Sin in hčerka po tleh rišeta s kredo

Včasih imamo za igro dovolj le kredo in parkirišče

Huh, kje so časi, ko smo se kot otroci igrali igre, ki so temeljile na “poligonih” narisanih s kredami … “Zemljo krast” je bila ena izmed njih in je bila na seznamu naših aktivnosti skoraj vsak teden. Pravil te igre se niti približno ne spomnim več, vseeno pa nanjo pomislim vedno, ko se z družino odpravimo na prazno parkirišče in s sabo vzamemo raznobarvne krede, ki jih uporabimo za risanje, pisanje in barvanje.

Včasih so bile krede popularne, dandanes pa niti ne

Morda se motim, ampak čeprav živimo v centru mesta s številnimi bloki, kjer bi človek res upravičeno pričakoval kričanje in smeh otrok, dejansko še nisem videl niti enega, ki bi za igro uporabil krede. Tu in tam se lovijo ali vozijo s kolesom, to je pa večinoma tudi vse.

Zelo dobro se spomnim, ko smo se s prijatelji z iste ulice vsakodnevno družili na bližnjem križišču in se, kot že rečeno, igrali Zemljo krast, si na tla narisali črte za igro Med dvema ognjema, označili traso za kolesarske dirke in tako naprej. Tisto obdobje smo imeli “na zalogi” ogromno nekih iger, zato nam nikoli ni bilo dolgčas. Ja, lepi časi, ni kaj.

Asfaltirana ali betonska površina in poceni lonček kred so čisto dovolj

V naši družini je žena tista, ki skrbi za igre in ustvarjanje z otrokoma. Če je le možno, se igri seveda pridružim tudi sam, ampak zgolj kot “sodelujoči”. Pri načrtovanju nimam in niti ne želim imeti veliko besede, ker boljši polovici pri tem popolnoma zaupam. Nenazadnje se spozna na razvoj otroških možganov, zato obvlada, kaj otrok v določeni razvojni fazi potrebuje in zakaj.

Žena na tla s kredo riše poligon za igro
Pri nas žena poskrbi za igre primerne starosti najinih otrok

Ker naš kraj zelo dobro poznamo, nam pravega prostora za brezskrbno risanje s kredo ni bilo težko najti. Šli smo namreč na asfaltirano parkirišče v bližini cerkve in glasbene šole, ki pa v tistem času nista bili odprti, zato smo imeli celoten prostor popolnoma zase. Ni pa nujno, da se za igre s kredo uporabi parkirišče. Važno je le, da je lokacija asfaltirana oziroma betonska in ni nevarna z vidika prometa.

Krede navadno kupimo v trgovinah z mešanim blagom, kjer lonček 20 kred stane par evrov. Odvisno od naše zagnanosti, jih porabimo v nekaj dneh ali tednih.

Risanje in barvanje vozil, obrazov in poligonov za igro

Ko gre za dejansko risanje s kredo brez točno določenega namena, z ženo otrokoma pustiva prosto pot, da lahko njuna domišljija opravi svoje. Rezultat tega je največkrat bistveno boljša slika v primerjavi s tisto, ki jo najmlajša narišeta, če jima z ženo med risanjem vsiljujeva najino mnenje in ideje. Otroci še zdaleč niso neumni in pogostokrat točno vedo, kaj želijo ustvariti, četudi na koncu človek včasih le stežka razbere za kaj gre. Ampak, kot pravijo, vaja dela mojstra in to drži kot pribito.

Ustvarjanju sva se pridružila tudi midva z ženo. Sam sem se lotil risanja obraza moje lepše polovice (nimam fotografije in verjemi, da je nočeš videti), medtem ko je ona z otrokoma risala prevozna sredstva – gasilski tovornjak, kolo, traktor, letalo in avtomobil.

Prevozna sredstva s kredo narisana na tla
Medtem ko sem jaz risal po svoje, so se ostali trije člani družine lotili risanja različnih vozil

Še preden smo začeli risati kar nam je prvo prišlo na misel, pa si je žena vzela nekaj minut za risanje značilnosti posameznih letnih časov. Narisano smo potem uporabili za igro, pri kateri je vsak izmed nas pokazal, kaj lahko poleti, pozimi, spomladi in jeseni doživimo – recimo pozimi se tresemo zaradi mraza, jeseni nabiramo liste dreves različnih barv in podobno. Otroka sta lepo sodelovala in tu in tam celo podala kakšno idejo, ki smo jo naknadno dodali v našo igro.


Vključi se v debato

Napiši komentar in izrazi svoje mnenje, podaj koristen nasvet ali deli z mano in bralci zanimive izkušnje povezane z vsebino zgornje objave. Vesel bom tvojega odziva!

Deli z ostalimi

Če ti je bila zgornja objava všeč in meniš, da bi jo želel ali moral prebrati še kdo, jo s klikom na želeno ikono spodaj, deli z ostalimi!

Sledi mi na spletu

Ne pozabi mi slediti na Facebooku in Instagramu, da boš na tekočem z novimi objavami in še več!

Nadaljuj z branjem

Za konec ti predlagam še branje spodnjih objav ali obisk bloga, kjer si lahko sam izbereš kar te zanima!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo nikjer javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top