Igro Spomin zagotovo poznaš, kajne? Čeprav ne pogostokrat, smo jo igrali že kot otroci in kar se tiče naše družine je še vedno zelo popularna. Z malenkost pomoči jo lahko igrajo že nekaj let stari otroci (morda celo manj) in se ob tem ne le zabavajo, ampak tudi nekaj naučijo. Igro Spomin z ženo dobro izkoriščava za različne namene, ki tako ali drugače pozitivno vplivajo na najina najmlajša.

Za kaj gre pri igri Spomin

Čeprav menim, da razlaga navodil za omenjeno igro ni potrebna, kratek povzetek že tako in tako enostavnih pravil, ne bo škodil.

Recimo, da imamo na voljo igro s 30 karticami, pri čemer sta po dve kartici med seboj popolnoma enaki, kar pomeni, da v zgornjem primeru igra omogoča igranje s 15 pari kartic. Na začetku igre jih med seboj dobro premešamo in položimo eno poleg druge na trdo podlago, tako da je hrbtna stran kartic obrnjena navzgor. Naloga vsakega igralca je, da z obračanjem dveh kartic hkrati, najde čim več ujemajočih (enakih) kartic. Igro zmaga oseba, ki potem, ko so igralci vse pare našli, najde največ parov. Lažje res ne bi moglo biti, ne?

Različic igre Spomin je nešteto

Igro Spomin si lahko izmisli praktično kdorkoli. Če imamo v sebi nekaj ustvarjalnega duha, jo lahko ustvarimo (narišemo, napišemo, izrežemo,…) čisto sami, povsem po naših željah. V nasprotnem primeru se na spletu najde ogromno nekih verzij Spomina, ki se med seboj razlikujejo po težavnosti (številu kartic oziroma parov), tematiki (živali, rastline, avtomobili,…) in podobno.

Obstajajo celo takšne igre, kjer niti dve kartici med seboj nista enaki, kljub temu pa predstavljata par (angleško se takšnim igram pravi “matching games” – igre ujemanja). Primer tovrstne igre je denimo nekakšen kviz, kjer je na eni kartici napisano vprašanje, na drugi kartici pa odgovor. Vse ostalo je enako kot pri “običajni” različici igre Spomin, katere pravila sem napisal zgoraj.

Večji in manjši kup kartic za igro Spomin
Igre Spomin se med seboj med drugim razlikujejo tudi po številu parov

Pri igri Spomin torej ni nikakršne omejitve in je vse odvisno od naših želja, starosti igralcev in domišljije. In nenazadnje, če nam primanjkuje igralcev, jo lahko brez težav igramo tudi sami.

Igro Spomin redno igramo že mesece

Igra se nam že nekaj let valja vsepovsod in do pred kakšne pol leta smo jo večinoma le prestavljali z enega mesta na drugega, razen, kadar sta jo igrala žena in sin. Dotlej je skupaj kot družina še nikoli nismo resno igrali. Kar naenkrat, iz meni neznanega razloga, pa se je Spomin vedno večkrat znašel na “to-do” seznamu in zdaj lahko rečem, da jo igramo skoraj vsak dan, včasih celo po uro ali dve skupaj.

Igra Spomin je odlična za treniranje spomina in učenje

Naša igra Spomin je sestavljena iz 40 parov raznoraznih živali, kar pa ne pomeni, da vedno uporabimo vse pare. Če se ne motim, smo jo kupili v neki samopostrežni trgovini, nisem pa prepričan.

Da z igro Spomin urimo naš spomin je logično in to je bil sprva tudi cilj naju z ženo. A to še zdaleč ni edina korist, ki jo ta igra prinaša. Z malce improviziranja in domišljije, jo je namreč možno zelo dobro uporabljati tudi za učenje.

Ko se je hčerka začela učiti novih besed, je vsak izmed nas, potem ko je odkril posamezno kartico, poimenoval žival na sliki. Če sem recimo iskal par in odkril dve (žal) različni kartici, na katerih sta bila pes in mačka, sem na glas povedal, kaj vidim na kartici – torej psa in mačko.

Razmetan kup kartic za igro Spomin

Živali na karticah naše igre Spomin predstavljajo odličen pripomoček za učenje tako slovenskih, kot tudi angleških besed

Kasneje, ko je najmlajša poznala večino živali v naši igri, sva se z boljšo polovico odločila zadevo nekoliko “začiniti”. Kako? Z angleščino! Realnost je takšna, da je dandanes zelo dobro znati angleško in otroci se najlažje naučijo nečesa novega preko igre, ki jih veseli. Kako je to videti? Pravzaprav enako, kot sem opisal v prejšnjem odstavku, edina razlika je ta, da vsak igralec glasno pove videno na sliki v angleščini. Če torej odkrijem pava in krokodila, glasno povem, da sta na sliki peacock (pav) in crocodile (krokodil). Te zanima končni rezultat? Sin zna izmed 40 živali poimenovati vsaj 30, hčerka pa kakšnih 10. Za začetek to povem zadostuje.

Na koncu sta najpomembnejša druženje in zabava

Nenazadnje pa pri vsem skupaj sploh ne gre za učenje, temveč zabavo preko druženja in povezovanja. Če pa se otroka ob tem še kaj dodatnega naučita, kar jima je hkrati celo v veselje, je to še dodaten plus. Tekom življenja nam zna vsaka novo naučena stvar, četudi se zdi kot malenkost, priti prav. 

Vprašanje zate

Kako se ti spominjaš igre Spomin iz časa svojega otroštva? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!