Čeprav se ne spomnim, koliko ur sem kot otrok dejansko preživel z barvicami v roki med barvanjem pobarvank, sem skoraj prepričan, da teh ni bilo tako malo. Če pa že, je bil edini razlog za to ta, da sem dneve raje izkoristil za druženje s prijatelji zunaj na ulici ali (nogometnem) igrišču. A barvati kot otrok je eno, nikoli pa si ne bi mislil, da bom to počel kot poročen človek, ki je povrhu vsega še oče.

Nisem vedel, da pobarvanke za odrasle sploh obstajajo

Dokler nisem spoznal ženine prijateljice, ki z možem ure in ure barvata pobarvanke za odrasle, sploh nisem vedel, da le-te dejansko obstajajo. Pravzaprav mi niti ni bilo jasno, za kaj točno pri vsem skupaj gre, ker o tem nikoli nisem bral, omenjene prijateljice pa tudi nisem vprašal ali prosil za primer takšne pobarvanke.

Ker je žena rojena ustvarjalka in je na tem področju že leta povsem domača, mi je kasneje razložila nekaj osnov tovrstnih pobarvank. Kot nalašč so povezane s psihologijo človeka in ravno ustvarjanje v povezavi s psihologijo staršev in otrok je tisto, kar moja boljša polovica obvlada.

Razlika med otroškimi in odraslimi pobarvankami je velika

Pri pobarvankah za otroke gre za to, da slike običajno predstavljajo nekaj, kar je otrokom dobro znano oziroma jih zlahka prepoznajo – različni predmeti, živali, rastline in nenazadnje tudi risani junaki. To so torej motivi, ki so najmlajšim blizu in jih zato še toliko bolj spodbudijo ter motivirajo za barvanje.

Po drugi strani pa so pobarvanke za odrasle bistveno kompleksnejše (otroške so preveč enostavne) in zanje ni nujno, da dejansko predstavljajo nekaj vsakdanjega. Večinoma so to umetniški motivi, ki od človeka med barvanjem zahtevajo uporabo fine motorike, saj lahko oseba le na takšen način iz črno-belega motiva naredi neko unikatno umetnino. Kljub temu, da je možno tovrstne pobarvanke kupiti v trgovini (tako kot otroške), se z ženo zaenkrat poslužujeva spleta, od koder jih shraniva in nato natisneva. So brezplačne, na razpolago pa je več kot dovolj vzorcev. Tako večkrat storiva tudi za sina in hčerko.

Otroška in odrasla pobarvanka
Razlike med otroškimi in odraslimi pobarvankami so očitne

Pobarvanke za odrasle imajo podoben vpliv kot meditacija

Si vedel, da barvanje zapletenih pobarvank, kakršne so tiste za odrasle, na človeka vpliva podobno kot meditiranje? Barvanje kompleksnih vzorcev, ki so največkrat elegantne in simetrične oblike, kakršni so recimo v mandalah, namreč sprošča naše telo in zmanjšuje stres, saj se moramo za odličen končni izdelek popolnoma osredotočiti na barvanje in tako v celoti odmislimo težave vsakdanjega življenja. Pri tem je pomembno vedeti, da sta izbira barv in način barvanja v celoti odvisna od posameznikovih želja, zato pravih in napačnih odločitev ni.

Za splošno razgledanost – mandale, ki vsekakor niso edini tip pobarvank (motivov) za odrasle, so duhovni simbol v indijskih religijah, kot sta na primer budizem in hinduizem. Beseda “mandala” pomeni “krog” in izhaja iz starodavnega indijskega jezika imenovanega Sanskrit. Gre torej za sliko, kjer osnovo predstavlja krog, ki ima lahko tako znotraj, kot zunaj, raznorazne vzorce. Tipičen primer mandale v naravi je recimo cvet sončnice – je okrogla in sestoji iz različnih oblik.

Barvanje je super za spreminjanje vsakdanje rutine

Z leti človek vede ali nevede v svojem življenju oblikuje neko rutino. Midva z ženo se v toplih mesecih ob večerih recimo rada zadržujeva na balkonu in govoriva o preteklem dnevu, o planih za naprej, o naju in podobno. Zadnje čase pa sva iskala nekaj drugačnega. Nekaj, kar bi, vsaj občasno, popestrilo večere. In to je tisto, zaradi česar sva pričela z barvanjem. Glede na moje občutke, tudi ko sem to počel prvič, se telo medtem res sprosti, kljub temu, da se z ženo vmes pogovarjava. Naj se sliši še tako čudno, si želim, da bi barvanje postala aktivnost, ki je ne bi počela le občasno, temveč vsaj parkrat tedensko.

Nedokončana pobarvanka za odrasle
Glavna korist barvanja odraslih je zmanjševanje stresa

Vprašanje zate

Kakšen je tvoj pogled na barvanje pobarvank za odrasle, glede na to, da smo večinoma vajeni, da pobarvanke barvajo otroci? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!