Če slučajno še nisi, ti pred nadaljevanjem svetujem, da si najprej prebereš prvi del objave o stvareh, ki jih imam vedno v avtu. Spodaj te čaka drugi del.

Stvari, ki so z mano v avtomobilu 365 dni na leto (nadaljevanje)

Dodatni varnostni telovnik

Glede na to, da telovnik res zavzame malo prostora, sem poleg svojega, v avto dodal še enega za ženo in tako poskrbel, da je tudi ona dobro vidna, kadarkoli bi bilo to potrebno.

Vlažilni robčki

Vlažilne robčke v osnovi uporabljam za previjanje hčerke, saj brez tega ne gre. 

Če nimam preveč umazanih rok, ali pa, ko se otroci med vožnjo umažejo s kakšno hrano, se tudi pri čiščenju dobro obnesejo. 

Žepni robčki

Ali ni neprijetno, če si prehlajen in si nimaš kam obrisati nosu? Okej, lahko bi si ga v rokav, tako kot brez sramu storijo otroci, a so žepni robčki vseeno boljša in bolj higienska izbira.

Manjše plastične vrečke

V mislih imam vrečke, ki so manjše od običajnih vrečk in sem jih vajen nositi s seboj odkar se je žena v času prve nosečnosti tradicionalno v vsakem drugem ovinku znebila delčka prejšnjega obroka. Ker je možno, da se to zgodi komurkoli izmed nas, jih imam vedno dovolj na zalogi.

Kot uporabne so se izkazale tudi za odlaganje smeti. Ko je vrečka polna, jo izpraznim, kar je posebej aktualno na izletih in piknikih.

Naglavna svetilka

Čeprav ne na našem avtomobilu, sem počeno pnevmatiko menjal že velikokrat. In ni slabšega, kot to početi ponoči, ko je še lastne roke težko videti. Ker sta za menjavo potrebni obe roki je naglavna svetilka super nadomestek ročni svetilki. Uporabna je tudi sicer, kadar ena roka ne zadošča potrebam.

Ročna svetilka

Ročne svetilke nisem se nikdar resneje uporabil, kar pa ne pomeni, da me ne bo recimo nepričakovano ujela tema in bo vir svetlobe najpomembnejša stvar na svetu.

Ročna svetilka
Majhna vendar pomembna, ko človeka ujame tema in nima drugega vira svetlobe

Rezervne baterije za ročno in naglavno svetilko

Vem, da se baterije izpraznijo kljub neuporabi. Možnost za to se z izpostavljenostjo spremembam temperatur zraka še poveča, a če se baterije, ki so v svetilkah izpraznijo, imam z nadomestnimi kljub temu možnost poizkusiti in svetilke znova oživeti, ko jih nujno potrebujem.

Odeje

Včasih se na poti mimogrede odločimo za kratek piknik. Da pa se ne usedemo neposredno na travo, ki je po možnosti vlažna, na tla razgrnemo odejo in stvar je urejena.

Odejo sem uporabil tudi takrat, ko sem imel jaz, ali kdo izmed druzinskih clanov umazane ali mokre hlače. Namestil sem jo na sedež in ga s tem ohranil čistega ter suhega. To se mi je zgodilo nedolgo nazaj, ko sem nenačrtovano skočil v Bohinjsko jezero.

Za vsak slučaj pa imam odejo vedno v avtu tudi v primeru, da, še posebej v hladnih mesecih, z avtomobilom kje obtičimo in bi kogarkoli zeblo.

Žetoni za trgovinski voziček

Zgodi se, da nimam drobiža, ga pozabim ali pa je edino, s čimer lahko v trgovini plačam. Če imam namen kupiti več ali mi družbo dela kateri izmed otrok, s pomočjo žetona uporabim nakupovalni voziček in preprečim brezglavo tekanje sina ali hčerke med policami.

Krpica za čiščenje očal

Ker bi brez očal zgrešil stranišče celo v sedečem položaju, si življenja brez njih težko predstavljam, kar je razlog, zakaj imam v avtu krpico za čiščenje leč. Pri njeni uporabi mi manjka le še več discipline, saj jo primem v roke šele potem, ko vidim slabše od vsakega krta.

WC papir

Ni hujšega, kot so prebavne težave sredi ničesar. Ni stranišča, kaj šele WC papirja. Brez stranišča še gre, saj se najde kakšno drevo ali grmovje, kjer gola rit ni vsem na očeh, brez papirja pa žal ne. Lahko bi se znašel s čim v bližini, vendar je WC papir še vseeno WC papir z razlogom.

WC papir
Tako enostavna stvar, ki je dandanes nepogrešljiva, si lahko misliš?

Platnene trgovinske vrečke

Ko gremo v trgovino kupiti tedensko zalogo hrane, vse skupaj nanese bistveno preveč, da bi brez vrečke znosili po vseh stopnicah v bloku. Zaradi njihove velikosti in vzdržljivosti, lahko v stanovanje naenkrat odnesem večino kupljenega.

Ker so platnene vrečke okolju prijaznejše in jih uporabimo večkrat, sem prepričan, da nam je narava hvaležna, saj imamo v navadi, da v trgovinah ne jemljemo plastičnih vrečk, temveč s sabo raje nesemo takšne za večkratno uporabo.

Vrečke iz blaga

Uporabljamo jih na podoben način kot platnene, le da pridejo prav kadar kupimo kakšne sprotne stvari oziroma, ko je platnena vrečka prevelika. 

Gasilni aparat

Ker je manjši je primeren le za gašenje manjšega, začetnega požara, a v skrajni sili lahko to odloča o marsičem. Gasilnega aparata sicer nisem še nikdar rabil in upam, da tako ostane.

Plastenka vode

Plastenka vode ni namenjena pitju, ker imam isto v avtomobilu celo leto – v mrazu in vročini. Ne vem kako in zakaj, a nekajkrat sem že pozabil preveriti količino tekočine za vetrobransko steklo in posledično ostal brez nje ravno takrat, ko bi jo potreboval. Čeprav namenske tekočine in vode ne gre primerjati, slednja v nujnih primerih zadostuje. Druga zgodba je pozimi, ko voda zmrzne, ampak v tem primeru se preprosto ustavim, očistim steklo in nastali led odstranim s strgalom. Ni idealno, a deluje.

Se sprašuješ, zakaj nimam v prtljažniku raje kar tekočine namenjene steklom? Ker so situacije, ko mi zaloga poide, precej redke, poleg tega pa smo vodo med drugim že večkrat uporabili za zasilno umivanje rok.

Razkužilo za roke

Ko je bila hčerka še dojenček, je žena s sabo na vozičku nosila razkužilo za roke. Dokler ga nismo uporabljali, je po obisku knjižnice vsaj eden izmed otrok vedno zbolel. Ker se je izkazal za uporabnega je dobil svoje mesto v avtu.

Razkužila ne uporabljam za čiščenje umazanih rok, ker nima smisla. Se je pa zgodilo, da je kdo izmed nas staknil manjšo ureznino ali odrgnino. Četudi sem imel roke navidezno čiste, sem s prijemanjem različnih predmetov tekom dneva nanje dobil bakterije, ki sem se jih z razkužilom zlahka rešil. Na tak način sem pri oskrbovanju rane preprečil morebitno okužbo, kljub temu, da nisem imel na voljo mila in vode.

Razkužilo za roke
Razkužilo za roke se je v avtu znašlo po naključju in mi ni žal

Zložljiv otroški nastavek za WC školjko

Medtem ko se starejši znajdemo po svoje, je opravljanje velike potrebe (pri deklicah tudi male) izven doma prava umetnost. Ne le, da je običajna WC školjka prevelika za tako majhne riti, ampak se na njej nahaja še malo morje bakterij, zato imam v avtu vedno zložljiv otroški nastavek, ki ga položim na WC školjko. Na tak način mi otrok ne “pobegne” v odtok, stika z bakterijami pa se tudi ni za bati.

Vprašanje zate 

Kako bi si po pomembnosti razvrstil pripomočke, ki jih imaš vedno v avtu? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!