Kruh. Brez njega si marsikdo ne predstavlja življenja, saj je sestavni del vsakdana številnih ljudi. Včasih ga uporabimo le kot prilogo, še večkrat pa kot glavni del jedi, kot so recimo sendviči, ali, nekoliko bolj tradicionalno, kruh namazan z maslom in marmelado. Čeprav kot družina ne pojemo enormnih količin kruha, ga, če je le mogoče, kljub vsemu pečemo doma. V preteklosti smo ga večinoma kupovali, a sva z ženo zadnja leta ugotovila, da domači prekosi kupljenega v vseh pogledih.

Peka kruha doma ni vedno mogoča

Če smo več dni zapored večinoma zdoma, nam skoraj vedno zmanjka časa, da bi kruh spekli doma, ali pa smo zaradi vseh opravkov, ki smo jih morali postoriti, preprosto preveč utrujeni.

Včasih se celo zgodi, da enostavno pozabimo, da bo zadnjega hlebca kmalu zmanjkalo in kruh zato kupimo – saj veš, ponavadi si človek zaželi ravno tisto, česar v danem trenutku nima na dosegu roke. To še posebej velja za otroke.

Ker v našem stanovanju nimamo klime, v vročih poletnih mesecih temperatura ob vročinskih valih preseže 26°C, kar je še eden izmed razlogov, zakaj včasih kruh raje kupimo, kot pa ga spečemo sami. Slednje smo že storili in nam je bilo hitro žal, ker je pečica dvignila temperaturo še za dodatnih nekaj stopinj.

Kadar naš nakupovalni listek vključuje tudi kruh, vedno gledamo na to, da ga v trgovini vzamemo le toliko, kolikor ga res potrebujemo – dokler ni domača “verzija” pečena in pripravljena za pot proti želodcu.

Glavni razlogi, da kruh večinoma pečemo sami

Je cenejši

Kolikor opažam, se cene kruha iz leta v leto višajo, zato ni nič novega, če za kilogram odštejemo vsaj dva evra ali celo tri – govorim o belem in polbelem iz pšenične moke, saj je recimo polnozrnati ali pirin, običajno še dražji. Po mojem mnenju so cene nenormalno visoke in mi je, po pravici povedano, škoda zapraviti toliko denarja zanj, če pa ga lahko za manj kot en evro spečem skoraj kilogram in pol v lastni pečici.

Odrezan krajec doma pečenega hlebca kruha
Hlebec kruha, ki tehta skoraj kilogram in pol, spečemo za slab evro

Je okusnejši

Jedel sem že nešteto različnih kruhov iz različnih mok, a domačega ne prekosi nobeden izmed njih. Moram priznati, da je svež kruh iz trgovine ali pekarne, ki je povrhu vsega še topel, res odličen, še vseeno pa našega ne bi zamenjal za nič na svetu. Če povem drugače – prva dva dni ga zlahka jem samega, brez da bi ga “začinil” še s čim drugim in ne glede na to, ali je topel ali ne.

Točno vemo iz česa je narejen

Malenkost kvasa, moka, sol in voda. To je vse, kar naš kruh vsebuje, zato je brez emulgatorjev in ostalega s*anja, vključno z “mesnimi” dodatki. Na slednje sem naletel velikokrat v kruhu, kupljenem v različnih trgovinah in pekarnah. Govorim o mušicah in muhah, zaradi katerih me je tek povsem minil in sem si za pod zob raje poiskal nekaj drugega.

Vonj stanovanja po svežem kruhu je zakon

Poleti sicer malo manj, ker ga tudi manj pečemo in me vročina spravlja ob pamet, pozimi pa je vonj domačega kruha res nekaj posebnega. Včasih me ima, da bi si krajec obesil na vzvratno ogledalo v avtomobilu. Okej, malo pretiravam, si pa verjetno ugotovil bistvo napisanega.

Peka kruha je lahko dober povod za otroško igro

Čeprav ne vedno, najina otroka v peki kruha vidita super priložnost za igro. Kadar ne pomagata pri sami izdelavi kruha, se bodisi igrata s koščkom testa in ga oblikujeta na različne načine, ali pa vzameta igrače (recimo avtomobile ali kakšne figurice) in jih tako ali drugače vključita v igro z moko. Skratka, ves čas priprave se lepo zamotita in ženi, ki največkrat skrbi za zaloge kruha, omogočita umirjeno delo.

Seveda pa ne gre pričakovati, da igra z moko ali testom za seboj ne bo pustila umazanije, zato sva z ženo vedno pripravljena na čiščenje, h kateremu spodbujava tudi najmlajša.

Igračka letalo posuta z moko
Otroka se med pripravo kruha rada igrata z moko

Vprašanje zate

Če si že kdaj jedel doma pečen kruh, kakšen je bil v primerjavi s kupljenim? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!