Če Blebetača redno bereš, zagotovo veš, da se z ženo večkrat zadnji trenutek odločiva o destinaciji za izlet. Tokrat je bilo podobno. A čeprav je bila odločitev res nagla, nam niti malo ni bilo žal, da smo tisti dan obiskali živalski vrt in tematski park Mini Zoo Land v Slovenskih Konjicah, ki ponuja marsikaj in za vsakogar. Pravzaprav je presegel pričakovanja vseh nas, zato smo ga obiskali kar dva dni zapored.

Odločitev je padla po delovnem dopoldnevu

Dopoldne sem imel rezervirano za čiščenje avtomobila, v katerem se po mesecu dni ob dveh mlajših otrocih nabere (ne)normalno veliko umazanije. Po nekajurnem švicanju med generalnim sesanjem in brisanjem naše kočije, smo odšli še na kratek obisk k starim staršem. Kmalu je bil čas za kosilo, lenarjenje in igranje.

Ker večinoma težko ostanemo doma, sva z ženo med brskanjem po spletu zasledila Mini Zoo Land, o katerem sva na hitro prebrala, da gre za majhen živalski vrt z več kot 150 živalmi in tematski park z nešteto otroškimi igrali. “Prav, pa gremo!“ smo si rekli in šele okrog 15.30 ure odšli od doma. Ker je park odprt do 19-ih, nam je bilo jasno, da časa nimamo na pretek, saj nas je do cilja čakala še ena ura vožnje.

Mini Zoo Land se nahaja praktično med hišami

Kljub kasnejši uri, težav s parkiranjem nismo imeli. Med hojo do blagajne sem ugotovil, da se park pravzaprav nahaja čisto blizu dvorišča stanovanjske hiše, ki dobesedno meji na ogrado s kenguruji, zato je lega parka res nekoliko posebna. Le koliko ljudi v Sloveniji ima možnost z lastnega balkona opazovati kenguruje?!

Ugodna vstopnina, zemljevid in možnost nakupa hrane za živali

Glede na ponudbo se mi zdi cena res ugodna. Vsak od naju z ženo je odštel zgolj 6 evrov, za sina sva plačala 4 evre, hčerka pa je v park vstopila brezplačno, saj imajo otroci do 3. leta starosti prost vstop.

Hrana za hranjenje živali
Pri blagajni smo kupili arašide in brikete za hranjenje nekaterih živali

Na začetku smo v roke dobili podroben in otrokom prijazen zemljevid, s pomočjo katerega smo se v parku lažje orientirali, čeprav zaradi manjše površine ne bi imeli večjih težav niti brez njega.

Pri blagajni in prodajalni spominkov, do katere pot vodi mimo japonskega vrta, lahko obiskovalci za en evro kupijo arašide za hranjenje nosatih medvedov, makakov in velikih papig, ter brikete za hranjenje kuncev, koz, alpake, zebuja, jelenov in nandujev. Tega seveda nismo želeli zamuditi, še posebej ne hčerka, ki vsako stvar z veseljem preizkusi, zato smo vzeli obe vrsti hrane in se napotili skozi vhod.

Tematski park z različnimi živalmi in posebnimi igrali

Mini Zoo Land ni le živalski vrt, temveč tudi tematski park. Za slednjega je značilno, da je kompleks razdeljen na različna “področja” oziroma tematike, znotraj katerih se nahajajo raznolike živali in/ali igrala, ki so, ni pa nujno, povezana s posamezno temo. Mini Zoo Land je razdeljen na 9 področij – Australia Land, Farm Yard, Wild West, Tropical Paradise, Lost Island, Pirate Ship, African Safari, Crocodile Park in Haunted Cave. Vsak del tematskega parka krasijo zanj značilni objekti, table, napisi, lutke in podobno. Pri tem, po mojem mnenju, najbolj izstopa Wild West.

Australia Land

Vse skupaj smo začeli v Australia Land delu, kjer smo si ogledali kenguruje, vključno z mladički, ki so se na svojih “fedrih” podili naokrog. Na ograji okrog njih je viselo celo nekaj prometnih znakov, ki se pogosto pojavljajo ob avstralskih cestah in opozarjajo voznike na bližino kengurujev.

Farm Yard

Pot smo nadaljevali do Farm Yard področja, kjer so nas čakali pritlikavi zebu, himalajske koze, alpaka in afriške ostrogaste želve. Kaj točno je v zebuju pritlikavega sicer ne vem, ker gre za precej veliko žival, vem pa, da čeprav ga je bilo dovoljeno hraniti, nekako ni imel želje priti do nas.

Koza na klančini lesenega mostu nad sprehajalno potjo
Koze so imele z ene na drugo stran sprehajalne poti speljan lesen most s klančino

Za razliko od zebuja, so bile koze in alpaka očitno sestradane, ker je od hranjenja z rok obiskovalca pred nami minilo celih nekaj sekund, zato smo si vzeli malce več časa in jih nahranili. Pri kozah so imele glavno besedo večje in starejše, ki so bile pripravljene mlajše z rogovi močno odriniti stran in jih ugrizniti, da bi prišle do hrane. Koze pač … Moram pa priznati, da so imele vrhunsko speljano leseno pot, ki je iz njihove ograde vodila čez most nad sprehajalno potjo in po strmi klančini na drugo stran poti. Kar se tiče alpake, nihče izmed nas v obraz ni dobil pljunka, kar je v redu.

In še želve … so velike, malce drugačne od tistih, kakršnih smo vajeni, a nič kaj manj dolgočasne, zato sta jih otroka le “pozdravila” z očmi in odšla naprej.

Wild West

Wild West je tisti del parka, ki je bil meni osebno najbolj všeč. Pa ne zato, ker bi bil ljubitelj divjega zahoda, kavbojcev in indijancev, ampak gre za zelo pristno okolje, kjer se ob značilni “kavbojski” glasbi res počutiš kot na divjem zahodu.

Kavbojska vas s kavboji in indijanci, zapor, Saloon, banka, potujoča kuhinja, lesen voz, šerifova policijska postaja in starodobna lesena krsta prekrita z umetno pajčevino je le nekaj reči, ki vzbujajo posebne občutke. V enem izmed objektov je urejena velika previjalnica za male sračke.

V tem delu parka smo našli kunce, surikate, snežno sovo, sovo uharico, rakune in Gottinger prašička. Največ časa smo se zadržali pri kuncih različnih vrst, ki sta jih najmlajša hranila in se z njimi igrala v nizkem lesenem tunelu, ki z ene in druge strani vodi do zajčjega brloga.

Kavbojska vas
Kavbojska vas med drugim sestoji iz Saloon-a, zapora, banke in policijske postaje

Zaradi nezanimivega dogajanja so bile manj pozornosti z naše strani deležne ostale živali tega dela, z izjemo surikat, nad katerimi je navdušena predvsem žena. Moram priznati, da jih je bilo prav kulsko opazovati med posedanjem na kamnih in opazovanjem okolice. V zvezi s pujsom lahko le rečem, da ni ne lep, ne dišeč in niti ne zabaven.

Pomerili smo se še v streljanju z lokom, ki je popolnoma brezplačna aktivnost znotraj parka. Ugotovil sem, da je bolje, da se ga izogibamo.

Vprašanje zate

Kako gledaš na to, da bi se živalski vrt nahajal v neposredni bližini tvojega doma (le nekaj metrov stran)? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!

P. S. v kolikor te o našem obisku živalskega vrta in tematskega parka zanima še več, si preberi drugi (zadnji) del objave o Mini Zoo Land parku.