Čeprav si z ženo nobenega opravila ne deliva na moška in ženska, sem vselej jaz tisti, ki z veseljem skrbi za čistočo našega avtomobila. Pred kratkim pa sem se odločil, da bom v to delo začel vključevati še sina. Razlogov za to je več in prepričan sem, da se v njih najde marsikateri starš, če ne celo vsi.

V avtomobilu preživimo veliko časa

Prav vsi na Blebetaču objavljeni izleti so zahtevali uporabo avtomobila. In glede na to, da so ravno izleti tisto, kar zelo radi počnemo, niti ni čudno, da veliko časa preživimo v avtomobilu. Če k temu prištejem še vse potrebne poti do službe in nazaj ter poti, ki jih opravimo “mimogrede”, lahko brez obotavljanja rečem, da si brez njega večine dni v tednu ne predstavljamo.

Pobudo za sinovo pomoč je dala žena

Ne bi bilo pošteno, če bi rekel, da je bila ideja v celoti moja. Za čiščenje našega avtomobila si ponavadi rezerviram en dan v mesecu, ko se zagotovo lotim notranjosti, redkeje pa tudi zunanjosti vozila. Tiste ure sem delo opravljal sam in mi ni bilo hudega, ker sem se lahko malenkost odklopil od vsakdanjih stvari in si vzel čas zase.

Par mesecev nazaj pa mi je žena pred odhodom omenila, da bi mi sin lahko pomagal. Sprva nisem bil preveč navdušen, a sem v tem kmalu videl več koristi kot slabosti, zato sva spakirala vse potrebno in se odpravila do mojih staršev. Ker živimo v bloku, kjer je včasih še parkirišč premalo, je dvorišče pred hišo staršev edina prava opcija.

Glavni razlogi za sinovo čiščenje avtomobila

Biti starš med drugim pomeni večji nered in več umazanije, ki ju je nekako treba spraviti na normalo. Kljub temu, da nama je z ženo vseeno, če imamo razmetano stanovanje (in enako velja za naš avtomobil), sva se odločila, da morata pri tovrstnih opravilih sodelovati tudi otroka.

Sin in hčerka se igrata na travniku na blazini za piknik
Medtem ko se mi zdi hčerka še premajhna za čiščenje avtomobila, pa je njen brat za takšna opravila star že dovolj

Glede na to, da je po mojem mnenju hčerka pri dveh letih in pol za spravljanje avtomobila v red še nekoliko premajhna, pa zna sin pri skoraj petih letih dovolj dobro opraviti tisto najnujnejše in tako storiti nekaj dobrega za celo družino. Nenazadnje je delno tudi sam (tako kot hčerka, žena in jaz) prispeval k spodaj omenjenim razlogom, ki so privedli do moje končne odločitve.

Prehranjevanje v avtomobilu

Vedno sem pravil, da otrokom v avtomobilu ne bom pustil jesti. Kaj kmalu sem spoznal, da to ni mogoče, če želimo v zglednem času priti do cilja, brez da nam zaradi joka popokajo okna. Iz tega razloga se v avtu neizogibno nabere pol tone drobtin in ostankov hrane, ki jih je treba odstraniti.

Naslanjanje nog na sprednja sedeža

Otrokoma stalno ponavljam, da ne dovolim obutih nog naslanjati na sprednja sedeža, a zaenkrat brez uspeha. Ni mi jasno, kaj je pri tem početju posebnega, dejstvo pa je, da se sedeža hitro umažeta in ju je potrebno očistiti.

Puščanje smeti v avtomobilu

Prazni tetrapaki soka, ovitek od slamic in koščki papirja je nekaj stvari, ki svoje mesto najdejo po celem avtomobilu. Ker gre vendarle za osebni avtomobil in ne smetarsko vozilo, drugega kot pobiranje ne pride v poštev.

Razmetane igrače v avtomobilu

Tudi igrače, tako kot smeti, ponavadi ležijo po celotnem zadnjem delu avtomobila. Včasih kakšnih manjših igrač ne najdemo toliko časa, da nanje že popolnoma pozabimo. Kakorkoli, takšne reči spadajo v otroško sobo, za kar je treba poskrbeti.

Učenje sodelovanja pri nujnih opravilih

Z ženo nama je cilj otroka naučiti in navaditi biti enakovredna člana družine, kar pomeni tudi sodelovanje pri nujnih opravilih, kamor čiščenje avtomobila zagotovo spada. S sinovim vključevanjem v to pomembno opravilo ga bova naučila bolje skrbeti za naše vozilo in ga seznanila s postopkom čiščenja ter uporabo pripomočkov za čiščenje. Skratka, gre za praktične zadeve, ki mu bodo vselej prišle prav.

Od sina nisem pričakoval 100% opravljenega dela

Čeprav se zavedam, da od otrok marsikdaj pričakujem preveč in delam na tem, da temu ne bi bilo tako, pa sina nisem v nič silil, niti ne preverjal njegovega dela.

Sin čisti armaturno ploščo avtomobila
Sin mi je med drugim pomagal pri čiščenju armaturne plošče avtomobila

Ker sem bil vnaprej pripravljen, da z mano ne bo zdržal celih nekaj ur, sem se s staršema dogovoril, da lahko vmes pride do njiju in se igra.

Na začetku sva pobrala smeti, igrače in ostalo navlako. Nato mi je z ročnim sesalcem (običajnega sem imel jaz) pomagal posesati njegov sedež in okolico le-tega. Kasneje sem ga prosil še za brisanje prahu na armaturni plošči in plastike na zadnjih vratih ter sovoznikovega sedeža, na katerega vztrajno naslanja noge. Za konec mi je pomagal v posodo naliti tekočino za vetrobransko steklo.

Moram priznati, da se je pri delu zelo lepo potrudil in je z mano super sodeloval. Čez nekaj časa bo na vrsto prišla še njegova sestra in komaj čakam, da se čiščenja lotim z obema hkrati!

Vprašanje zate

Kaj meniš o pomoči mlajšega otroka pri čiščenju avtomobila, še posebej takrat, ko je otrok tisti, ki pretežno vpliva na umazano notranjost vozila? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!