Če redno spremljaš moj blog, potem veš, da smo nekaj mesecev nazaj kupili zajca z imenom Beri. Ja, vem, precej posebno ime, a izbrala sta ga otroka in temu z ženo pač nisva oporekala. Vem pa tudi, da zagotovo nisi vajen kjerkoli v javnosti videti zajca (pritlikavega kunca, kakršnega imamo mi) na povodcu. Medtem ko so psi nekaj vsakodnevnega, mačke, ki se gonijo na vsakem ovinku pa tudi, so zajci definitivno posebne živali, ki bi v marsikomu vzbudili vprašanje o mentalnem zdravju lastnika. Hja, naj se sliši še tako butasto, ampak kunec človeku prav nič ne zameri, če ga tu in tam pelje na svež zrak. In mi smo ga.

Oprsnica, flexi povodec in prepričevanje, da kuncu ne bo hudega

Ker smo tokrat prvič peljali našega zajca v naravo, smo morali prej kupiti še oprsnico in povodec, da nam slučajno ne bi pobegnil in slej kot prej končal kot malica kakšni večji živali. Po posvetu s prodajalcem smo kupili oprsnico za morskega prašička in namesto navadnega povodca, flexi povodec, ki je raztegljiv do 3 metrov dolžine in omogoča večjo svobodo gibanja brez, da bi moral kdorkoli izmed nas tekati za zajcem ob vsakem njegovem premiku.

Preden smo kunca odnesli v avtomobil, ga je morala žena nekako prepričati, da ga ne bo zadavila, niti ga peljala k veterinarju. Ima namreč težave z zobmi in vedno popeni, kadar ga peljemo na krajšanje zob. Ko ji je po parih poskusih in lovljenju po stanovanju uspelo, je bil čas za odhod.

Kunčica Beri se razgleduje po travniku
Za našega kunca smo namesto navadnega, raje kupili flexi povodec

Travnik izven centra mesta je bila super izbira

Menda ja nisi mislil, da se bomo s kuncem na povodcu sprehajali po pločniku v centru mesta? Ne le, da bi res izpadli blesavo, ampak tudi dvomim, da naša Beri sanja o asfaltiranem pločniku ob glavni cesti, kjer se tako majhna žival hitro spremeni v ploščatega “ležečega policaja”. Travnik je bil torej tista najbolj smiselna opcija.

Čeprav Beri še ni odrasla in je zato relativno majhna, smo izbrali velik travnik, kjer je imela več kot dovolj prostora za raziskovanje, skakanje in ostale aktivnosti, ki jih imajo zajci pač radi (nisem zajec, niti mentalist, zato ti kaj več o tem ne morem povedati). Kunca doma sicer redno spuščamo iz kletke, vendar smo hitro videli, da je zelenica tisto, kar mu je dejansko všeč. Prav predstavljal sem si, da se na travniku počuti podobno kot jaz med samimi dunajskimi zrezki. Zakon! Da smo tudi našega hišnega ljubljenčka peljali na svež zrak pa je bilo všeč tudi otrokoma, ki sta z veseljem držala povodec in opazovala, kako gloda še kaj drugega kot mrvo, brikete in … kable.

Od kunca sem pričakoval več gibanja

Morda je imela Beri pač čuden dan, ali pa sem enostavno pričakoval preveč, ampak res sem se pripravil na to, da bo na “idealnem” prostoru sprostila več svoje energije preko skakanja in divjanja. Na koncu je bilo namreč dovolj že par kvadratnih metrov trave in dobra ura časa, ki smo si ga rezervirali posebej za našo kepo dlak.

Kunčica Beri raziskuje travo
Že nekaj kvadratnih metrov travnika je bilo dovolj za zadovoljstvo našega zajca

Vprašanje zate

Kaj bi si mislil, če bi na sprehodu opazil nekoga, ki na povodcu drži zajca, morskega prašička ali drugo žival, katere zunaj običajno ne srečujemo? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!