menjavo malo in nimam želje, da bi mi žarnica padla iz rok.

Delovne rokavice
Zakaj bi imel umazane roke, če si lahko nadenem rokavice

Kladivo za razbijanje avtomobilskih stekel z rezilom za varnostni pas

K sreči tovrstnega kladiva še nisem rabil uporabiti, a nikoli se ne ve, kdaj se sam, ali kdo drug znajde v situaciji, ko je rešitev iz avtomobila možna le skozi okno. Na nasprotni strani kladiva se nahaja tudi rezilo za rezanje varnostnega pasu, če ga iz nekega razloga ne bi mogel odpeti. 

V kolikor že imaš ali pa se odločiš za nakup kladiva, ti toplo priporočam, da ga pospraviš izven dosega otrok, drugace ti nikoli več ne bo treba odpirati oken, če veš kaj mislim.

Plenice

Ker hčerka po svetu hodi še v plenicah, so le-te obvezna oprema že od samega začetka. Če si predstavljam, kako bi se počutil, če bi sam imel polne spodnjice, mislim, da ji s plenicami, ki so vselej na voljo, prihranim veliko slabega.

Dežnik

Ko grem od doma je lep sončen dan, ko prispem pa lije kot iz škafa. Zakaj bi bil moker, če lahko odprem dežnik in se temu izognem?

Beležka in pisalo

Pravijo, da pametni pišejo in s tem se absolutno strinjam. Na tak način nikoli nič ne pozabim, saj si zabeležim vse, kar moram vedeti, dokler ne pridem domov.

Beležka in pisalo
Pametni pišejo, jaz pa tudi

Blok za risanje, svinčnik in otroške revije

Ni slabšega kot otrokom dolgočasna vožnja, ko bi zaradi njune nepotrpežljivosti najraje pobegnil skozi panoramsko streho. Sprva smo imeli v avtu nekaj igrač, a zasedejo preveč prostora, zato smo se dogovorili, da bodo pri roki vedno blok za risanje, svinčnik in nekaj otroških revij. Za prvo silo je dovolj, saj oba rada rišeta in brskata po revijah, imata pa vedno možnost vzeti še igrače po izbiri.

Vprašanje zate

Kateri zgoraj naveden pripomoček bi bil zate najbolj nepogrešljiv? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!

P. S. v kolikor te o stvareh, ki jih imam vedno v avtu zanima še več, si preberi drugi del objave o stvareh, ki jih imam vedno v avtu.