Večina se nas na rezervno pnevmatiko (če jo avtomobil sploh še ima) spomni točno nikoli oziroma le takrat, ko jo dejansko potrebujemo. Številnim je k sreči nikdar ne bo treba uporabiti, kar pa ne pomeni, da preventivni pregled ni priporočljiv. Ob enem izmed čiščenj našega avtomobila, ko sem se lotil rutinskega pregleda (olje, tekočina za vetrobransko steklo in podobno) sem izjemoma pregledal še “rezervo”, ki pa niti približno ni bila v takšnem stanju, kakršnega bi pričakoval. Ta objava naj ti bo v poduk.

Rezervnih pnevmatik je vedno manj in vesel sem, da jo imam

Zavoljo varčevanja s prostorom in zmanjšanja mase vozila ter posledično nižje porabe goriva, ima dandanes rezervno pnevmatiko vedno manj avtomobilov. Namesto nje, ob nakupu avtomobila pogostokrat dobiš komplet za popravilo pnevmatik, katerega namen je zasilno popravilo manjših poškodb (lukenj) na počeni pnevmatiki. Na tak način naj bi si voznik omogočil vožnjo do najbližjega vulkanizerja. O učinkovitosti in prednostih oziroma slabostih takšnega kompleta v primerjavi z običajnimi rezervnimi pnevmatikami bi se dalo marsikaj povedati, ampak to naj ostane tema za kakšno drugo objavo.

Težko dovolj poudarim, kako vesel sem, da imamo v našem avtomobilu še vedno staro dobro rezervno pnevmatiko, ki je povrhu vsega še normalnih dimenzij. Ne vem zakaj, ampak nekako se mi v primerjavi s kitom za popravilo, “rezerva” še vseeno sliši najbolj “ziher” in najbolj učinkovita rešitev, ki sem se je v prejšnji službi moral posluževati vsakih nekaj mesecev. Ja, prav si prebral. Malo za šalo in malo zares bi lahko rekel, da sem imel toliko prakse, da sem pnevmatiko hitreje zamenjal na roke, kot pa vulkanizer z vso razpoložljivo opremo.

Rezervna pnevmatika, dvigalka in ključ
Tri stvari, s katerimi sem se v prejšnji službi pogostokrat srečal

Kaj sem ugotovil ob pregledu rezervne pnevmatike

Po vsakem čiščenju avtomobila le-tega dobro pregledam, z izjemo rezervne pnevmatike. Ne bi ravno rekel, da se mi ne da, ampak očitno sem precej prepričan v to, da je ne bom potreboval, ali pa, da z njo ne more biti nič narobe, ker je itak ne uporabljam. Ah ja, kako sem se motil …

Torej, iz nekega razloga sem pred kratkim poleg na ostalo, oko vrgel še na “peto kolo”. In kaj sem ugotovil? Da je bilo napol prazno in posledično neuporabno. Drugega kot to, da se nemudoma odpravim na bencinsko črpalko in pnevmatiko napolnim, mi seveda ni preostalo. Pretekla izkušnja bi me sicer morala marsikaj v zvezi s tem naučiti, vendar očitno ni bila tako huda (ampak je bila!), da bi se splačalo zapomniti. O čem govorim? Naj ti povem anekdoto iz prejšnje službe …

V dežju (itak) sem se s službenim vozilom peljal po kolovozni poti, ko mi je nenadoma počila sprednja desna pnevmatika. Je*iga si rečem, dvignem avtomobil s tisto bedasto dvigalko, snamem blatno pnevmatiko in sežem po rezervni, ki pa je bila prav tako popolnoma prazna! Kličem sodelavca, da mi posodi svojo, in ko ga končno dočakam, ugotoviva, da je tudi njegova prazna in je ravno toliko uporabna kot zajec za igranje bobnov – nič. Kaj vse je bilo treba, da sem namesto v 8 urah s službo končal še 4 ure kasneje, ne bom razlagal, ampak bistvo ti je verjetno jasno, ne?

Ne bodi prepričan, da rezervne pnevmatike ne boš nikoli potreboval

Če si doma nekje bogu za hrbtom, kjer te še davkarija ne najde, potem smatram, da cesta ni asfaltirana, temveč makadamska. V tem primeru je možnost za predrtje pnevmatike, logično, večja, ampak četudi živiš v centru mesta in se po slabih cestah sploh ne voziš, še vedno obstaja verjetnost, da boš ravno ti nabasal na nekaj, kar na cestišču ne bi smelo biti. Če bo v tem nesrečnem trenutku tvoja rezervna pnevmatika prazna, se boš znašel v riti. In pot iz riti zna včasih biti težavna.

Makadamska cesta
Makadamska cesta, sploh pa slabo vzdrževana, predstavlja večjo nevarnost za predrtje pnevmatike

Vprašanje zate 

Kaj meniš o ukinjanju rezervnih pnevmatik pri novejših avtomobilih? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!