Po precej brezvezni zimi, ki večini izmed nas v nižje ležečih krajih ni niti enkrat prinesla omembe vredne količine snega, lahko zdaj že dalj časa uživamo v toplih in sončnih dneh (z redkimi izjemami). In to je pravzaprav tisto, kar sva z ženo komaj čakala. Ne le zato, ker imava rada tople mesece, ampak v tem času ob večerih znova “odpirava” naš balkon, kjer potem, ko otroka zaspita, preživljava in uživava ure in ure.

Balkon je zakon

Lahko rečem, da smo glede na število selitev že kar veterani. Doslej smo živeli v stanovanjih z balkonom, brez balkona, s francoskim balkonom in trenutno celo v takšnem, ki ima en manjši in en večji balkon. Čeprav se oba z ženo zavedava, da se bomo morali slej kot prej preseliti v večje stanovanje, nam v tem trenutku balkon definitivno odtehta eno sobo manj. Resda je pozimi bolj kot ne neuporaben, ker ni zastekljen, ko pa je zime konec, je ravno to tisti prostor, kjer preživimo največ časa.

Poleg vseh aktivnosti, ki jih lahko na balkonu počneta otroka, sva tudi midva dobesedno nora nanj in ga zaenkrat nisva pripravljena žrtvovati za čisto nič. Uporabljamo ga za igranje, ustvarjanje, uživanje kosil, poslušanje ptičjega petja, razgled na travnik in gozd ter podobno. Skratka, vsem nam je všeč in se na njem zelo dobro počutimo.

Sin in hčerka ustvarjata na balkonu
Ustvarjanje otrok na balkonu je ena izmed aktivnosti, ki je stalnica v pomladnih in poletnih mesecih

Pogovori, večerje in odklop od dela ter televizije ob poslušanju potoka

V neposredni bližini našega bloka teče potok Medija. Ne slovi ravno po kristalno čisti vodi, a zagotavljam ti, da je poslušanje pretakanja vode ne le pomirjujoče, ampak tudi nekaj, česar ne doživi vsak. Namesto prenašanja divjanja z egom polnih voznikov, ki očitno hodijo v službo zato, da lahko vsakih nekaj mesecev menjajo pnevmatike in plačujejo kazni, imamo ob našem stanovanju potok, ki omogoča sproščeno uživanje v toplih večerih.

In kaj pravzaprav počneva na balkonu?

Za ohranjanje zdravega zakona so pogovori zagotovo nujni, zato jih imava vsakodnevno na seznamu “opravil”. Še pred tem si pripraviva večerjo in jo med pogovori v miru pojeva.

Ker se z ženo trudiva spraviti njen posel na nek primeren nivo, veliko večerov delava (ona skrbi za strokovni del, jaz pa za tehničnega). Kadar pa sedeva na balkon, delo postane sekundarnega pomena, saj se takrat od obveznosti odklopiva in se posvetiva drug drugemu.

Tudi gledanje televizije, v katero sicer še zdaleč ne buljiva toliko, kot povprečen par, pustiva ugasnjeno večino časa. Izjema so kakšni filmi ali oddaje, katerih gledanje nama je obema v interesu.

Televizor v dnevni sobi
Ko pride čas preživljanja večerov na balkonu, televizija bolj kot ne sameva

Ne bi šlo brez varuške za spremljanje spanja otrok

Varuška se nama je pokvarila že dalj časa nazaj. O tem, kakšno alternativo lahko uporabiš, če se ti varuška pokvari sem že pisal, a omenjena rešitev, skupaj z vsemi ostalimi nadomestki, naju kot dolgoročna alternativa pač ne prepričajo, zato sva pred slabim tednom kupila rabljeno. Ampak zakaj jo sploh potrebujeva?

V stanovanju imamo vsa vrata bolj klinčeva, saj so na pogled tako stara, da jih je doma verjetno uporabljal že Gaj Julij Cezar. Posledično prepuščajo še tako blag šum, zato v dnevni sobi ponavadi govoriva precej tiho. Ker pa si vsaj na balkonu želiva sproščenega govorjenja z normalno glasnostjo, zapreva vsa možna vrata, vključno z balkonskimi, prižgeva varuško in zadeva je urejena.

Poleg starogrških vrat, je razlog za uporabo varuške tudi ta, da je struga prej omenjenega potoka le par 10 metrov stran od našega doma, zato njegov zvok preglasi otroški jok, ki ga v tem primeru sploh ne bi slišala.

Vprašanje zate

Kako izkoristiš balkon v svojem stanovanju? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!