Ko sem pisal zadnjo objavo o težavah polnem dopustu v Medulinu, sem med drugim omenil, da smo neko dopoldne slabo vreme izkoristili za ogled Aquariuma Pula. Ker smo bili z videnim zelo zadovoljni, sem sklenil, da si akvarij zasluži povsem svojo objavo.

Poseben izgled navzven in navznoter, s super razgledom z vrha

Objekt v katerem se akvarij nahaja pravzaprav ni običajna stavba, ki bi bila zgrajena za potrebe akvarija. Prevladuje kamen, zato zunanjost ni pretirano estetska. Zakaj? Ker ne gre za super-duper moderno poslopje, temveč za 130 let staro utrdbo, ki je v času Avstro-Ogrske monarhije služila kot del obrambnega kompleksa za obrambo Pule pred napadi z morja.

Tako kot zunanjost ima tudi notranjost zgodovinski pridih. Predvsem so mi v oči padli ozki, nizki in ponekod relativno strmi rovi, ki vodijo do nekaterih delov akvarija. Torej, če ne po čem drugem, definitivno po rovih ugotoviš, da gre za akvariju prilagojeno zgodovinsko stavbo, ki je, mimogrede, zaščitena kot del kulturne dediščine in je leta 2002 doživela začetek spreminjanja svojega prvotnega videza iz utrdbe v akvarij. 

Poleg akvarija v notranjosti se lahko obiskovalci odpravijo na vrh stavbe, kjer se odpre lep razgled na morje na eni strani in na Pulo na drugi strani.

Rov v Aquariumu Pula
Nekateri rovi v akvariju so bili strmi, ozki in nizki

Za vstop smo se znebili le 240 kun

Obisk odrasle osebe v času sezone stane 120 kun oziroma okrog 17€. Ker imajo otroci do 3. leta starosti ogled brezplačen, smo na koncu vsega skupaj odšteli 240 kun oziroma približno 35€ – zame in za ženo. Glede na to, da gre za dokaj edinstveno in večurno izkušnjo, kjer si ogledaš tudi živali, ki jih, če ravno ne živiš sredi Tihega oceana, praktično nikoli ne vidiš, je bilo definitivno vredno svojega denarja. Zmotila me je le temačnost prostora, zato je redkokatera fotografija uspela, a predvidevam, da tako pač mora biti.

Od bitij Jadranskega in Sredozemskega morja, do živali tropskih voda, jezer in rek

V akvariju smo si ogledali tako običajne živali, ki jih je moč videti skoraj kadarkoli smo v bližini morja, jezera ali reke, še več pa je bilo takšnih, ki jih vidimo le na kakšni fotografiji ali na televiziji. In medtem, ko smo se pri nekaterih akvarijih zadržali le kratek čas, smo si pri drugih za ogled vzeli več časa – nekaj takšnih, skupaj s še drugimi zanimivostmi, boš spoznal v nadaljevanju objave.

Če odštejem vestne potapljače, si človek težko predstavlja izgled podvodnega sveta. Na podlagi videnega lahko zatrdim, da tudi v Jadranskem morju, ki nam je vsem najbližje, ne živi le tisto, kar vidimo 100m stran od obale, temveč še marsikaj drugega. Da o tem, kaj vse se skriva v globinah drugih morij, sploh ne govorim.

Morski pajki in raznovrstni morski psi

Si kdaj na Discovery Channelu gledal oddajo Deadliest Catch oziroma Smrtonosni ulov? Če si, potem bi ti bili morski pajki zelo znani, saj jih med drugim lovijo ribiči v omenjeni oddaji. In ja, videti so ravno tako grozno kot na televiziji. Se mi je pa zdelo zanimivo, da so bili skupaj z nekaterimi drugimi živalmi nastanjeni v čisto pravem čolnu, predelanem v akvarij.

Morski pajki
Morski pajki so se nahajali v čolnu, predelanem v akvarij

Črnoplavuti in beloplavuti morski pes sta le dve vrsti morskega psa, ki smo ju videli. Morda na razočaranje nekaterih, nikjer niso imeli konkretno velike zverine, a je večina vseeno merila tja do 2m. V enem izmed akvarijev so imeli celo “mini” morske pse, velike kakšnih 20cm, ki bi si jih skoraj upal prijeti. Skoraj.

Morski konjički in hobotnice

Morski konjički so mi zaradi posebne oblike že od nekdaj všeč. Med njihovim opazovanjem sem ugotovil, za kaj med drugim uporabljajo svoj zaviti rep. Kakšen je smisel sicer ne vem, vendar nekateri so rep uporabljali kot nekakšen kavelj, s katerim so se obešali po rastlinju in viseli z glavo navzdol.

Ko smo šli prvič mimo hobotnice, je bila “zatlačena” v luknjo v kamnu in sem moral dobro pogledati, da sem jo sploh videl. Ko pa smo šli mimo drugič, je bilo lenarjenja očitno konec, ker je bila stalno v gibanju in smo si jo le stežka podrobneje ogledali.

Piranje in morski biči

Piranje so živi stroji za obiranje kosti. Na prvi pogled laik sploh ne more ugotoviti, da gre za piranje, dokler ne odprejo ust, polnih ostrih zob. Saj veš, da če bi padel v vodo k lačnim piranjam, bi v trenutku “shujšal” do kosti, ne?

Ko smo prišli do akvarija z morskimi biči ali z drugo besedo skati, je sin izjavil: “Ati, glej, palačinke!”. In imel je prav. Izgledajo kot smejoče palačinke – so ploščati, s spodnje strani pa so videti, kot bi se smejali. Aja, si morda že slišal za lovca na krokodile, Stevea Irwina? Njega je med potapljanjem ubil morski bič s svojim strupenim repom.

Kajmani in plankton

Kajmani so najmanjša, a zato prav nič lepša vrsta aligatorjev. Nekateri izmed njih so mirno poležavali na suhem, spet drugi pa so plavali skupaj z drugimi vrstami živali v akvariju. Ne bi si mislil, da so bile želve, ki so se ves čas nahajale na aligatorjevem dosegu, dejansko še med živimi.

Kajman
Kajmani so izmed vseh vrst aligatorjev najmanjši

Plankton sem videl prvič v svojem življenju. Ja, prav si prebral. V majhnih akvarijih so bile predstavljene različne vrste planktona, ki smo ga zaradi miniaturne velikosti težko videli, a zdaj vsaj vemo, kako izgleda.

Kup drugih živali in rib različnih oblik, barv ter velikosti

Zgoraj sem naštel le nam najzanimivejše živali, je pa poleg omenjenih še veliko drugih, ki bi morda zanimale tebe, vključno z Bradato agamo, žabami, metulji in nekaterimi drugimi vrstami, ki niso neposredno povezane z vodo. 

Izmed vseh živali v akvariju je bilo seveda največ takšnih in drugačnih rib. Predvsem sem si zapomnil (ne po imenih, žal) “mavričaste”, živo rumene in modre ribe, ploščate ribe s čudno izbuljenimi očmi in ogromne ribe z usti, za katere bi rekel, da so pravkar videle porcijo botoksa. Ni manjkalo niti takšnih, ki se zakamuflirajo na peščenem dnu in jih stežka opaziš, četudi veš, da so tam.

Reševalni center za morske želve in poslušanje oglašanja podvodnih živali

Ker število morskih želv upada, po svetu obstaja več reševalnih centrov za njihovo oskrbovanje in zdravljenje. Eno takšnih se nahaja znotraj Aquariuma Pula, ki smo si ga tudi ogledali in za ta namen vsebuje več ogromnih okroglih “posod” z vodo. Želve po uspešni rehabilitaciji vrnejo v morje. 

Kako se na primer oglašajo morski konjiček, Evropski bodičasti jastog in morski jež smo ugotovili s pomočjo naprave na katero smo naleteli med ogledom akvarija. Naprava predvaja dejanske zvoke, ki jih proizvajajo določene živali. Še posebej otroka sta bila nad slišanim navdušena.

Vprašanje zate

Ogled česa bi ti bilo v največje veselje, če bi obiskal akvarij? Vabim te, da odgovor, mnenje in/ali izkušnje napišeš v komentar pod objavo, morda se razvije odlična debata!

Aja, mimogrede, ne pozabi všečkati moje Facebook strani, da boš na tekočem z novimi objavami!